Mukavaa, mutta tyylikästä – vinkit miesten syyspukeutumiseen

Miesten muotia hallitsevat tällä hetkellä kapeat leikkaukset, stretch ja maanläheiset värit. Vanhemmankaan herran ei tarvitse näitä kavahtaa, vaan uusia leikkauksia ja sävyjä voi kokeilla rohkeasti.

Pohjoisesplanadin Halosen miesten osaston osastonhoitajan Aila Puhakan mukaan iäkkäämmille herroille on pukeutumisessa tärkeää ennen kaikkea mukavuus. Myös materiaalien on oltava miellyttävät.

Klassiseen arkityyliin kuuluu siistit housut, pikkutakki, kauluspaita ja neule. Materiaaleina kannattaa suosia hengittäviä luonnonkuituja, kuten puuvillaa ja villaa.

Tyylikkäästi arkeen

  • Pikkutakki sopii myös arkipukeutumiseen: yhdistä sen alle kauluspaita, neule tai siisti t-paita.
  • Neuleen alla voi käyttää kauluspaitaa tai yksiväristä t-paitaa. Älä vedä neuletta liian tiukalle, vaan anna sen laskeutua kauniisti.
  • Vaihda välillä farkut puuvillahousuihin. Kokeile rohkeasti värejä, esimerkiksi viininpunainen ja ruskea ovat tämän syksyn juttu.
  • Kapeat housut nuorentavat. Sekä farkkuja että puuvillahousuja saa nykyään myös stretch-kankaasta tehtyinä, jolloin housut joustavat käytössä mukavasti.
  • Solmiolla asusta saa helposti asiallisemman näköisen. Kaupoissa on saatavilla perinteisen silkkisolmion lisäksi myös pellavasekoitteisia ja neulottuja solmioita, jotka sopivat hyvin farkkujen ja pikkutakin pariksi.
  • Kengiksi sopivat esimerkiksi siistit nahka- tai kävelykengät.
  • Viileällä säällä pue päälle vielä trenssitakki tai siisti pusakkatakki. Myös pikkutakin alle voi kerrostaa kauluspaidan ja neuleen ja kietaista siistin huivin kaulaan.

Sekä Puhakka että Sokoksen pukeutumisneuvoja Mirva Rissanen kertovat stretch-kankaiden olevan nyt suosiossa.

– Nykyisin paljon kysytään, että onko housuissa varmasti stretchiä. Sitä onkin melkein kaikissa housuissamme, Puhakka sanoo.

– Pukuihin laitetaan paljon stretchiä, joka tuo joustavuutta, Rissanen sanoo.

Stretch tekee vaatteesta joustavan ja helppohoitoisen, ja estää esimerkiksi polvipussien syntymistä housuihin. Samaan aikaan miesten pukeutumiseen ovat rantautuneet myös kapeammat leikkaukset.

– Sekä takit että housut ovat kaventuneet. Vanhemmatkin herrat alkavat pikkuhiljaa mieltämään, että kapeampiakin takkeja ja housuja voi käyttää, Aila Puhakka kertoo.

Stretchin ansiosta kapeammatkin leikkaukset sekä takeissa että housuissa ovat mukavat päällä. Mirva Rissasen mukaan leveämpien lahkeiden ja leikkausten perään kysellään edelleen, mutta mallit ovat pitkälti muuttuneet kapeampaan suuntaan.

Vanhemman herran ei tarvitse myöskään kavahtaa värien käyttöä, vaikka syksyisin värimaailmaa hallitsevatkin tummat sävyt. Puhakan mukaan viininpunainen on erityisesti tämän syksyn juttu. Rissanen puolestaan korostaa väreistä ruskeaa.

– Erikoisemmista väreistä ruosteen väriä on tullut, mutta suomalainen mies on edelleen vähän arka käyttämään värejä. Enemmän menee maanläheisiä ja tummia sävyjä, Rissanen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat