Mainos

Myyjien lakko sulki osan kaupoista - Katso missä

Osa kaupoista on tänään kiinni myyjien lakon vuoksi. Päätös aukiolosta tehdään yrityskohtaisesti. Siksi vielä aamulla ei voi tietää tarkemmin, miten laajasti lakko sulkee myymälät, kertoi kaupan liiton lakimies Timo Löppönen.

Myyjien lakko sulkee todennäköisesti ainakin isoja marketteja. K-ryhmän pienistä kaupoista ja erikoisliikkeistä suurin osa pysynee auki, sillä niissä kauppias itse on palvelemassa asiakkaita.

Palvelualojen ammattiliittoon PAMiin kuuluvat myyjät ovat vuorokauden mittaisessa lakossa. PAMin jäsenistöön kuuluvat vartijat ovat niin ikään lakossa tämän päivän ajan.

Kaikki S-kaupat kiinni Pohjois-Savossa

Lakko on sulkenut Pohjois-Savossa kaikki S-ryhmän kaupat. Sen sijaan K-ryhmä pitää pääsääntöisesti ovet auki maakunnassa.

Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa myös S-ryhmän kauppoja on auki.

K-Citymarketit toimivat muun muassa Kuopiossa ja Iisalmessa lyhennetyin aukioloajoin. Kauppiasvetoiset pienemmät K-kaupat ovat pääsääntöisesti avoinna normaalisti.

Varsinais-Suomessa suuri osa kaupoista tänään kiinni

Varsinais-Suomessa suuri osa päivittäistavarakaupoista pysyy tänään kiinni lakon vuoksi. Turun Osuuskaupan kaikki myymälät, muun muassa S-marketit sekä Prismat, ovat suljettuina. Myös Suomen Lähikaupan Siwa- ja Valintatalo-myymälöistä valtaosa on kiinni.

Lakko näkyy vaihtelevasti myös Keskon kaupoissa. Esimerkiksi Turun seudun neljästä Citymarket-tavaratalosta kaksi on tänään kokonaan suljettu, kun taas kahta Anttila-tavarataloa pidetään auki normaalisti.

Turun Stockmannilla ovet olivat niin ikään aamulla avoinna, ja asiakkaita kulki harvakseltaan sisään. Lakkovahdit jakoivat ohikulkijoille lentolehtisiä. Lakkopäivänä töihin tuleville jaettiin omaa monistettaan, jossa rikkureita moititaan kirjailija Jack Londonin kärjekkäin sanoin.

Stockmannin ovella lakkovahtina olleen Marjo Forsblomin mukaan työnantaja oli etukäteen kysellyt liittoon kuulumattomia työntekijöitä töihin. Vuokratyövoimaa ei hänen tietojensa mukaan ole taloon värvätty.

Myös vartijat ovat tänään lakossa. Stockmannin lakkovahdit harmittelivat, että ainakin pari vartijaa oli tästä huolimatta tullut perjantaina töihin.

- Yhteistä etua tässä ajatellaan, Forsblom sanoi.

Useita kauppoja kiinni Pohjois-Suomessa

Kaupan alan lakko on sulkenut useita myymälöitä Pohjois-Suomessa. Osuuskauppa Arinan Prismat, S-marketit ja Salet eivät avaa oviaan. Kainuussa Osuuskauppa Maakunnan S-marketit ja Prisma pysyvät kiinni. Osuuskauppa Koillismaan toimipaikat sen sijaan ovat auki, tosin aukioloajoissa on muutoksia.

K-marketit ja K-extrat ovat auki, samoin suurin osa K-supermarketeista, kerrotaan Keskon viestinnästä. Sen sijaan K-citymarkettien tilanne elää koko ajan.

Oulun ja Lapin läänissä muutama Siwa ja Valintatalo pyrkii pitämään ovensa auki. Oulun Stockmann on avoinna normaalisti.

Suuri osa kaupoista auki Pirkanmaalla

Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa varsin suuri osa kaupoista on lakosta huolimatta auki. Useissa liikkeissä on kuitenkin tavallista lyhyempi aukioloaika.

Stockmannin lisäksi avoinna ovat ainakin Tampereen Sokos, Tampereen keskustan Anttila, useat K-marketit ja ainakin osa Lidl-myymälöistä sekä Suomen Lähikauppa -ketjuun kuuluvia myymälöitä.

Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtajan Timo Mäki-Ullakon mukaan suljettuina on lähinnä pieniä myymälöitä. Osa henkilökunnasta on hänen mukaansa lupautunut töihin lakkopäivänä. Täyttä palvelua ei Mäki-Ullakon mukaan pystytä tarjoamaan, mutta kaupat pidettiin avoinna.

K-Citymarketeista ovat suljettuina Jämsän, Nokian ja Tampereen Lielahden liikkeet. Anttila sulki tavaratalonsa Jyväskylässä ja Tampereen Lielahdessa. K-marketit pyrkivät pitämään ovensa auki, useissa myymälöissä kauppias on itse asiakkaita palvelemassa.

Katso Meeri Ylä-Tuuhosen raportti Jyväskylästä

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.