MTV Uutisten kysely: Peräti 83 prosenttia aikoo äänestää varmasti eduskuntavaaleissa

MTV Uutisten Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä peräti 83 prosenttia sanoo äänestävänsä varmasti huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Viimeisimmissä eduskuntavaaleissa toteutunut äänestysvilkkaus on pyörinyt 70 prosentin tienoilla. Taloustutkimuksesta arvioidaan, että toteutunut äänestysvilkkaus tyypillisesti tippuu mielipidemittauksiin verrattuna kymmenisen prosenttiyksikköä, mutta tuloksen perusteella voi ennakoida korkeaa äänestysvilkkautta.

Yksitoista prosenttia ei ole varma äänestämisestään.

Vain muutama prosentti sanoo, että ei aio äänestää eri syistä.

Puoluekannoittain tarkasteltuna RKP:n ja kokoomuksen kannattajat ovat oman ilmoituksensa perusteella varmimpia äänestäjiä seuraavissa eduskuntavaaleissa, mutta erot ovat pieniä. Suurista puolueista perussuomalaisten kannattajat ovat epävarmimpia, mutta heistäkin 88 prosenttia aikoo äänestää varmasti. Heistäkin, jotka eivät osanneet tai halunneet sanoa mitä puoluetta äänestäisivät, 68 prosenttia aikoo varmasti äänestää lopulta jotain puoluetta.

Taloustutkimus haastatteli 1009 henkilöä 27.12.2022–4.1.2023. Haastattelut tehtiin puhelimitse, ja väestötietojärjestelmästä tehty satunnaisotos edustaa Suomen 18–79-vuotiasta väestöä. Virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

    Uusimmat