Muurahaisongelma? Tuhoa sokerinhimoiset ötökät mehun avulla

Ovatko muurahaiset vallanneet talosi lämpimien säiden tullen? Kokeile mehukikkaa: kaada laimentamatonta kevytjuomaa muurahaisten päälle. Monet uskovat, että juoma tuhoaa muurahaiset. Valmistajan mukaan juoma on kuitenkin vaaratonta ihmisille.

Tarvitset vain vajaan desilitran kevytmehutiivistettä, kuten Fun light-mehua, jotta pääset muurahaisista eroon lopullisesti. Nyteknik.se -sivuston mukaan näin on sanonut muun muassa ruotsalainen kirjailija Lars-Erik Litsfeldt blogissaan. Sittemmin kikka on levinnyt internetissä laajasti.

Entinen Pharmacia-yrityksen tutkimusjohtaja ja mikroverenkierron professori Karl E. Arfors on yksi mehukikkaan uskovista. Arfors kertoo kokeilleensa kikkaa monta kertaa, ja saaneen aina saman tuloksen: kevytmehu tappaa tehokkaasti muurahaisia.

Mehun tuhoava voima johtuu aspartaamista, keinotekoisesta makeutusaineesta, jota käytetään sokerin sijasta useissa dieettituotteissa ja juomien kevytversioissa.

Kun aspartaami hajoaa, muodostuu välittäjäaineita, jotka aktivoivat hermosoluja siten, että solut kuolevat.

- Aspartaami on hermomyrkky , sanoo Karl E. Arfors.

Vaikka aspartaamia sisältävä tiivistemehu on myrkkyä muurahaisille, se ei kuitenkaan ole vaarallista ihmisille. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on todennut, että aspartaami ei ole haitallista ihmisille, jos ainetta ei niele yli 40 milligrammaa kiloa kohden.

Tämä tarkoittaa sitä, että aikuisen ei pitäisi juoda päivässä yli neljää litraa kevytjuomaa, eikä lapsen yli puolitoista litraa juomaa päivässä.

Kevytjuomia valmistavalle Procordia Food AB:lle heidän juomansa käyttö muuraismyrkkynä on uusi tieto.

- Uskomme, että voimme luottaa viranomaisten tietoon aspartaamin käytöstä elintarvikkeissa, sanoo Procordia Foodin viestintäpäällikkö Helena Giertz.

Giertzin mukaan on olemassa paljon erilaisia elintarvikkeisiin liittyviä uskomuksia. Esimerkiksi ketsupin väitetään soveltuvan kupariastioiden puhdistamiseen. Giertz ei osaa sanoa, onko mehukikka todella toimiva. 

Lähde: nyteknik.se

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja