MTV seurasi koronan hiljentämää joululiikennettä Lahdenväylällä – "Vaikuttaa siltä, ettei ole lähdetty mihinkään"

Miltä näyttää Lahdenväylällä? MTV seuraa jouluruuhkia paikan päältä 4:35
Miltä näyttää Lahdenväylällä?

Menoliikenne Helsingistä joulunviettoon on ollut ainakin tähän asti varsin rauhallista.

Vaikka jouluostoksia onkin tehty vauhdikkaasti, niin näyttää siltä, että pääkaupunkiseudulla varsin monet ovat päättäneet jäädä viettämään joulua kotiinsa. Näin ainakin jos on uskominen Lahdenväylän liikennettä.

–Kun maantietä katsoo, niin on aika hiljaista. Näyttää normaalin arkipäivän liikenteeltä. Muihin vuosiin verrattuna autoja on vähän, totesi Autoliiton Operaatio Lumihiutaleen Reijo Häkkinen.

Aatonaattona on tähän aikaan ollut yleensä tyystin toisenlainen meno.

– Tien pitäisi olla melkein täynnä. Kehä kolmosella liikenne on aiemmin pysähtynytkin vähäksi aikaa, Häkkinen muistelee.

"Ollaan kotioloissa"

Eri tahoilta on toivottu, että suomalaiset viettäisivät joulun mahdollisimman vähällä väellä. Näin on Häkkisen mukaan myös tapahtumassa.

– Vaikuttaa siltä, ettei ole lähdetty mihinkään, vaan ollaan kotioloissa. Autoja tulee ja lähtee Helsingistä suurinpiirtein yhtä paljon. Ihmiset kiertävät kaupoissa. Koko alkuviikko on ollut niin, että ostoskeskusten ympäristöissä on ollut paljon autoja, Häkkinen arvioi.

Eräs Lapista kotoisin ollut kuljettaja jäi mieleen

Häkkinen on omien sanojensa mukaan huolehtinut ruuhka-aikojen autojen ongelmista 18 vuoden ajan. Vuosien varrelle on mahtunut monenlaista. Omituisista kommelluksista kysyttäessä Häkkisen mieleen tulee erään Lapista ajaneen tarina.

– Hän oli onnistunut ajamaan kolme rengasta tyhjäksi. Hän oli ajanut suoraan liikenneympyrän yli. Kuljettaja oli ollut Lapista kotoisin ja kännykkä tippunut auton lattialle. Puhelinta etsiessä oli auto kolahtanut.

Lappilaisen kohtaama rengasrikko onkin Häkkisen mukaan yleisin ongelma, johon hän autoilijoita auttaessaan törmää.

– Me emme paljon puutu liukkaasen keliin, vaan hinaajat hoitavat sen. Yksi vuosi tämä Lahdenväylä oli täynnä toiseen suuntaan kun autot ajelivat ojaan. Jos sää tällaisena pysyy, niin ainakin täälä on hyvä ajaa. Sitä ei tietysti koskaan tiedä, mitä tapahtuu kun ajetaan 100 kilometriä eteenpäin. Sitten alkaa olla liukasta, sohjaista ja kuraista.

Nämä asiat kuntoon ennen lähtöä

Häkkisen muistilistaa noudattamalla välttää ainakin ne helpoiten ohitettavat sudenkuopat.

– Tällä kelillä pitää täyttää pissapoika. Jos menee pohjoiseen, niin on hyvä varmistaa, että dieselissä on oikeanlaista polttoainetta. Jos se hyytyy, se sitten oikeasti hyytyy. Valot myös kuntoon kun mennään märässä ja pimeässä.


Lue myös:

    Uusimmat