Ainakin 32 siviiliä on kuollut Venäjän iskuissa Hersoniin, sanoo Ukrainan poliisin päällikkö – MTV Uutiset seurasi Ukrainan sotaa 26. marraskuuta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 26. marraskuuta 2022. Uusi seuranta löytyy täältä.

  • YK:n ihmisoikeusvaltuutettu: Videot venäläisten sotavankien ampumisesta todennäköisesti aitoja
  • Krista Mikkonen: Suomeen tulossa ensi vuonna noin 30 000–40 000 uutta tilapäisen suojelun hakijaa Ukrainasta

  • Euroopan parlamentti hyväksyi 18 miljardin lainapaketin Ukrainalle
  • Zelenskyin mukaan Ukrainan sähköverkkoon kohdistuneet Venäjän iskut ovat "rikos ihmisyyttä vastaan".
  • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.42: Ainakin 32 siviiliä on kuollut Venäjän iskuissa Hersoniin, sanoo Ukrainan poliisi

Ainakin 32 ihmistä on kuollut Venäjän tykistöiskuissa Hersonissa sen jälkeen, kun Venäjä vetäytyi alueelta kaksi viikkoa sitten, Ukrainan poliisin päällikkö kertoo. 

Venäjä vetäytyi alueelta 11. marraskuuta lähes yhdeksän kuukautta jatkuneen miehityksen jälkeen. Joukot ovat sen jälkeen ryhmittyneet Dnepr-joen itärannalle, josta ne ovat jatkaneet kaupungin pommituksia. 

– Venäjän päivittäiset pommitukset ovat tuhonneet kaupunkia ja tappaneet asukkaita. Kaiken kaikkiaan Venäjä on tappanut 32 siviiliä alueella vetäytymisen jälkeen, Ukrainan poliisin päällikkö kertoo.

18.48: Von der Leyen: Kremilin käyttää jälleen ruokaa aseena

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kirjoittaa twitterissä Kremlinin käyttävän jälleen ruokaa aseena.

Von der Leyen viitaa kirjoituksellaan Neuvostoliiton toimintaan 1930-luvulla, jolloin miljoonia ihmisiä kuoli nälkään Ukrainan alueella.

EU-johtaja puhui lauantaina viljan vientiä käsittelevässä kokouksessa videon välityksellä.

18.44: Brittitiedustelu: Venäjä todennäköisesti poistamassa ydinkärkiä ikääntyvistä ohjuksista

Britannian sotilastiedustelun mukaan Venäjä on todennäköisesti poistamassa ydinkärkiä ikääntyneistä ydinohjuksista ja ampumassa ohjuksia sitten kärjettöminä Ukrainaan.

Avoimen lähdekoodin kuvissa näkyy ilmeisesti alasammutun risteilyohjuksen hylky. Ohjus suunniteltiin 1980-luvulla yksinomaan ydinkäyttöön. Taistelukärki on todennäköisesti korvattu painolastilla.

Brittiarvion mukaan kärjettömiä ohjuksia ei voida käyttää tarkkoihin kohteisiin tähtäämiseen eikä niillä saada aikaan suurta tuhoa. Tiedustelukatsauksessa arvioidaankin ohjusten toimivan houkutuslintuina Ukrainan ilmapuolustukselle.

Kärjettömien ohjusten käyttö kielii pitkän kantaman ohjusten pulasta Venäjällä, brittitiedustelu arvioi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vakuutti lauantaina, ettei Venäjä onnistu murtamaan Ukrainaa. Ukrainassa muistettiin samana päivänä Neuvostoliiton johtajan Josif Stalinin Ukrainaan aiheuttaman nälänhädän, holodomorin, uhreja.

–  Ukrainalaiset ovat joutuneet kokemaan hirvittäviä asioita. Aikanaan meidät yritettiin tuhota nälällä, ja nyt pimeydellä ja kylmyydellä. Meitä ei kuitenkaan voi murtaa, Zelenskyi sanoi.

16.09: Venäjän ulkoministeri väittää, että Ukrainaa vapautetaan natsismista

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov väittää, että Ukrainan kansa tullaan vapauttamaan uusnatsihallitsijoistaan.

–  Ukrainalaisilla on oikeus vaurauteen, ystävyyteen ja hyviin naapuruussuhteisiin slaaviveljiensä kanssa, Lavrov sanoi Rossija-24-kanavan dokumentissa valtiollisen Tass-uutistoimiston mukaan.

Lavrov sanoi jo aikaisemmin kuluvalla viikolla samalla kanavalla, että natsismin nousu Ukrainassa johtuu ulkoisten voimien vaikutuksesta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin käytti helmikuussa yhtenä tekosyynä Ukrainaan hyökkäämiseen sitä, että Ukraina on vapautettava natseista.

11.32: Kiovassa 130 000 ihmistä ilman sähköä

Venäjän keskiviikkoisten ohjusiskujen jäljiltä yli 130 000 ihmistä on Kiovassa ilman sähköä. Asiasta kertoo Kyiv Independent.

– Kaikkien jälleenrakennustöiden on määrä valmistua 24 tunnin kuluessa, pääkaupungin hallinto ilmoitti tänään aamulla puoli kymmenen aikaan.

Kaupungin viranomaisten mukaan vedenjakelu on saatu kokonaan palautettua kaupunkiin, mutta sähkön- ja lämmönjakelun korjaustyöt ovat yhä käynnissä.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan kaikkiaan yli kuusi miljoonaa ukrainalaistaloutta oli vielä perjantai-iltana ilman sähköä. Zelenskyi kertoi asiasta jokailtaisessa puheessaan.

Ukrainan sähköverkko on kärsinyt tällä viikolla Venäjän ilmaiskuista lämpötilan ollessa paikoin pakkasen puolella. Puheessaan Zelenskyi kehotti ukrainalaisia säästämään sähköä.

8.42: Ison-Britannian sotilastiedustelu: Venäjä käyttänee ydinaseille tarkoitettuja ohjuksia hämäyksenä

Venäjä todennäköisesti poistaa risteilyohjuksistaan ydinkärkiä ja ampuu ohjuksia Ukrainaan, arvioi Ison-Britannian sotilastiedustelu maan puolustusministeriön päivittäin julkaisemassa kautsauksessa. Avoimista lähteistä saatujen tietojen perusteella Ukrainaan on ammuttu ohjuksia, jotka on suunniteltu 1980-luvulla ydinaseita varten.

Ison-Britannian sotilastiedustelun arvion mukaan kyseisillä ohjuksilla ei saavutettane merkittäviä vahinkoja, joten herää epäilys, että Venäjä käyttää ohjuksia Ukrainan ilmatorjunnan harhauttamiseksi. Raportti arvioi, että riippumatta Venäjän tosiasiallisista aikomuksista, ilmiö korostaa Venäjän pitkän matkan ohjusten ehtymistä.

8.01: Saksa pohtii ilmatorjuntayksiköiden lähettämistä Ukrainaan

Saksa kertoo keskustelevansa liittolaistensa kanssa Puolan ehdotuksesta, jossa Saksan Patriot-ilmatorjuntayksiköitä lähetettäisiin Ukrainaan. Naton edustaja on aiemmin arvioinut, ettei sotilasliitto vastustaisi kyseistä toimea.

6.30: Zelenskyi tylytti Kiovan pormestaria

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi arvosteli viimeisimmässä videopuheessaan Kiovan pormestaria Vitali Klitschkoa.

Venäjän jatkaessa iskujaan Ukrainan energiainfraan, maahan on perustettu tuhansia keskuksia, joissa ihmisillä on pääsy lämmön, veden ja tietoyhteyksien äärelle.

Presidentin mukaan tällaisten hätäsuojien taso Kiovassa jättää toivomisen varaa.

– Valitettavasti paikalliset viranomaiset eivät ole suoriutuneet hyvin kaikissa kaupungeissa. Etenkin Kiovasta on paljon valituksia. Lievästi sanottuna enemmän työtä tarvitaan, Zelenskyi sanoi.

Maan viranomaisten julkinen läksytys ei tyypillisesti ole kuulunut Zelenskyin videopuheiden sisältöön.

Perjantai 25.11.

23.22: Zelenskyi: Yli kuusi miljoonaa ukrainalaistaloutta edelleen ilman sähköä

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan yli kuusi miljoonaa ukrainalaistaloutta oli perjantai-iltana edelleen ilman sähköä. Zelenskyi kertoi asiasta jokailtaisessa puheessaan.

Pelkästään Kiovan alueella oli Zelenskyin mukaan 600  000 sähkötöntä taloutta.

Lähes 12 miljoonaa ukrainalaistaloutta oli keskiviikkona ilman sähköä, presidentti lisäsi.

Ongelmia sähköverkon kanssa on Zelenskyin mukaan Kiovan, Odessan, Lvivin, Vinnytsjan ja Dnipropetrovskin alueilla.

Puheessaan Zelenskyi kehotti ukrainalaisia myös säästämään sähköä.

Venäjän tekemät iskut Ukrainan sähköverkkoon ovat aiheuttaneet laajoja sähkökatkoja Ukrainassa.

Aiemmin perjantaina Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal sanoi sähköntuotannon kattaneen vasta 70 prosenttia maan tarpeesta, mutta kriittinen infrastruktuuri oli saatu sähköistettyä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja