Musta joulu uhkaa osaa Suomea: Etelän lämpö puhaltaa eikä loppua näy – tältä näyttää joulukuun lumitilanne

Joulukuu alkaa tavanomaista lauhemmassa säässä, paljastaa Forecan tuore kuukausiennuste. Toivoa lumipeitteestä jouluksi silti on.

Seuraavat viikot kuluvat tavallista lämpimämmässä säässä. Syy on etelän suunnasta puhaltava ilma, joka näyttäisi jatkuvat lähiviikkojen ajan.

– Ilmavirtaus näyttää tulevan lähiviikkoina pääasiassa lounaan ja kaakon väliltä, kertoo Forecan tuoreen kuukausiennusteen laatinut meteorologi Joanna Rinne.

Ennuste ulottuu joulukuun puoliväliin, ja tilanne näyttää samalta sen loppuun asti. Ennusteen paikkansapitävyyden todennäköisyys heikkenee ennusteen loppua kohti, mutta tällä hetkellä tilanne on tämä.

Pohjois-Suomen lumi tuskin vaarassa

Etelä-Suomessa marras-joulukuun ylimmät lämpötilat ovat tavallisesti keskimäärin 0-2 plusasteessa, maan keskiosassa hieman pakkasella ja pohjoisessa 4-8 pakkasasteessa.

Nyt näyttäisi olevan lämpimämpää. Lumipeitteen odottajille se tietää huonoa ainakin Etelä-Suomessa.

– Suurella todennäköisyydellä esimerkiksi Lapissa ja Pohjois-Suomessa se pysyy, sanoo Rinne.

– Etelässä ei näytä hirveän lupaavalta sen kannalta, että saisimme vuodenaikaan nähden aikaista lumipeitettä. Toki hetkellisiä lumisateita voi tulla, mutta niistä ei todennäköisesti ainakaan etelään maahan jäävää lunta saada.

Milloin saadaan muuallekin lunta?

Suuri osa Suomesta kärvistelee nyt syksyisen harmaassa olotilassa. Pohjoisessa lunta jo on, mutta entä muu maa?

– Pääkaupunkiseudulla se alkaa tulla tavallisesti vasta joulun tuntumassa tai jopa vähän myöhemmin. Jos kuukausiennusteen mukaan on keskimääräistä lauhempaa, niin silloin se on epätodennäköistä, että pysyvä lumipeite tulisi joulukuun puoleenväliin mennessä.

Vähän pohjoisemmassa valkea maa näyttää jo pian todennäköisemmältä.

– Maan keskivaiheilla pysyvä lumipeite tulee keskimäärin marraskuun loppupuolella. Siellä on mahdollisuudet ihan kumpaan tahansa suuntaan, ja varmasti paikallisvaihtelua on.

Valkea joulu todennäköistä

Entä saadaanko valkea joulu? Niin pitkälle ei Rinne pysty ennustamaan.

Todennäköisyyksiä hän silti antaa, sillä pysyvän lumipeitteen saapumisajankohtaa on mitattu Suomessa jo pitkään.

– Kahdeksankymmentäluvulla oli useampia erittäin kylmiä talvia, jotka painottavat tilastoja siihen suuntaan, joka ei välttämättä enää nyt toteudu. Varsinkin kun ilmastonmuutos ei vaikuttanut silloin yhtä pahasti kuin nyt.

Kainuusta ylöspäin on käytännössä aina valkoinen joulu. Muualla Suomessakin se on todennäköisempi vaihtoehto.

– Aivan etelärannikolla ja Vaasaan asti länsirannikolla 6-8 joulua kymmenestä on ollut valkeita. Maan keskivaiheilla 8-9 kymmenestä on taas ollut valkeita.

Ilmastonmuutos näkyy

Rinteen käyttämä tilasto loppuu tämän vuosikymmenen alkuun. Tilanne on sen jälkeen muuttunut.

– Jos tältä vuosikymmeneltä tehtäisiin sama tilasto, niin aivan Etelä-Suomessa on pienempi määrä vuosia täysin valkeita.

– Tämän tilaston perusteella mahdollisuudet ovat enemmän valkean puolella suurimmassa osassa Suomea. Etelä- ja lounaisrannikko ovat ne eniten epävarmat alueet, joiden kanssa pitää arpoa kummin päin tulee käymään. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja