Mainos

Mustasukkainen ei rakasta oikeasti?

"Jos ei ole mustasukkainen, ei oikeasti rakasta." Pitääkö väite oikeasti paikkaansa? Mitä on olla mustasukkainen?

Mustasukkaisuuden tunnetta usein hävetään. Sitä pidetään primitiivisenä, yhteiskunnassa jopa piiloteltavana tunteena. Mustasukkaisuus on kuitenkin ihan normaalia ja ennen kaikkea hyvin inhimillistä.

On syytä tehdä heti alkuun ero mustasukkaisuuden ja kateellisuuden välille. Kateellinen haluaisi itselleen jotain mitä toisella on. Mustasukkainen puolestaan pelkää menettävänsä jotain itsellä olevaa, nimenomaan suhteeseen liittyvää, ei omaisuutta. Siinä missä kateus on useimmiten kahdenvälistä, mustasukkaisuus liittyy ns. kolmiodraamaan.

Mustasukkaisuuteen yleensä vaikuttaa henkilön luonteen lisäksi temperamentti sekä menneisyyden kokemukset. Etenkin aikaisempien ihmissuhteiden pettymykset ja mahdolliset hylkäämiset vaikuttavat mustasukkaisuuteen, sillä mustasukkaisuus muodostuu menettämisen pelosta, kivusta sekä vihasta kilpailijaa kohtaan.

Pahimmillaan mustasukkaisuusreaktiot voivat olla hyvin samanlaisia kuin posttraumaattiset stressireaktiot. Erittäin voimakas mustasukkaisuus voi saada fyysisiä oireita, kuten veren kohoamista päähän, käsien vapinaa, vatsakramppeja, huimausta tai univaikeuksia.

Huimausta ja kyyneleitä

Useimmiten mustasukkaisuuteen auttaa se, että siitä keskustellaan avoimesti. Molempien osapuolien olisi syytä ymmärtää toisen tunteita ja tarpeita. keskustelu useimmiten auttaa myös korjaamaan väärinkäsityksiä ja selventää asioita.

Tärkeintä on, että mustasukkainen osapuoli voi tunnustaa olevansa mustasukkainen, sen sijaan, että syyttelee tai vahtii kumppaniaan. Jos toinen suostuu "vahdittavaksi" ja alkaa säädellä menojaan normaalia enemmän, tilanne useimmiten vain pahenee.

Mustasukkaisuus on siis luonnollinen tunne ja se ei ole aina edes pahasta. Tämä tunne kuitenkin useimmiten synnyttää ongelmia, jotka johtuvat siitä, etteivät parit keskustele keskenään avoimesti. Sairaalloiseen mustasukkaisuuteen voi hakea apua myös ulkopuolelta asiantuntijoilta.

Mustasukkaisuus pahimmillaan tukahduttaa aidon rakkauden ja läheisyyden. Välittäminen ja rakkaus hukkuvat epäilyjen alle ja moni hyvä suhde on ajautunut umpikujaan tämän takia.


Kommentoi!

Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lähteet: Väestöliitto, Tukiasema

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.