Nukutko joka yö kahdeksan tuntia? Sillä ei ole väliä, jos tämä asia ei ole kunnossa

Unen laadun salat 8:50

Riittävää unenmäärää ja unenlaatua on korostettu todella tärkeinä asioina terveyden kannalta. Tuore tutkimus kuitenkin puhuu myös säännöllisten nukkumaanmenoaikojen puolesta.

Yllä olevalla videolla keskustellaan, millaista on laadukas uni.

Duke Health ja the Duke Clinical Research Instituten tutkimuksen mukaan edes 7–9 tunnin yöunista ei ole välttämättä terveyden kannalta hyötyä, jos nukkumaan menee ja herää epäsäännöllisesti.

Tutkimus julkaistiin vastikään Scientific Reports -julkaisussa. Siinä seurattiin lähes 2 000 54–93-vuotiaan aikuisen unirytmiä. Osallistuneilla ei ollut aiempaa historiaa uniongelmista, kuten uniapneasta.

Osallistujat käyttivät tutkimuksessa seitsemän päivän ajan unen seurantalaitteita ja pitivät päiväkirjaa nukkumisestaan.

Ylipainoa, korkeaa verenpainetta ja kohonnut riski saada sydänkohtaus tai halvaus

Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään nukkumaanmenoaikojen ja eri sairauksien kehittymisen riskien yhteyttä. Aiemmissa tutkimuksissa unettomuus on yhdistetty muun muassa ylipainoon, sydänsairauksiin, kohonneeseen verenpaineeseen ja diabetekseen.

Tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa myös havaittiin, että epäsäännöllisesti nukkumaan menevät aikuiset painoivat enemmän, heillä oli korkeampi verenpaine, verensokeri ja korkeampi riski saada sydänkohtaus tai halvaus seuraavan 10 vuoden kuluessa verrattuna niihin, jotka menivät nukkumaan ja heräsivät samaan aikaan joka päivä.

Epäsäännölliset nukkujat raportoivat myös todennäköisemmin masentuneisuudesta ja stressistä kuin säännölliset nukkujat.

Yhteys todettiin, muttei syy–seuraus-suhdetta

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat yhteyden unirytmin ja sydän- ja metabolisen terveyden välillä, mutta eivät syy–seuraus-suhdetta.

– Tutkimuksestamme emme voi päätellä, että epäsäännöllinen unirytmi aiheuttaa terveysriskejä tai vaikuttaako terveysongelmat uneen. Mahdollisesti kaikki nämä asiat vaikuttavat toisiinsa, kommentoi tutkimusta vetänyt tohtori Jessica Lunsford-Avery.

Lundsford-Averyn mukaan voisi olla mahdollista, että esimerkiksi liikalihavuus häiritsee unirytmiä.

Tutkijoiden mukaan unirytmin säännöllisyys oli kuitenkin selkein ennuste, josta ihmisen riski sairastua sydän- tai metabolisiin sairauksiin voitiin päätellä.

Lähteet: Duke Health, The Sun

***

Mitä jos uni ei auta väsymykseen? 11:00

Lue myös:

    Uusimmat