Mainos

Myyrät aiheuttaneet valtavasti tuhoja

Lumien sulaminen on paljastanut karun todellisuuden myyrien tuhoamien kasvien määrästä.

Kuluneen talven aikana pelto- ja metsämyyrien huippuesiintyminen on ollut poikkeuksellisen laajalla alueella Etelä- ja Keski-Suomessa aina Oulun läänin rajoille saakka. Peltomyyrä on nakertanut puiden ja pensaiden runkojen tyvet lumen suojassa ja metsämyyrä on syönyt puiden latvaversot ja kärkisilmut.

Tuhon laajuus osoittaa, että myyrillä on ollut todellinen pula ruoasta, kertoo Puutarhaliitto. Yleensä lähes kaikkien kasvien nuoret versot ovat kelvanneet. Erityisen mieluisaa purtavaa ovat olleet esimerkiksi omenapuut, ruusupensaat, pensasangervot, orapihlajat ja vadelmat. Paikoitellen vesimyyrä on täydentänyt tuhoja syömällä kasvien juuret.

Aika tarkistaa oma piha

Oman pihan myyrätuhojen laajuus on syytä tutkia välittömästi. Jos pensasaidat ja pensasryhmät ovat täysin kaluttuja, ne kannattaa leikata välittömästi tyveä myöten poikki. Näin varmistetaan istutusten tasainen uudistuminen.

Tilanne on vaikeampi, jos esimerkiksi omenapuun runko on kaluttu ympäriinsä. Jos jyrsityn rungon alapuolella on jäljellä jalostuskohdan yläpuolista ehjää kuorta, voi siitä rungon katkaisun jälkeen herätä uutta kasvua.

Joskus jyrsijät eivät ole kalunneet rungosta koko nilakerrosta pois. Puutarhaliiton mukaan tällaisten isojen kaluttujen kohtien suojaamiseksi kannattaa käyttää haavansuoja-ainetta, mikä estää kasvin kuivumista. Leikkausten ja haavanhoitoaineiden käytön lisäksi pitää huolehtia heikentyneiden kasvien kastelusta ja lannoituksesta. Pihan arvokkaat ja pensaat ja puut pitää suojata joka syksy myyriltä ja jäniksiltä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.