Muotiala ja Kaupan liitto pyytävät hallitukselta selkeitä toimintaohjeita liikkumisrajoituksiin: "Kauppojen apuun on tultava saman tien eikä pitkän hakuprosessin jälkeen"

Haluavatko hallituspuolueet liikkumisrajoituksia vai mikä nyt hiertää? Katso ryhmäjohtajien keskustelu 21:17
Katso uutisvideo: Haluavatko hallituspuolueet liikkumisrajoituksia vai mikä nyt hiertää? Katso ryhmäjohtajien keskustelu

Hallituksen kaavailemat mahdolliset liikkumisen rajoittamiset iskevät erityisesti erikoisliikkeisiin.

Suomalaisia muotikauppiaita edustava Fashion Finland vastustaa mahdollisten ulkonaliikkumiskieltojen asettamista.

– Fashion Finlandin hallitus ei hyväksy näin järeää kieltoa, sillä esimerkiksi Hollannissa kuukausia jatkunut ulkonaliikkumiskielto ei ole johtanut haluttuihin tuloksiin koronaviruksen leviämisen pysäyttämiseksi, liiton tiedotteessa todetaan.

– Ulkonaliikkumiskiellon täytyy olla aivan viimeinen keino taistelussa koronaviruksen leviämistä vastaan. 

Myös Kaupan liitto on ottanut kantaa mahdollisiin ulkonaliikkumiskieltoihin. Liitto huomauttaa, että liikkumista rajoittavat päätökset iskisivät voimalla erikois- ja käyttötavarakauppaan.

"Korvauksia kaupoille"

Molemmat liitot peräänkuuluttavat hallitukselta tukitoimia erikoisliikkeille, jos ihmisten vapaata liikkumista rajoitetaan.

– Jos ulkonaliikkumiskielto tulee, Fashion Finlandin hallitus edellyttää, että kaupat suljetaan ja ne saavat korvauksia samalla tavalla kuin ravintola-alakin: saman tien, eikä pitkän hakuprosessin ja odotuksen jälkeen, Fashion Finland toteaa.

– On selvää, että mikäli hallitus asettaa liikkumisrajoituksia, niistä aiheutuu erikoiskaupan yrityksille suuria taloudellisia tappioita. Sen vuoksi on ehdottoman tärkeää, että negatiiviset taloudelliset vaikutukset kompensoidaan rajoituksista kärsiville yrityksille, puolestaan Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi sanoo.

Liitot myös vaativat hallitukselta selkeitä toimintaohjeita, joissa ei ole tulkinnanvaraisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat