Mainos

MTV3 testasi: Tuplanäyttö tekee läppäristä tabletin

Microsoftin uusi Windows 8 -käyttöjärjestelmä on suunniteltu kosketusnäytöllisiä laitteita silmälläpitäen. Uuden käyttöjärjestelmän myötä myös laitevalmistajat ovat nopeasti kehitelleet erilaisia innovaatioita, joilla uuden käyttöjärjestelmän ominaisuudet saataisiin monipuolisesti hyödynnettyä.

Yksi näistä laitevalmistajista on taiwanilainen Asus, joka on uutuuslaitteillaan hämärtänyt älypuhelimen, tabletkoneen ja kannettavan tietokoneen välistä rajaa.

MTV3:n testissä oli hiljattain -tabletti. Laite käyttää Windows RT -käyttöjärjestelmää, joka on mobiililaitteille suunnattu versio Windows 8 -järjestelmästä. VivoTabin erikoisuutena on tablettiin erikseen kiinnitettävä näppäimistö, jonka avulla tabletista muuntautuu pienikokoinen kannettava tietokone.

Asus on myös yhdistänyt älypuhelimen ja tabletin ominaisuuksia -Android-laitekokoonpanolla, jossa älypuhelin voidaan sujauttaa tabletin kuoriin täysipainoisen tablet-käyttökokemuksen saavuttamiseksi.

Tällä kertaa testissämme on Asuksen uutuus Taichi 21 -kannettava tietokone. Taichin tapauksessa kannettavan tietokoneen kannen ulkopintaan on lisätty erillinen kosketusnäyttö, joka mahdollistaa laitteen käyttämisen myös tabletin tavoin.

Taichissa on siis kaksi näyttöä, joista toinen on perinteinen näppäimistön päälle taittuva näyttö. Kun kannen sulkee, niin samalla kannen ulospäin näkyvä pinta muuttuukin kosketuksella toimivaksi tabletnäytöksi.

Seuraavaksi tutustumme kyseiseen erikoisuuteen hieman tarkemmin ja selvitämme, tarjoaako kyseinen toteutus käytännössä hyötyä käyttäjälle.

Laadukkaan ultrabookin ominaisuudet

Otetaanpa alkuun pikakelaus Taichin perusominaisuuksista. Taichi käyttää Windows 8 -käyttöjärjestelmää. Testilaitteessamme on Intel Core i7 3517U -suoritin, 4 Gt:n keskusmuisti, 256 Gt:n SSD-kiintolevy ja kaksi 11,6-tuumaista 1080p FullHD-näyttöä.

Laitteen mitat ovat 30,66 x 19,93 x 1,74 senttiä, ja painoa kokonaisuudella on 1,25 kiloa.

Taichin myyntipakkauksen mukana toimitetaan myös säilytyskansio sekä stylus-kynä kosketusnäyttöä varten.

Taichin viimeistely on korkealuokkainen: Laitteen runko on mustaksi maalattua mattapintaista metallia, ja myös pohja on metallia. Näytön reunoja kiertää ohut metallinvärinen kaistale.

Näppäimistöä on pienehköstä koostaan huolimatta luonteva käyttää. Lisäksi näppäimistö on taustavalaistu, mikä tekee tekstin kirjoittamisesta hämärissäkin tiloissa sujuvaa. Näppäimistön edessä on kookas hiirialusta, joka tukee monikosketuseleitä, esimerkiksi zoomausta. Laitoja kohti kapeneva muotokieli tuntuu laitetta käsiteltäessä ja liikuteltaessa erittäin miellyttävältä.

Taichin lasipintainen kansiosa toimii siis tabletin kaltaisena erillisenä kosketusnäyttönä. Toteutus on tyylikäs, tosin kosketuskäytössä kerääntyneet sormenjäljet näkyvät ikävästi etenkin silloin, kun näyttö on sammutettuna. Mukana toimitettavalle puhdistusliinalle tuleekin usein käyttöä.

Kyseessä on tiivistetysti sanoen ominaisuuksiltaan nykyaikainen bisneskäyttäjän ultrabook-kannettava. Tehokkaat ominaisuudet näkyvät kuitenkin myös siinä, että laite lämpenee nopeasti pohjastaan. Myös akun kesto on melko lyhyt. Akun kestoksi valmistaja lupaa viisi tuntia, mikä ei ole etenkään tablet-käyttöä ajatellen kovinkaan paljon.

Mainiot näytöt ohuessa paketissa

Seuraavaksi päästäänkin keskittymään tarkemmin Taichin erikoisuuteen eli kaksipuoliseen näyttöön. Taichin kansi on uskomattoman ohut, kun ottaa huomioon, että sen kummallakin puolella on omat itsenäiset näyttönsä.

Laitteen sisäpuolisen FullHD-näytön tuottama kuva on kirkas ja terävä. Myös katselukulmat ovat laajat. Harmillisesti sisäpuolella oleva näyttö ei kuitenkaan sisällä kosketusnäyttötekniikkaa. Notebook-tilassa käyttöjärjestelmää on siis käytettävä hiirellä ja näppäimistökomennoin. Tämä on harmillinen puute, sillä Windows 8:n käyttö on huomattavasti sujuvampaa kosketusnäytön avulla.

Kannen toisella puolella oleva tabletnäyttö puolestaan tukee kosketusominaisuuksia täysipainoisesti. Tabletnäyttö herää eloon automaattisesti kantta suljettaessa.

Sisäpuolisen näytön tavoin myös tabletnäyttö on kirkas, ja se tarjoaa laajat katselukulmat. Tablet-tilassa käyttäjä unohtaa nopeasti käyttävänsä täysipainoista läppäriä. Tablet-tilassa Taichia voi halutessaan pitää pystysuunnassa tai vaakatasossa.

Vaikka Taichi onkin silkkaa tabletkäyttöä ajatellen melko raskas, niin sitä pystyy siitä huolimatta pitelemään mukavasti käsissään esimerkiksi rennosti sohvalla surffaillessaan. Myös näyttöä ympäröivät kehykset ovat melko leveät, joten niistä saa tukevan otteen.

Lisäominaisuuksia tuplanäytön hyödyntämiseksi

Asus on lisännyt Taichiin muutamia ominaisuuksia, joiden avulla pyritään laajentamaan tuplanäytön tarjoamia mahdollisuuksia.

Taichin näppäimistön yläreunasta löytyy painike, jota painamalla päästään näyttöjen hallintasovellukseen.

Kyseisestä sovelluksesta näytöt voi asettaa toimimaan esimerkiksi ns. peilaustilassa. Tällöin näytön kuva näkyy samanaikaisesti kummaltakin näytöltä. Tämä mahdollistaa näyttöjen käyttämisen esimerkiksi kokoustiloissa tapahtuviin esityksiin.

Dual Screen -tilassa Taichin näyttöjä voidaan käyttää peilaustilasta poiketen toisistaan riippumatta samanaikaisesti eri sovellusten suorittamiseen. Käytännön työskentelyssä Dual Screen -tila on kuitenkin useimmille käyttäjille melko turha ominaisuus. Testissämme kyseisen ominaisuuden hyödyntäminen ei tuntunut kovinkaan luontevalta.

Lisäksi sovelluspuolelta löytyy Dual Screen -ominaisuutta hyödyntävä Screen Share -sovellus, jonka avulla tabletnäytön kautta voidaan esittää vaikkapa videoita yleisölle, samaan aikaan kun käyttäjä tekee toisen näytön kautta muita tehtäviä. Screen Share -sovellus on mielenkiintoinen, tosin se toimi testissämme hieman hitaanlaisesti ja takkuillen.

Näytöt voidaan asettaa toimimaan myös niin, että tarvittaessa vain sisäpuolinen näyttö on toiminnassa. Tällöin laite menee kantta suljettaessa perinteisen kannettavan tavoin lepotilaan.

Onnistunut paketti, mutta muutamia lisätoiveita listalla

Taichi on mainio esimerkki innovatiivisesta suunnittelusta, jolla Windows 8 -käyttöjärjestelmän tarjoamista mahdollisuuksista pyritään saamaan mahdollisimman paljon hyötyä.

Laitteen viimeistely on korkealaatuinen, ja käyttötuntuma on miellyttävä. Lisäksi kummatkin näytöt tarjoavat terävän ja kirkkaan kuvan. Mahdollisuus käyttää kannettavaa tietokonetta myös tabletin tavoin tuo selvää lisäarvoa ja monipuolisempaa käytettävyyttä laitteelle.

Kannen sisäpuolella oleva läppärinäyttö ei tue kosketustoimintoja. Tämä olisi ollut hyvä lisä, silloin kun laitetta käyttää kannettavana tietokoneena. Lisäksi akun kesto saisi olla vielä hieman parempi.

Silkkaa tabletkäyttöä ajatellen Taichi on melko kookas. Lisäksi laitteen pohja lämpenee käytössä selvästi. Laite onkin olemukseltaan selvästi lähempänä perinteistä Ultrabook-kannettavaa kuin tablettia.

Tästä huolimatta Taichia tuli käytettyä testin aikana huomattavan paljon tablet-tilassa, eikä kyseessä ollut pelkkä uutuudenviehätys. Suuri ja hyvälaatuinen kosketusnäyttö mahdollistaa loistavasti surffailun ja videoiden katselun sohvan perukoilta.

Taichin tapauksessa pieneen tehokkaaseen pakettiin on saatu melko kitkattomasti yhdistettyä kannettavan tietokoneen sekä tabletin ominaisuudet. Innovatiivinen kokonaisuus on toimiva, joskaan ei edullinen. Taichin hintalapussa komeilee nimittäin noin 1 600 euron lukema.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.