Mustajuuri

Tästä hiukan oksaa muistuttavasta herkullisen makuisesta juureksesta on tullut useita tiedusteluja. Mustajuuri on sormenpaksuinen, mustaruskeakuorinen 20-30 senttiä pitkä juures. Kuoren alta paljastuu valkea miedonmakuinen malto. Kuoren rikkouduttua mallosta erittyy maitiaisnestettä, jonka seurauksena kasvi tummuu ja kuivuu. Siksi kuoritut mustajuuret tulee säilyttää sitruunalla maustetussa vedessä. Mustajuuri sopii mainiosti diabeetikoille. Sen sisältämät hiilihydraatit ovat nimittäin suurelta osin inuliinia. joka hajoaa elimistössä fruktoosiksi. Mustajuuressa on runsaasti rautaa.

Mustajuuri muistuttaa maultaan ja käyttötavoiltaan parsaa. Sitä tarjoillaan sellaisenaan keitettynä tai kuorrutettuna. Hollandaise-kastike sopii yhtä hyvin keitetylle mustajuurelle kuin parsallekin. Mustajuurta voi käyttää myös keitoissa, sosekeitoissa, padoissa sekä liha- ja kalaruokien lisäkkeenä. Kati tarjosi mustajuurta graavilohen kera. Tässä resepti.
100 grammaa mustajuurta sisältää:

- 59 Kcal energiaa - 79 g vettä - 1,4 g proteiinia - 0,4 g rasvaa - 12,3 g hiilihydraatteja - 4 g ravintokuitua - 3 mikrog A-vitamiinia - 0,11 mg tiamiinia - 0,04 mg riboflaviinia - 0,4 mg niasiinia - 4 mg C-vitamiinia - 320 mg kaliumia - 53 mg kalsiumia - 76 mg fosforia - 3,3 mg rautaa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja