MTV Turussa: Bouananen kuuleminen ei onnistu, poistettiin salista – puolustus vetoaa esitutkintaan: Uhreja ei valikoitu ennalta millään tavalla

1:08

Turun terrorioikeudenkäynti jatkuu tänään Turun vankilassa. Yleisö seuraa istuntoa Turun oikeustalolla. Oikeudessa yritettiin jatkaa tänään syytetyn Abderrahman Bouananen, 23, kuulemista, mutta se ei onnistunut.

Eilen hänen kuulemisensa keskeytyi lounastauon jälkeen, kun hän ei suostunut enää istumaan tuolilleen.

Oikeudessa käydään nyt läpi Bouananen esitutkintakertomuksia, koska hänen kuulemisensa ei onnistunut.

Syyttäjä vaatii Bouananelle rangaistusta kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä.

MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä.

Kello 15.15 Istunto päättyy tältä päivältä. Oikeudenkäynti jatkuu ensi maanantaina todistajien kuulemisella.

Kello 15.03 Puolustus vetosi esitutkinnassa kohtaan, jossa Bouanane kertoi, ettei hän aikonut tappaa montaa ihmistä.

– Minulla oli vain ajatus, että ensimmäinen ja toinen kuolee. Ei ollut muita ajatuksia. Ajatus oli, että vain yksi tai kaksi kuolee, ei enempää. Ajatus oli siitä, että en tapa ihmisiä paljon, Bouanane kertoi kuulusteluissa.

Puolustus ei halua enää vedota enempää esitutkintakertomuksiin.

Kello 14.43 Puolustus haluaa vedota myös tiettyihin kohtiin esitutkinnassa, koska Bouananen kertomus muuttui oikeudessa aiemmista kuulusteluista.

Asianajaja Kaarle Gummerus nosti esiin, että Bouanane kertoi kuulusteluissa viime syyskuussa, että hän ei miettinyt mitä vaikutuksia teolla tulee olemaan suomalaiseen yhteiskuntaan.

Gummerus luki esitutkinnasta myös kohdan, jossa Bouanane sanoi, ettei hän valikoinut uhrejaan millään tavalla ennakolta. Poliisille Bouanane esimerkiksi sanoi, että Jehovan todistajien infopisteellä ollut nainen ei joutunut puukotuksen uhriksi asiansa vuoksi.

Oikeudessa Bouanane kertoi eilen, että hän valikoi naisia uhreikseen, koska hän kokee naisvihaa. Esitutkinnassa hän sanoi kuitenkin, että se ei ollut tarkoituksenmukaista, että naisia oli uhreissa niin paljon.

Kello 14.34 Syyttäjät ovat nyt käyneet läpi ne esitutkintakertomukset, mihin he haluavat vedota. Nyt asianomistajat saavat vedota Bouananen esitutkintakertomuksiin, jos he haluavat. Suurin osa ei halua. Useimmat huomauttivat, että Bouananen eilinen kertomus riittää ja se, mitä syyttäjä jo toi esille.

Kello 14.28 Poliisikuulusteluissa Bouananelta kysyttiin, minkälaisia vaikutuksia hänen mielestään erilaisilla iskuilla, joita on tapahtunut ympäri Eurooppaa viime vuosina, on ollut Isisin ideologian mukaisiin tavoitteisiin.

– Ennen ajattelin, että ne on murhia, pahoja tekoja ja se on vääryyttä niin sanotusti. Siis ne tapahtumat, mitä on tapahtunut eri puolilla. Mutta viime kesästä olin ajatellut sitä, että se onkin oikea teko, koska sain sen oikean idean selville, Bouanane vastasi.

– Sillä teollani pyrkisin siihen, että nostatan niin kuin ääntäni isisiin asti. Ja muutenkin antaisin semmoisen kuvan, että heillä on voimia muuallakin maailmalla.

Kello 14.22 Bouanane haki ennen tekoaan Youtubesta videoita pommin tekemisestä.

– Aikomus oli tehdä liivi, missä on pommi ja käytän sitä silloin perjantaina tapahtumapäivänä, mutta kun poliisit tulevat vastaan jossain vaiheessa, niin näytän, että minulla on se liivi, ja jos he tappaa minut sitten, tai ampuu.

Bouanane kertoi kuulusteluissa, ettei hän kuitenkaan kehittynyt sille asteelle, että hän olisi valmistanut pommin tai räjähteen.

Kello 14.15 Kuulustelusta katsottiin nyt ote, jossa Bouanane puhuu manifestistaan. Hän lähetti manifestinsa Telegramiin ja toivoi, että mahdollisimman moni näkisi hänen viestinsä.

– Halusin mahdollisimman paljon, että tämä viestini menee valtakunnallisiin islamilaisiin jäseniin tai että kenties siellä ryhmässä olisi yksi jäsen heistä, jotta se menisi mahdollisimman, että se menisi heille tiedoksi, Bouanane vastasi kuulusteluissa.

Kello 14.08 Bounane kertoi poliisikuulusteluissa, että hän antoi teollaan viestin.

– Halusin sanoa, että islamilainen valtio ei ole pieni tai voimaton. Islamilaista valtakuntaa ei alisteta tai aliarvioida tällä tavalla.

Bouanane päätti käyttää teossaan veitsiä, koska hänellä ei ollut muita tekovälineitä.

Kello 13.40 Oikeus on palannut lounastauolta ja nyt oikeudessa katsotaan Bouananen kuulusteluvideota viime syyskuun 20. päivältä Turun vankilasta.

Kuulustelussa Bouanane on vankivaatteissa ja hän on rauhallinen. Hän kertoi lukeneensa Telegram-sivustolta, että iskussa voisi käyttää isoa autoa tai veitseä.

Kello 11.50 Bouanane kertoi kuulusteluissa, että hän halusi tulla ammutuksi tekonsa päätteeksi.

– Odotin, että minut tapetaan lopussa. Minulla oli suunnitelma, että kun poliisi on paikalla, olisin ottanut jonkun panttivangiksi ja mennyt hänen taakseen, jotta poliisit tulisivat lähelle ja ampuisivat minua. Mutta jokaisella on oma aika ja minun päiväni ei ollut silloin.

Kello 11.45 Bouananelta kysyttiin videoidussa kuulustelussa, mitä hänen mukaansa tarkoittaa terroristinen teko.

– Minun mielestäni terrorismi on sitä, kun muslimihenkilö, sotilas, puolustaa maataan, uskontoaan tai itseään. Jos puolustaa maataan tai omaisiaan, niin se on terrorismia, hän vastasi.

Puukotusten aikaan sivulliset kuulivat Bouananen huutavan ”Allahu akbar” (Jumala on suuri) useita kertoja. Bouananen mukaan huudot liittyivät tekoon.

– Se teko mitä tein, niin siihen liittyy sen lausuminen. Tekoon liittyy aina se lause. Lisäksi se poistaa pelon teon aikana ja antaa lisää voimia. Syy miksi huusin niin teon aikana, oli, että se purkaa mieltä ja antaa lisävoimia, hän kertoi. 

Teko liittyi Bouananen mukaan uskontoon.

Kello 11.25 Oikeudessa katsotaan Bouananen videoitua kuulustelua, joka on tehty Turun vankilassa viime syyskuun 7. päivä. Bouanane on siinä hyvin eri näköinen kuin nykyään. Hänellä oli tuolloin vain lyhyt parta ja viikset ja lyhyet hiukset.

Tuossa kuulustelussa Bouanane vastasi kysymyksiin enimmäkseen asiallisesti ja hän oli rauhallinen. Hän ei naureskellut samalla tavalla kuin oikeudessa.

Bouanane kertoi olleensa puukotuspäivänä vähän sekaisin.

– En ollut juonut alkoholia, mutta en ollut voimissani. Olin vähän sekaisin, hän kertoi.

– Oliko tekosi jihadismin toteuttamista? häneltä kysyttiin.

Bouanane mietti vastaustaan todella pitkään.

– Itse teko on jihadia. Jihad on, jos sen suoraan kääntää suomeksi, että antaa kaikkensa niin sanotusti, kaikki voimansa tälle asialle, hän vastasi lopulta.

Bouanane kertoi suunnitelleensa iskun todella nopeasti lyhyessä ajassa.

– Olen sotilas, joka kuuluu islamilaiseen valtioon. En ehtinyt miettimään sitä niin paljon, mitä halusin muiden ajattelevan iskustani.

Kello 11.06 Bouanane kertoi kuulusteluissa, että hän päätti tekoaan edeltävänä yönä tehdä iskun teräaseella.

– Minulla oli ajatus mennä ostamaan johonkin liikkeeseen ase, mutta aamulla tuli muutos. Yöllä päätin tehdä sen teräaseella, hän kertoi.

Bouanane otti veitset mukaansa Kaarinasta tuttavansa asunnolta, missä hän yöpyi.

– Taivaasta tuli se määräys tehdä isku tuolla tavalla, ja sitten ajattelin vain toteuttaa sen. Se oli oma ajatukseni tehdä tämä isku, hän kertoi poliisille.

Bouanane kävi Pansiossa S-marketissa 16. elokuuta, eli kaksi päivää ennen iskua. Hän näki tuolloin kaksi sotilasta ja keksi ajatuksen iskusta.

Hänen aikomuksensa oli mennä samaan S-marketiin myöhemmin ja iskeä siellä käyviä sotilaita kohtaan.

Kello 11.03 Bouanane kertoi poliisikuulusteluissa, että hän halusi Isisin ottavan hänen tekonsa nimiinsä. Kuulusteluissa Bouananelta kysyttiin, miksi hän iski suomalaisia kohtaan, jotka eivät ole tehneet pommituksia Syyriassa tai muuallakaan Lähi-idässä.

– Nekin, jotka kuolivat siellä Syyriassa, he eivät ole mihinkään syyllistyneitä, minkä takia he kuolivat, Bouanane sanoi kuulusteluissa.

Kello 10.52 Syyttäjä käy läpi Isisiin liittyviä esitutkintakertomuksia. Bouanane kertoi kuulusteluissa, että hän katsoi Isisiin ja terrorismiin liittyvää materiaalia Youtubesta. Hän kertoi alkaneensa katsomaan materiaalia noin kolme kuukautta ennen omaa iskuaan.

Bouanane kertoi kiinnostuneensa jihadismista "arabimaiden tilanteen vuoksi".

– Tuntui, että joku ulkopuolinen painostaa niitä arabimaita, Bouanane kertoi kuulusteluissa.

Kello 10.15 Syyttäjä Sampsa Hakala lukee nyt Bouananen kuulusteluja esitutkinnasta. Kuulusteluissa Bouanane kertoi olevansa vahvasti uskonnollisesta köyhästä perheestä.

Vanhempiensa avioeron jälkeen Bouanane päätti lähteä Marokosta. Avioeron jälkeen Bouananen äiti löysi uuden miehen, jonka jälkeen äiti muuttui täysin ja hänen suhtautumisensa lapsiaan kohtaan muuttui.

Bouanane lakkasi harjoittamasta uskontoa yhtä paljon kuin ennen. Hän lähti Marokosta 20- tai 21-vuotissyntymäpäivänään. Vuosi oli 2015.

Bouanane poistui Marokosta, meni ensin kaverinsa kanssa Turkkiin ja jatkoi sieltä matkaansa Kreikkaan. Kaverit etenivät Euroopan halki Saksaan ja sieltä Suomeen keväällä 2015.

Kello 10.01 Oikeudenkäynti jatkuu nyt Bouananen esitutkintakertomusten läpikäynnillä. Syyttäjä Hannu Koistinen ehdotti, että esitutkintakertomukset voidaan nyt käydä läpi ja oikeudenkäynnin loppupuolella puolustus voi esittää tarkentavia kysymyksiä.

Puolustusasianajaja Kaarle Gummeruksen mukaan näin voidaan toimia.

 – Päämiestäni koskeva lääketieteellinen este ei ole mitenkään pysyväksi luonnehdittu, joten voidaan mennä nyt esitutkinnan kautta ja katsotaan jatko myöhemmin, Gummerus sanoi.

Kello 9.55 Istunto jatkuu Turun vankilassa.

 – Meille on tänne oikeudelle toimitettu vastaajaa koskeva lääkärinlausunto missä todetaan, että häntä ei tänään voida asianmukaisesti kuulla oikeudessa. Esteen jatkuvuudesta ei tällä hetkellä ole tietoa, puheenjohtaja luki lausunnon salissa.

Kello 9.50 Oikeudenkäynnin pitäisi jatkua noin viiden minuutin kuluttua.

Kello 9.45 Puheenjohtaja Tapio Katajamäki ilmoittaa, että oikeuden tauko jatkuu vielä hetken.

 – Joudumme tekemään selvittelyjä, ennen kuin voimme päättää miten jatkamme, Katajamäki totesi.

Kello 9.20 Oikeus pitää tauon, kun asianajaja Kaarle Gummerus menee neuvottelemaan päämiehensä kanssa.

– Päämieheni on sanonut aiemmin, että hän haluaa tulla kuulluksi oikeudessa. Eilisen iltapäivän jälkeen en ole saanut häneen enää kontaktia. Mielestäni tämä vaatisi lääketieteellistä arvioita hänen tilastaan ja siitä, pystytäänkö häntä kuulemaan, Gummerus sanoi.

– Menen nyt käymään hänen luonaan ja keskustelen, mikä on hänen halunsa jatkaa kuulemista.

Syyttäjien mukaan Bouanane on saanut jo mahdollisuuden tulla kuulluksi.

– Hän vastaili eilen kysymyksiin aamupäivän ajan. Mielestäni hänen oikeutensa tulla kuulluksi on toteutettu, syyttäjä Hannu Koistinen totesi.

Paikalla oleva puukotuksen uhri, ruotsalainen Hassan Zubier on syyttäjien kanssa samaa mieltä.

Kello 9.16 Oikeuden puheenjohtaja Tapio Katajamäki puhuu salissa.

– Vastaaja ei suostu noudattamaan oikeussalin määräyksiä, se on tulkittava kieltäytymiseksi. Toinen asia ja ongelma on siinä, että onko kysymys siitä, että vastaaja ei pysty osallistumaan oikeudenkäyntiin. Tässä joudutaan pohtimaan, että minkälaisia edellytyksiä meillä on jatkaa tässä vaiheessa.

Puheenjohtaja on pettynyt siitä, että oikeudenkäyntiä, jota hän on johtanut, on kuvattu mediassa farssiksi.

– Puhutaan valtakunnallisesta tuoligatesta. Se ei saa jatkua enkä voi sallia Bouananen seisoa salissa.

Katajamäki lähettää vastaaja Bouananen ulos istuntosalista.

Bouanane poistetaan salista kello 9.17. Hän kävelee hatarasti ulos salista vartijoiden tiukassa otteessa.

Kello 9.14 Bouanane seisoo vartijoiden keskellä ja tuijottaa eteensä. Oikeuden puheenjohtaja pyytää häntä istumaan, mutta hän ei suostu. Bouananen katse on tyhjä ja hän vain tuijottaa eteensä. Hän on hyvin poissaolevan oloinen.

Kello 9.11 Syytetty Bouanane tuli viimein saliin. Hänet tuotiin neljän vartijan saattelemana saliin ja tällä kertaa hänen kätensä oli sidottu käsirautoihin selän taakse. Bouanane jäi seisomaan pöytänsä ääreen vartijoiden kiinnipitäessä eikä hän suostu istumaan.

Bouanane puhuu jotain hiljaa itsekseen.

Kello 9.08 Kaikki odottavat, tuleeko Bouanane paikalle. Turun vankilan salissa kaikki odottavat hiljaa, samoin Turun oikeustalolla, joka on täynnä toimittajia.

Kello 9.05 Yleisö päästettiin sisälle Turun oikeustaloon yhdeksältä ja kuulutettiin, että oikeudenkäynti alkaa. Syyttäjät ja asianajajat ovat paikoillaan, mutta Bouanane ei ole vielä tullut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja