Zaporizhzhjan sähkölinja saatu korjattua, Biden jyrähti taktisista ydinaseista – MTV seurasi Ukrainan sotaa 17.9.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 17. syyskuuta 2022. Uudempaan seurantaan pääset tästä.

  • Izjumista löydetty yli 450 hautaa, osassa merkkejä väkivallasta
  • Zelenskyi: Izjumin joukkohaudasta löydetty myös lapsia
  • YK lähettää Izjumiin ihmisoikeustarkkailijoiden ryhmän
  • Pekka Toveri: Vain "yllättävä musta joutsen" lopettaisi Ukrainan sodan nopeasti 
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.30: Ukraina ja Venäjä molemmat raportoivat loukkaantumisista taisteluissa Donetskissa

Venäjän miehittämässä Donetskin kaupungissa, Donetskin alueen hallinnollisessa keskuksessa, käytiin taisteluita lauantaina. Molemmat Ukraina ja Venäjä raportoivat loukkaantuneista. Donetskin pormestarin mukaan kaupungissa on kuoli neljä ihmistä.

Kaupungin keskustassa Leninin aukiolla kuvattiin lauantaina palavia ajoneuvoja ja vaurioituneita rakennuksia.

22.15: Izjumin hautojen kaivaukset jatkuivat lauantaina

Yli kolmekymmentä vainajaa nostettiin Izjumista löytyneistä joukkohaudoista. Jotkut vainajista ovat olleet ukrainalaissotilaita, osa siviilejä. Presidentti Zelenskyin mukaan joukossa on myös lapsia.

Ukrainalaisviranomaiset ja ulkomaalaiset paikalla olevat journalistit ovat raportoineet osassa vainajista olevan selviä merkkejä kidutuksesta ja väkivaltaisesta kuolemasta. Osa on raporttien mukaan ammuttu lähietäisyydeltä.

Ainakin yhdellä vainajalla on vahvistettu olleen köysi kaulassa ja kädet sidottuina.

20.14: IAEA: Zaporizhzhjan ydinvoimalan rikkinäinen sähkölinja on saatu korjattua

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA:n mukaan yksi Zaporizhzhjan ydinvoimalan neljästä sähkölinjasta on saatu korjattua ja se välittää sähköä voimalalle. Voimalinja on ollut poissa käytöstä kaksi viikkoa.

Pysäytetty Zaporizhzhjan ydinvoimala Ukrainassa saa jälleen sähköä kansallisesta sähköverkosta.

Zaporizhzhjan kuusi reaktoria ovat tällä hetkellä suljettuina, mutta niiden polttoaine vaatii jatkuvaa jäähdyttämistä. Voimala tarvitsee sähköä pumpatakseen jäähdytysvettä reaktoreihin. Ilman jäähdyttämistä polttoaine alkaa sulaa ja voisi mahdollisesti aiheuttaa vakavankin onnettomuuden.

Ydinvoimalan sähköntarve on ollut kansainvälinen huolenaihe viime viikkoina, kun viimeinenkin pääsähkölinjoista kaatui. Käytössä on ollut varavoimajohto, jolla voimalan välttämätön sähköntarve on paikattu.

IAEA:n voimalan tarkastusta johtanut Rafael Grossi sanoi aiemmin, että laitoksen toiminnan kannalta elintärkeä sähkölinja on tuhoutunut tulituksessa.

18.55: Venäjä ei ehkä pysty vastaamaan vastahyökkäykseen Luhanskissa

Ukrainassa Venäjän joukoilla ei välttämättä ole riittävästi reservejä tai taistelutahtoa vastata Ukrainan mahdolliseen vastahyökkäykseen Luhanskin alueella, arvellaan Britannian puolustusministeriön päivittäisessä raportissa.

Ministeriön mukaan Ukraina on jatkanut vastahyökkäystään maan koillisosassa, missä venäläisten puolustuslinja kulkee Oskiljoen ja Svatoven kaupungin välillä.

Venäjä pitänee puolustusministeriön mukaan tämän alueen hallintaa tärkeänä, koska se on yksi harvoista sen hallussa olevista huoltoreiteistä Belgorodista Venäjältä.

Lisäksi alue sijaitsee aivan Luhanskin rajalla. Venäjä on sanonut haluavansa "vapauttaa" Luhanskin, ja merkittävät aluemenetykset Luhanskissa tekisivät nämä aikeet tyhjiksi.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjän joukkojen kokonaistappiot hyökkäyksen alkamisesta lähtien ovat nyt noin 54 000 sotilaan luokkaa. Tappioista on saatavilla vain vähän riippumatonta tietoa.

18.10: EU-puheenjohtajamaa Tshekki vaatii kansainvälistä oikeudenkäyntiä Izjumin joukkomurhista

EU-puheenjohtajamaa Tshekin ulkoministeri Jan Lipavský ottaa kantaa Twitterissä satojen kuolleiden ja kidutettujen ihmisten löytymiseen vastikään vapautetun Izjumin joukkohaudoista, ja kertoo tekojen olevan käsittämättömiä. Hän vaatii kaikkien sotarikollisten rankaisemista ja nopean "erityisen sotarikostuomioistuimen" perustamista.  

