Presidentti Joe Biden muisti uhrin omaisia – musta mies kuoli poliisiväkivallan seurauksena stop-merkin huomiotta jättämisen jälkeen

1:02
Nämä videot paljastavat väkivallan silmittömyyden: Tyre huusi äitiä, kun poliisit hakkasivat häntä hengiltä.

Viisi poliisia on erotettu miehen kuolemaan johtaneen väkivaltatilanteen takia, ja heitä syytetään muun muassa toisen asteen murhasta, joka vastaa Suomessa tappoa.

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on puhunut poliisin pahoinpitelemän ja vammoihinsa kuolleen Tyre Nicholsin äidin ja isäpuolen kanssa.

Nicholsin kuolema on jälleen kärjistänyt yhteiskunnallisia jännitteitä Yhdysvalloissa.

Stop-merkin huomiotta jättäminen johti tammikuun 7. päivä tilanteeseen, jossa viisi poliisia pahoinpiteli Nicholsin rajulla tavalla. Hän kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa 10. tammikuuta.

– Näiden poliisien katsotaan olevan suoraan vastuussa Nicholsin fyysisestä pahoinpitelystä, Memphisin poliisipäällikkö Cerelyn Davis kommentoi tapausta aiemmin.

– Tämä ei ole vain ammatillinen epäonnistuminen, vaan epäonnistuminen osoittaa perusinhimillisyyttä toista yksilöä kohtaan. Tämä tapaus oli hirvittävä, piittaamaton ja epäinhimillinen, hän jatkoi.

Viisi poliisia on erotettu tapauksen takia, ja heitä syytetään muun muassa toisen asteen murhasta, joka vastaa Suomessa tappoa.

Nicholsin lisäksi kaikki viisi poliisia ovat mustia.

Biden pöyristyi videoista

Yhdysvalloissa Memphisin kaupunki on julkaissut poliisivideot miehen kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä poliisin käsissä.

Videot on lähettänyt muun muassa uutiskanava CNN. Videoiden julkaisun on etukäteen pelätty sytyttävän väkivaltaisiksi yltyviä mielenosoituksia Yhdysvalloissa.

Videoilta on nähtävissä, kuinka liikenteessä pysäytetty Nichols yritti paeta poliiseja ennen kuin poliisit pakottivat tämän maahan ja ryhtyivät pahoinpitelemään tätä. Kiinnioton aikana Nichols huutaa äitiään.

Presidentti Biden kertoi olleensa "pöyristynyt ja tuskastunut" videoiden sisällöstä. Biden on vedonnut mahdollisia mielenosoittajia välttämään väkivaltaa.

Skeittarina tunnetun Nicholsin suosimaan skeittipuistoon Memphisissä on tuotu kukkia ja kynttilöitä sekä kylttejä, joissa Nicholsille vaaditaan oikeutta.

Äiti: "Sydämeni särkyi"

Nicholsin äiti RowVaughn Wells kertoi aiemmassa lehdistötilaisuudessa poliisin hakanneen hänen poikansa tohjoksi.

– Te häpäisitte omat perheenne, kun teitte tämän, hän sanoi poliiseille.

– Sydämeni särkyi saatuani tietää, että oma poikani huusi perääni suurimman hätänsä hetkellä, enkä ollut siellä auttamassa häntä, hän jatkoi.

Videoiden julkaisun on etukäteen pelätty sytyttävän väkivaltaisiksi yltyviä mielenosoituksia Yhdysvalloissa.

Juttua muokattu 28.1.2023 kello 8.13: Lisätty tekstiin tiedot tapahtuma-ajasta ja uhrin kuolinpäivästä. Lisäksi lisätty poliisipäällikön ja uhrin äidin aiemmin antamat kommentit tapahtuneesta. Otsikkoa muokattu, joskaan sen sisältö ei muuttunut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja