MTV Uutiset Yhdysvalloissa: Joe Biden odottaa Suomen ja Ruotsin vieraita innokkaasti – USA uskoo Turkin kääntävän vielä kelkkansa

MTV Uutiset Yhdysvalloissa: Joe Biden odottaa Suomen ja Ruotsin vieraita innokkaasti 1:06
MTV Uutiset Yhdysvalloissa: Joe Biden odottaa Suomen ja Ruotsin vieraita innokkaasti

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin neuvonantaja kertoo olevansa luottavainen sen suhteen, että Turkin huolet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä poistuvat.

CNN:n mukaan Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan kertoo myös tavanneensa turkkilaiskollegansa kanssa, minkä lisäksi Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin on ollut määrä tavata Turkin ulkoministeri New Yorkissa tänään.

Uutiskanava kertoo Sullivanin antaneen toimittajien tentissä lopulta ymmärtää, että Turkki kääntäisi kelkkansa osoituksena yhtenäisyydestä. Hän painotti Naton kaltaisen moniäänisen kollektiivinkin tietävän, koska vetää yhtä köyttä ja sopia erimielisyydet.

– Odotan, että nämä erimielisyydet saadaan sovittua. Odotan, että Nato puhuu lopulta yhdellä äänellä tukien Suomea ja Ruotsia, Sullivan summasi.

Turkki on ilmaissut suhtautuvansa kielteisesti Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksiin ja esittänyt lukuisia vaatimuksia tukensa vastineeksi. Turkin hallintoa lähellä oleva ja virallista linjaa tiukasti noudattava Sabah-lehti julkaisi kymmenkohtaisen vaatimuslistan.

Uusien Nato-jäsenten hyväksymiseksi tarvitaan kaikkien jäsenmaiden ratifiointi, joten Turkki pystyy halutessaan estämään uusien jäsenten tien Natoon. 

Suomen valtionjohto on kertonut olevansa optimistinen sen suhteen, että asiat Turkin kanssa saadaan selvitettyä keskustelemalla.

Niinistö ja Ruotsin Andersson huomenna Yhdysvaltoihin

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemus on esillä Yhdysvalloissa loppuviikolla, kun presidentti Sauli Niinistö matkustaa Washingtoniin yhdessä Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa. 

Kaksikko tapaa muun muassa presidentti Joe Bidenin.

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Laura Pylvänäinen kertoo, että Biden on saninut odotavansa vierailua innokkaasti.

Tapaamisen pääpaino on Nato-jäsenyyshakemuksen vauhdittamisessa. Samaa toivoi Niinistö Ruotsissa.

– Jos Yhdysvallat hakemuksen nopeasti ratifioisi, se voisi vauhdittaa muita maita. Pääaiheiksi nousevat varmasti myös Turkin vaatimukset. Kolmikko pohtii sitä, miten niihin tullaan vastaamaan.

– Recep Tayyip Erdoganin vaatimuksistakin tiedetään huomenna enemmän, sillä Turkin ja Yhdysvaltain ulkoministerit ovat tapaamassa tänään New Yorkissa.

Biden kertoi tänään lupaavansa turvaa ja suojaa Natoon hakemisen ja Natoon pääsemisen välivaiheeseen. 

Turkki on aloittanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien jarruttamisen 4:04
Turkki on aloittanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien jarruttamisen

Lue myös:

    Uusimmat