Niinistön vierailu Turkissa huipentui Erdoganin päätökseen edistää Suomen Nato-jäsenyyttä – MTV Uutiset seurasi Niinistön vierailua Ankarassa 17.3.

0:30
Historiallinen hetki: Näin Erdogan ilmoitti Turkin hyväksyvän Suomen Natoon. Katso video!

Turkki aloittaa Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymisprosessin, sanoi maan presidentti perjantaina iltapäivällä. 

Presidentti Sauli Niinistö vieraili perjantaina Ankarassa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin vieraana.

Presinetti Niinistö piti alkuillasta suomalaismedialle oma tiedotustilaisuuden Suomen jäsenhakemuksen etenemisestä Turkissa. 

Niinistö sanoo, että Erdoganin kanssa käydyissa kahdenkeskisissä keskusteluissa tuli pikkuhiljaa tuli esiin, että Turkki on valmis aloittamaan Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessin.

– Ratkaisuhan on yhden miehen päässä. Nyt sitten Erdogan Yhdysvaltain matkani aikana tuli tieto, että Erdogan on valmis ratkaisemaan asian kohdaltamme. Eli antaman esityksen parlamentille, jonka hän faktisesti tänään allekirjoitti ja tästä se sitten lähtee eteenpäin.  

2:20
MTV Uutiset Ankarassa: Erdogan kehui Suomen ja Turkin välisiä suhteita.

Turkki vahvisti: Ratifiointiprosessi alkaa

Presidentit pitivät iltapäivällä tiedotustiolaisuuden, jossa Erdogan näytti vihreää valoa Suomen Nato-jäsenyydelle. Presidentit aloittivat yhteisen tiedotustilaisuuden kello 16.25 Suomen aikaa.

12:12
Katso myös pitkä video Erdoganin ja Niinistön yhteisestä tiedotustilaisuudesta Ankarassa.

Erdogan puhui ensin:

– Minulla on ilo olla herra Niinistön vierailun isäntänä. Turkki ja Suomi ovat kaksi ystävällistä maata, joilla on ollut hyvä suhde, diplomaattinen suhde on kestänyt vuodesta 1924 ja se on parantunut ja vahvistunut aikana, joka on kestänyt lähes vuosisadan. Suomen apu maanjäristyksen kanssa on ollut suurta ja haluan kiittää siitä. Haluamme edistää maidemme suhteita ja olemme päättäneet askeleita, jotka otamme yhdessä.

– Olen selittänyt Niinistölle Turkin halun auttaa verenvuodatuksen lopettamisessa ja asioiden ratkaisemisen diplomaattisin keinoin. Suomen Nato-jäsenyys oli tärkeä aihe keskusteluissamme. Olemme nähneet, että Suomi on ottanut askelia vahvistaakseen suhteitamme. Olemme päättäneet aloittaa Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymisprosessin.

– Toivon päätöksen vahvistavan suhteitamme entisestään. Uskon, että Natosta tulee entistä vahvempi Suomen jäsenyyden myötä ja sillä tulee olemaan tärkeä rooli kansainvälisen turvallisuuden varmistamisessa.  Keskustelumme Ruotsin kanssa jatkuvat. 

Niinistö aloitti kiittämällä Erdogania kutsusta ja vieraanvaraisuudesta. 

– Eritysesti haluan kiittää perusteellisista ja arvokkaista keskusteluistamme. 

Niinistö kuvaili nykyistä geopoliittista ilmapiiriä vaaralliseksi ja kiitteli Erdogania hänen halukkuudestaan keskustella asioista monien osapuolien kanssa laajasti ja perusteellisesti.

–On hyvä kuulla nämä uutiset. Ymmärsimme aiemmin, että olette tehneet päätöksenne ja allekirjoituksenne vahvisti sen, että Turkin parlamentti alkaa työstää Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointia. Tämä on tärkeää koko Suomelle. 95 prosenttia hallituksemme jäsenistä äänesti viime keväänä Natoon hakemisen puolesta. Nyt meillä on vastaus, kiitos.

– Mutta meillä on naapuri, Ruotsi. Se, mitä sanon nyt ei johdu pelkästään siksi että he ovat hyvä ihmisiä ja meillä on loistava suhde naapurimaamme kanssa. Minulla on tunne, ettei Suomen Nato-jäsenyys ole valmis ilman Ruotsia. Haluaisin nähdä Vilnassa, että tapaamme liittolaista 32.

Miksei Ruotsi kelvannut?

Turkki hyväksyy Suomen Nato-jäsenyyden, mutta Ruotsi jää odottamaan. Mitä Suomi itseasiassa teki saadakseen jäsenyyden? Konkreettinen vastaus, kiitos.

– Ensinnäkin meillä ei ole mitenkään erilainen lähestymistapa Ruotsia kohtaan. Ruotsi on avannut sylinsä terroristeille. Näemme Tukholman kaduilla jatkuvasti PKK:n YPG:n ja PYD:n haaroja. Olemme antaneet Ruotsin pääministerille listan 120 terroristista, jotka haluamme  heidän luovuttavan Turkkiin. Pääministeri on mukava ihminen, mutta he eivät ole luovuttaneet näitä terroristeja. Pääministeri on mukava ihminen, mutta he eivät ole luovuttaneet näitä terroristeja Turkkiin.

– Tietenkin, koska he eivät luovuttaneet näitä terroristeja, meidän ei ole mahdollista suhtautua myönteisesti Ruotsiin. Näitä asioita ei ole olemassa Suomessa, koska tällaisia protesteja ei tapahdu Suomessa. Siksi meidän piti erottaa Suomi Ruotsista ja siksi meidän myönteinen asenteemme Suomea kohtaan demonstroitiin tänään allekirjoituksella.