16.31: TASS: yksi kuollut ja kaksi loukkaantunut iskussa Venäjän Belgorodiin

Venäläisen uutistoimisto TASS:in mukaan Venäjän Belgorodissa, Ukrainan rajan lähellä yksi ihminen on kuollut ja kaksi loukkaantunut ilmeisesti pitkän kantaman tulituksessa. Uutistoimisto Reuters ei ole kyennyt vahvistamaan itsenäisesti väitteitä. 

16.18: ISW: Ukraina tuonut joukkojaan Oskil-joen itäpuolelle

Yhdysvaltalainen tutkimusinstituutti Institute for the Study of War kertoo tiedotteessaan, että satelliittitietojen perusteella Ukrainan asevoimat on ylittänyt Oskil-joen Kupjanskin kaupungin suunnalla. Instituutin mukaan Venäjän joukoilla on todennäköisesti vaikeuksia pitää asemansa, kun Ukrainan joukot ovat varmistaneet sillanpääasemat joen yli.

15.46: Venäjä sanoo tehneensä iskuja useilla alueilla Ukrainassa

Venäjän puolustusministeriö sanoi lauantaina, että sen joukot ovat toteuttaneet iskuja useisiin ukrainalaisten sotilaskohteisiin, kertoo uutistoimisto Reuters. Ministeriön mukaan iskut tehtiin Hersonissa, Mykolajivissa, Harkovassa ja Donetskin alueella.

Uutistoimistot eivät ole pystyneet vahvistamaan ministeriön väitteitä riippumattomista lähteistä.

Venäjä myös syytti Ukrainaa tulitaistelusta lähellä Zaporizhzhjan ydinvoimalaa. Ukraina on kiistänyt väitteet.

14.39: Ukraina saa 1,5 miljardia lisää taloudellista tukea Yhdysvalloilta

Ukrainan pääministeri kiittää Twitterissä Yhdysvaltoja saamastaan 1,5 miljardin dollarin taloudellisesta tuesta. Avustus on osa elokuussa julkaistua 4,5 miljardin dollarin tukipakettia. 

11.57: Britannian puolustusministeriö: Venäjä ei ehkä pysty vastaamaan Ukrainan vastahyökkäykseen Luhanskissa

Britannian puolustusministeriön päivittäisessä raportissa arvellaan, että Venäjän joukoilla ei ehkä ole riittävästi reservejä tai taistelutahtoa vastata, mikäli Ukraina ryhtyisi vastahyökkäykseen Luhanskin alueella.

Raportin mukaan Ukraina jatkaa vastahyökkäystä maan koillisosassa, missä Venäjä on ryhmittynyt puolustukseen Oskil-joen varteen ja Svatoven kaupungin ympäristöön. Raportin mukaan alueen hallinta on Venäjälle tärkeää, sillä siellä on yksi sen harvoista Venäjän Belgorodista käsin kulkevista huoltoreiteistä.

Puolustuslinja kulkee lähellä Luhanskin alueen rajaa. Luhanskin ja Donetskin alueiden valloitus on ollut yksi Venäjän päätavoitteista, ja Ukrainan vastahyökkäys uhkaa nyt suoraan tätä tavoitetta. 

11.28: Biden varoittaa Putinia taktisten ydinaseiden käytöstä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoittaa CBS-tv-kanavan haastattelussa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia taktisten ydinaseiden käytöstä Ukrainassa.

– Älä. Älä. Älä. Muuttaisit sodan kasvoja enemmän kuin mikään toisen maailmansodan jälkeen, Biden sanoo.

9.45: Izjumista löytynyt venäläissotilaiden kirjeitä

Washington Post on saanut käsiinsä Ukrainan Izjumista löytyneitä kirjeitä, joiden uskotaan olevan venäläissotilaiden kirjoittamia.

Kirjeistä välittyy lehden mukaan merkkejä hyökkääjien uupumuksesta ja tyytymättömyydestä olosuhteisiin rintamalla.

8.08: Zelenskyiltä kiitokset urheilujätti Nikelle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo puhuneensa urheilujätti Niken kanssa ja kiittäneensä yritystä Venäjältä vetäytymisestä.

– Tässä on esimerkki siitä, miten liiketoiminnalla voi olla merkittävä rooli ihmisyyden ja vapauden puolustamisessa, presidentti sanoi videopuheessaan.

Nike ilmoitti kesäkuussa poistuvansa Venäjän markkinoilta.

7.28: Pekka Toveri: Vain "yllättävä musta joutsen" lopettaisi Ukrainan sodan nopeasti 

Ukrainan menestyksekäs vastahyökkäys Harkovassa ei ole lopettamassa sotaa, arvioi Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp Pekka Toveri.

Hyökkääminen käy yhä vaikeammaksi myös Ukrainalle, kun huoltoyhteydet pitenevät. Lisäksi Ukrainan täytyy suojata enemmän sivustoja, kun vapautetut alueet laajenevat.

Yksi asia, joka voi hidastaa sotilasoperaatioita, on syksy ja edessä häämöttävä talvi. Toveri arvioi, että eteläisessä Ukrainassa hyvää taistelukautta on jäljellä vielä toista kuukautta.


Lue myös:

    Uusimmat