Ensimmäiset Nato-upseerit ovat saapuneet, kerrotaan Mikkelin kaupungista MTV Uutisille. Syksyllä heitä on määrä tulla lisää. Vähitellen kasvava vahvuus on lopulta noin viisikymmentä.
Kaupunki toivoo Nato-keskuksen vaikuttavan myönteisesti seudun yritysten kansainvälistymiseen ja houkuttelevan myös ulkomaalaisia osaajia ja investointeja. Lapsille Mikkeli valmistautuu avaamaan englanninkielisen koulupolun, mikä mahdollistuu myös paikallisille.
Mikkelin torilla Nato-upseereita odotetaan mielenkiinnolla ja yleistunnelma on positiivinen.
– Hyviä ajatuksia ilman muuta. Kansainvälistytään koko ajan. Ehkä meidän itärajaa sitten luodaan vähän turvallisemmaksi, sanoo Tuomo Forss.
– Jotkut ihmiset selkeästi vähän epäilevät, mutta kyllä minä pidän tässä maailman tilanteessa tärkeänä ja moni muukin selkeästi, sanoo Ninni Pitkänen.
Epäilee mitä?
– Ollaanko me jotenkin ehkä vaarassa, kun ollaan niin lähellä päättäviä, Pitkänen vastaa.
– Ihan hyvillä mielin. Vanha päämajakaupunki. Paikka on ihan oikea. Täällä tiedetään, toteaa Jarkko Kuolimo.
Suuret odotukset
Mikkelin kaupungin arvellaan kehittyvän Naton maavoimien alaesikunnan myötä kansainvälisemmäksi ja elinvoimaisemmaksi. Osaltaan se voi vaikuttaa myös koko Itä-Suomen kehittymiseen ja turvallisuuspoliittiseen asemaan.
– Erittäin mittavat välilliset vaikutukset. Se edistää yritysten kansainvälistymistä. Toki ehkä pystymme houkuttelemaan kansainvälisiä investointeja ja lisää kansainvälisiä osaajia tänne kaupunkiin, toteaa kansainvälisten palveluiden päällikkö Riikka Hälikkä.
Kaupunkiin saapuvilta on kertoman mukaan tullut laajalti kysymyksiä Mikkeliin asettautumiseen liittyen – kouluruokailusta terveydenhuoltoon ja aina metsästä kerättäviin antimiin saakka. Pienet lapset pääsevät englanninkieliseen päiväkotiin ja lisäksi tekeillä on täysin uusi englanninkielinen koulupolku.
– Mikkeliläisten perheiden lapsilla on mahdollista päästä englanninkieliseen koulupolkuun. Näin ajattelemme kansainvälistymisestä – Nato on tärkeä osa, mutta emme tee palveluita ainoastaan heille, Hälikkä summaa.
Lue myös:
Analyysi: Jalkaväkimiinat eivät ehkä maksa paljon, mutta muut puolustusmenot ovat pommi