Erdogan huomauttaa, että Turkki suhtautuu ankarasti mihin tahansa maahan, jonka se näkee etenevän terrorismin ehkäisemisessä Turkin kannalta huonoon suuntaan.

– Mutta, mitä tulee terrorismin torjuntaan, Turkilla on punainen linja. Jos me näemme, että terrorismin ehkäisemisessä otetaan kielteisiä askelia Turkin kannalta, riippumatta mistä se tulee, olemme valmiita kaikenlaisiin toimiin.   

"Ruotsi ei ole ottanut myönteisiä askelia"

– Sellainen järjestö kuin Nato, jos se jättää Turkin yksin taistelemaan terrorismia vastaan, emme tietenkään sano kyllä tällaisille maille. Olen muistaakseni antanut heille listan, jossa on 124 terroristia. Ruotsi ei ole ottanut mitään myönteisiä askelia listan suhteen. Kun tällaisia askelia ei oteta: olen pahoillani. Pääministeri voi olla hyvä ihminen, mutta meille lopputulos on tärkeä. Niin kauan kuin emme näe tuloksia tämä tulee olemaan meidän lähestymistapamme.

Näyttävä tervetuloseremonia

Niinistö otettiin vastaan  presidentinpresidentinpalatsin edustalla näyttävästi hieman ennen kahta iltapäivällä Suomen aikaa. 

Tilaisuuden aluksi presidentit astelivat sateenvarjoineen rinta rinnan sotilaiden reunustamaa sinistä mattoa pitkin. Kättelivät ja astuivat sisään presidentin palatsiin. Johtajat kuuntelivat seremonian aikana muun muassa molempien maiden kansallislaulut ja tarkastivat kunniakomppania.

2:48
Katso video: Näin Niinistö otettiin vastaan Ankarassa.

Presidenttien tapaaminen alkoi noin 20 minuuttia aikataulusta jäljessä. 

Niinistö kertoi ennen matkaansa, että hän menee Turkkiin vastaanottamaan Erdoganin ilmoituksen Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointia koskevasta päätöksestä.

Niinistön mukaan turkkilaiset olivat toivoneet, että hän olisi paikalla kuulemassa ilmoitusta henkilökohtaisesti presidentiltä presidentille.

1:21
Katso video: Näin Niinistö laski seppeleen Atatürkin mausoleumissa aiemmin päivällä.

Niinistön ohjelma alkoi seppeleenlaskulla Atatürkin mausoleumilla, mikä kuuluu aina korkean tason vierailuiden protokollaan.

Niinistö ja Erdogan tapaavat iltapäivällä paikallista aikaa. Tapaamisen jälkeen pidetään tiedotustilaisuus presidentin virka-asunnolla. Niinistöllä on tämän jälkeen vielä oma mediatapaaminen.

Näin MTV Uutiset seuraa vierailua

MTV Uutiset seuraa Niinistön vierailua Turkissa paikan päällä. Toimittajamme Laura Pylvänäinen raportoi suorana tapahtumista sekä MTV Uutiset Livessä että televisiolähetyksissä päivän aikana. Lisäksi seuraamme päivän käänteitä hetki hetkeltä muun muassa tässä artikkelissa.

Tämä Niinistön aikataulusta tiedetään ennakkoon. MTV Uutiset Live lähettää tiedotustilaisuudet suorina:

Kello 10.30: Seppeleenlasku Atatürkin mausoleumilla.

Iltapäivä: Niinistö ja Erdogan tapaavat presidentin virka-asunnolla. Tapaamisen jälkeen pidetään tiedotustilaisuus.

Iltapäivä/ilta: Niinistö pitää oman suomenkielisen mediatapaamisen Erdogan-tapaamisen jälkeen.

Niinistö matkusti Turkkiin jo eilen. Työvierailun ensimmäisen päivän ohjelmassa oli tutustuminen Turkin maanjäristyksen tuhoihin maan kaakkoisosassa.

Haavisto ja Turkin ulkoministeri keskustelleet Natosta

Niinistön mukana Turkissa vierailee myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Haavisto tapasi tänään Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglun. Cavusoglu kertoo tapaamisesta Twitterissä.

Cavusoglun mukaan ulkoministereiden tapaamisessa keskusteltiin sotilasliitto Naton laajenemisesta. Lisäksi Cavusoglu kertoi kiittäneensä Haavistoa tuesta Turkin maanjäristyksessä.

Niinistön Turkin-vierailu ollut vähän esillä Turkin medioissa

Presidentti Sauli Niinistön Nato-vierailua Turkissa on seurattu maan medioissa verrattain vähän eilisestä lähtien.

Turkin mediat uutisoivat maan presidentin Recep Tayyip Erdoganin Nato-lupauksista Suomelle tällä viikolla, ja eilen Turkin virallinen Anadolu-uutistoimisto jakoi uutisen vierailun alkamisesta sekä kuvia Niinistöstä maanjäristysalueella Kahramanmarasissa.

Turkin mediat ovat keskittyneet raportoimaan helmikuussa Kaakkois-Turkkia ja Luoteis-Syyriaa ravistelleen tuhoisan maanjäristyksen seurauksista sekä maan valmistautumisesta 14. toukokuuta järjestettäviin vaaleihin.

9:26
Katso myös: Mikä on kääntämässä Erdoganin pään Nato-kysymyksessä?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja