Näin 20 minuutin muutos muutti Isadoran arjen: Pirteämpi olo aamulla, vähemmän stressiä eikä herkkuhimoa!

Unen laadun salat 8:50
Mistä tietää, että oma uni on laadukasta ja palauttavaa? Katso videolta keskustelua unen laadun saloista.

Isadora kokeili mennä joka ilta 20 minuuttia aiemmin nukkumaan, vähentää television katselua ennen nukkumaanmenoa ja siirtää ruokailurytmiä aiemmaksi. Tuloksiin hän oli erittäin tyytyväinen, nainen kertoo Popsugarissa.

Nukkumaanmenoaika voi helposti päästä venähtämään, kun hommaa riittää tai koukuttava televisiosarja vetää puoleensa.

Niin kävi myös amerikkalaiselle Popsugar-julkaisun toimittaja Isadora Baumille, jonka rytmi alkoi luisua iltapainotteiseksi – iltaruoka tuli joskus syötyä vasta iltakymmenen maissa – ja 7,5 tunnin unet alkoivat jäädä entistä lyhyemmiksi.

– Tajusin, että iltainen rutiinini tarvitsi parannusta. Myöhäisillan illallistamistapani ei ollut vain pahaksi ruoansulatukselleni, mutta se myös sai minut pysymään ylhäällä pidempään kuin pidin, liian virkistyneeksi rauhoittumaan ja menemään sänkyyn, Isadora kuvaa.

Toimittaja ryhtyikin viikon kestävään testiin. Hän pyrki syömään illallisen aikaisemmin, vältti illalla häiriötekijöitä, kuten sarjojen katselua ja musiikin kuuntelua, ja meni nukkumaan vähintään 20 minuuttia tavallista nukkumaanmenoaikaa aiemmin.

Muutosten myötä Isadoran yöunet alkoivat lähennellä kahdeksaa tuntia. Popsugarissa hän raportoi, mikä kaikki testin aikana muuttui.

Häiriötekijöistä luopuminen sai väsyneeksi

Puhelimen, television ja muiden älylaitteiden iltakäytön vaikutuksista unenlaatuun ja terveyteen on uutisoitu paljon. Myös Isadora huomasi muutoksia, kun hän lopetti televisiosarjojen katselun joka ilta yhtä jaksoa aikaisemmin ja sulki laitteen 20–30 minuuttia ennen nukkumaanmenoa.

Ennen sinisen valon tuijottaminen nukkumaanmenoon asti oli saanut hänet pyörimään sängyssä ahdistuneena, nyt hän ehti jo väsähtää ennen nukkumaanmenoa ja nukkui yön kokonaisuudessaan paremmin.

– Neljäntenä päivänä olin levänneempi ja energisempi, joten makasin peiton alla ja join kuumaa teetä siihen asti, kunnes aloin tuntea itseni väsyneeksi. Viikon lopussa rakastin tätä rituaalia, jossa suljin television ja rentouduin muutaman hetken hiljaisuudessa ennen nukkumaanmenoa, Isadora kirjoittaa.

Aamuisin tuntui paremmalta

On yksilöllistä, kuinka paljon unta tarvitsee, mutta tavallisesti määrä vaihtelee 7–9 tunnin välillä. Aikaisempi nukkumaanmenoaika sopi kuitenkin selkeästi Isadoralle, sillä tavallisen iltapanikoinnin – "kuinka myöhä jo onkaan?" – sijaan, hän sai nukuttua enemmän ja heräsi levänneenä.

Energiaa riitti myös läpi päivän, ja Isadora huomasi saavansa enemmän aikaan. Yleensä myöskään väsymys ei iskenyt iltapäivällä eikä Isadoran tarvinnut kurkottaa ylimääräiseen kahvikupilliseen.

– Vaikka en hypännyt heti sängystä ylös, kun herätyskelloni soi 7.30 tai kahdeksalta, minun oli helpompi kangeta itseni ylös peittojen alta. Oli uskomatonta, millaisen muutoksen nuo 30 tai 40 minuuttia lisää unta tekivät, hän sanoo.

Aamutreeni sujui paremmin

Isadora suosi myös aamuisin treenaamista, ja muutokset saivat hänet heräämään energisempänä. Niin myös treenaamaan oli helpompi lähteä, ja tuloksena oli parempi suoritus.

– Pystyin menemään kovempaa pidemmän aikaa ja tarvitsin vähemmän taukoja, hän kuvaa.

Herkkuhimot hiipuivat

Väsyneenä moni tarttuu helposti sokerisiin herkkuihin, ja lisäunet toivatkin heti helpotusta niiden himoon ainakin Isadoralla. Jo aiemmin ollaan huomattu, että riittävä uni voi helpottaa hiilihydraattien ja sokereiden himoa ja vähentää nälkää, kun hormonit pysyvät tasapainossa.

– En himoinnut jalostettuja hiilihydraatteja ja sokeria aamuisin enkä pitkin päivää. Sen sijaan halusin hyviä rasvoja ja paljon proteiinia, jotka saivat minut tuntemaan itseni terveemmäksi ja energisemmäksi, Isadora kirjoittaa.

Vähemmän stressiä

Isadora huomasi, että nukkuminen vaikutti myös hänen mielialaansa. Hänestä tuntui, että stressin hallitseminen oli helpompaa eikä häntä enää ahdistanut, kun yöt nukkui hyvin.

Isadoran mukaan muutos nukkumaanmenoajoissa ja iltarutiineissa sai hänet tuntemaan olonsa onnelliseksi ja levänneeksi, eikä hän aio enää mennä koskaan takaisin vanhoihin tapoihinsa.

Toimittajat ovat aiemminkin kokeilleet muuttaa unirytmiään. Lue täältä, millaisia tuloksia Susie sai, kun hän vaihtoi torkuttelun aamuviiden herätyksiin tai aamu-uninen Nicole, kun hän alkoi herätä joka aamu tuntia aikaisemmin.

Lähteet: Popsugar

Lue myös:

    Uusimmat