Presidentti Niinistö tapaa Bidenin torstaina Washingtonissa – Valkoiselta talolta rohkaiseva lausunto Suomen Nato-jäsenyydestä

Yhteistyö syvenee, mitä se tarkoittaa? Puramme Niinistön ja Bidenin tapaamisen antia 11:38
Katso myös: Yhteistyö syvenee, mitä se tarkoittaa? Sauli Niinistö ja Joe Biden tapasivat viimeksi maaliskuussa ja purimme tuolloin tapaamisen antia.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tekee työvierailun Yhdysvaltoihin ja tapaa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin yhdessä Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa ylihuomenna torstaina.

Asiasta tiedottaa presidentin kanslia.

Valkoisessa talossa Washingtonissa järjestettävässä tapaamisessa presidentit Sauli Niinistö ja Joe Biden ja pääministeri Magdalena Andersson keskustelevat muun muassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä, Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa sekä Euroopan ja Yhdysvaltain suhteesta muuttuneessa turvallisuustilanteessa. 

Valkoisen talon keskustelujen lisäksi presidentti Niinistön ohjelmassa on myös muita tapaamisia eri poliittisten toimijoiden kanssa.

Presidentti Niinistö ja presidentti Biden tapasivat edellisen kerran 4. maaliskuuta 2022 Washingtonissa.

Presidentti Niinistön Yhdysvaltain-työvierailun vuoksi Itävallan liittokansleri Alexander Van der Bellenin työvierailu Suomeen, jonka piti tapahtua torstaina ja perjantaina, siirtyy toiseen ajankohtaan.

Niinistö uskoo ongelman Turkin Nato-vastustuksesta ratkeavan

Presidentti Niinistö on parhaillaan valtiovierailulla Ruotsissa. Suomen ja Ruotsin hakeutuminen sotilasliitto Natoon on ollut esillä päivän keskusteluissa.

Niinistö totesi puheessaan Ruotsin valtiopäivillä, että molempien maiden valtiojohto on tehnyt Natoon hakeutumisen myötä ratkaisun, jossa toimimattomuuden riskit on todettu toimimista suuremmiksi. 

– Ruotsi ja Suomi ovat ottamassa historiallisia askeleita. Yhdessä. Ilmoitamme pian virallisesti Brysselissä halukkuudestamme aloittaa jäsenyyskeskustelut Pohjois-Atlantin puolustusliiton (Naton) kanssa, Niinistö totesi.

Niinistö totesi Ruotsin ja Suomen myös saaneen heti yhteisen haasteen Turkin kommenteista Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyttä vastaan. Hän sanoi olevansa varma, että ongelma kyetään ratkaisemaan rakentavilla neuvotteluilla.

Niinistö myös toivoi puheessaan nopeita ratifiointeja muilta Nato-jäsenmailta ja nopeaa jäsenyyden toteutumista Ruotsille ja Suomelle.

Turkki-asian palattiin vielä kun kansanedustajat saivat tilaisuuden esittää Niinistölle muutamia kysymyksiä.

Niinistö kertoi saaneensa puhelimessa Turkin presidentiltä Recep Tayyip Erdoganilta kuukausi sitten aivan erilaista viestiä kuin mitä Turkin tuoreimmat kommentit ovat olleet. Niinistö myönsi tilanteen olevan hieman hämmentävä.

– Mutta olen optimisti, Niinistö lisäsi.

Valkoinen talo: Nato pääsee kyllä sopimukseen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä

Presidentti Bidenin hallinto sanoo olevansa varma siitä, että Nato pääsee yhteisymmärrykseen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä.

Asiasta tiedotti Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre uutistoimisto Reutersin mukaan. Kommentti liittyy Turkin pullikointiin asiassa.

Ulkoministeri Antony Blinken oli samoilla linjoilla ulkomaisille toimittajille antamassaan lausunnossa.

Lue myös:

    Uusimmat