Biden saapui Suomeen – tästä helsinkiläishotellista hän herää aamulla

Biden saapui Suomeen – katso illan tunnelmat Helsingin keskustassa 44:06
Biden saapui Suomeen – katso illan tunnelmat Helsingin keskustassa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vierailee Helsingissä tänään. Suomi on Bidenin viisipäiväisen Euroopan-kiertueen viimeinen etappi.

Joe Biden saapui Suomeen keskiviikkoiltana. Yhdysvaltain presidentin vierailulla on massiivisia vaikutuksia liikennejärjestelyihin niin Helsingin keskustassa kuin Helsingin sisääntuloväylillä.

Biden yöpyy Kampin Radisson Blu Royal -hotellissa

Bidenin autosaattue saapui illalla Helsingin Kamppiin. Autosaattue ajoi vähän ennen yhtätoista tunneliin, joka johtaa Radisson Blu Royal -hotelliin.

Saattueessa oli yli 30 autoa. Biden saapui hotellille presidentin vahvasti suojatussa virka-autossa.

Bidenin autosaattue Helsingin Hakaniemessä

Bidenin saattue Hakaniemessä 1:50

Radisson Blu Royal -hotellilla jännittyneet tunnelmat

Radisson Blu Royal -hotellilla Helsingin Kampissa on hyvin jännittyneet tunnelmat, kuvaili paikan päällä oleva toimittajamme Silja-Riikka Seppälä.

Hotellin yllä pörräsi helikopteri. Illalla paikalle oli saapunut myös sankoin joukoin uteliaita ihmisiä seuraamaan historiallista hetkeä. Hotellin ympärillä on ollut tiukat turvatoimet.

Bidenin autosaattue on lähtenyt liikkeelle Helsinki-Vantaalta

Bidenin autosaattue on lähtenyt liikkeelle Helsinki-Vantaalta. Saattueen reitistä ei ole tarkempaa tietoa. Bidenin kone laskeutui Helsinki-Vantaan lentoasemalle noin kymmenen aikaan illalla.

Lentoaseman yllä lentää ainakin neljä sotilashelikopteria, raportoi MTV:n toimittaja Olli Tiihonen lentoaseman liepeiltä.

Bidenin saattue Käpylässä 1:19
Bidenin autosaattue Käpylässä

Poliisi sulkee katuja Helsingin Käpylässä

Myös Sturenkatu on pysäytetty Mäkelänkadun suuntaan sekä Teollisuuskatu Hämeentien suuntaan.

Bidenin kone laskeutui Helsinki-Vantaalle

Presidentti Bidenin kone laskeutui Helsinki-Vantaalle noin kymmenen aikaan illalla. 

Helsinki-Vantaalla odotetaan Joe Bidenin konetta 2:29

Islannin pääministerin autosaattue liikkui Helsingissä

MTV:n toimittaja Olli Tiihonen bongasi Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttirin autosaattueen Helsingissä Mäkelänkadulla.

Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir Helsingissä 12.7. 0:34

Biden lähtenyt Vilnasta kohti Helsinkiä

Biden lähti Vilnasta kohti Helsinkiä, ja presidentin Air Force One -lentokoneen arvioitiin laskeutuvan Helsinki-Vantaalle iltakymmenen jälkeen.

Joe Bidenin kone lähti Liettuasta kohti Suomea 10:23
Joe Bidenin kone lähti Liettuasta kohti Suomea

Bidenin lentokoneesta laskeutumista odottavat portaat oli myös pystytetty hyvissä ajoin paikoilleen Helsinki-Vantaalla. Portaiden eteen maahan oli myös asetettu asiaan kuuluva punainen matto. 

Alueella pörränneiden helikoptereiden arveltiin liityvän saattamaan Bidenia tämän majapaikkaan.

Radisson Blu Royal -hotellilla tiukat turvatoimet

Alla olevalla videolla näkyy, kuinka poliisit valmistelivat Radisson Blu Royal -hotellin edustaa Kampissa.

Poliisit valmistelivat hotellin edustaa Kampissa – Joe Bidenin odotetaan yöpyvän Helsingin keskustassa 9:07

Hotellin sisäänkäynnillä ja sen ympärillä on ollut poikkeuksellisia turvatoimia alkuillasta. Sisäänkäynnin eteen oli pystytetty teltta, jossa näytti olevan jonkinlaisia skannausvälineitä ja muuta teknologiaa.

Hotelliin sisälle sivuovesta meni joukko miehiä tummissa univormuissa. Heistä ainakin ensimmäisellä oli kädessään kannettava peili, jolla voi nähdä esimerkiksi nurkan taakse.

Radisson Blu Royal -hotelli vaikuttaa Bidenin todennäköisimmältä yöpymisvaihtoehdolta, sillä Helsingin poliisi tiedotti keskiviikkona puoli kuuden aikaan illalla Twitterissä, että Runeberginkatu on katkaistu Eteläisen Rautatienkadun ja Malminrinteen kohdalta.

Pakettiautolliset armeijan väkeä saapuivat Hakaniemeen

Hakaniemen torille saapui kerskiviikkoiltana noin kymmenen pakettiautollista varusmiehiä. Torin ohittivat aiemmin Norjan ja Ruotsin pääministereiden autosaattueet. Lienee siis mahdollista, että tätä reittiä keskustaan kulkee myöhemmin myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden saattueineen.

Myös Helsinki-Vantaan lentoaseman lähistöllä liikkuu paljon poliiseja. MTV Uutiset Live todisti useiden poliisimoottoripyörien ja -autojen kulkua terminaalille päin. 

Joe Bidenin saapuminen lähestyy – tältä näyttää nyt Helsinki-Vantaan lentokentällä 3:37
Helsinki-Vantaan lähistöllä kuhisee

Ruotsin ja Norjan pääministerien saattueet nähty Hakaniemessä

MTV:n toimittaja Tiia Palmén todisti Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin ja Norjan pääministerin Jonas Gahr Støren autosaattueiden liikkumista Helsingin Hakaniemessä iltaseitsemän jälkeen keskiviikkona.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin autosaattue Helsingissä Hakaniemessä 0:32
Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin autosaattue Hakaniemessä.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Støren autosaattue Helsingin Hakaniemessä 0:58
Norjan pääministerin Jonas Gahr Støren autosaattue Hakaniemessä.

Radisson Blu Royal -hotellin ympäristöä rajattu aidoilla

Illalla Runeberginkadun liikenne oli katkaistu liikenteeltä armeijan rekalla ja betoniporsailla. Kadun varressa sijaitsee presidentin yöpymispaikaksi veikkailty Radisson Blu Royal -hotelli, jonka lähistöä oli myös rajattu metallisilla aidoilla. Paikalla oli myös muutama poliisi.

Tapahtumat keskittyvät Pohjoisesplanadille, jonka varrella sijaitsee sekä tapahtumajärjestelyissä mukana olevat Helsingin kaupungintalo että Presidentinlinna. Siellä järjestetään presidenttien Sauli Niinistön ja Joe Bidenin kahdenkeskinen tapaaminen ja myöhemmin varsinainen huippukokous torstaina.

Kaupungintalon edessä partioi poliiseja jo kymmenen aikaan aamulla. Kaupungintalo toimii huippukokouksen aikana sekä kotimaisen että ulkomaisen median lehdistökeskuksena.

Helsingin poliisilaitoksen ja pelastuslaitoksen lisäksi Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos auttavat kokouksen järjestelyissä ja turvallisuuden takaamisessa. Kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara oli toimittanut Presidentinlinnalle keltaisia betoniporsaita torstaita varten. Ne odottivat vielä kiltisti järjestelyä Kauppatorin kupeessa.

Puolustusvoimat oli ottanut käyttöönsä Tuomiokirkon edessä aukeavan Senaatintorin. Yhteensä seitsemän armeijan kuljetusrekkaa täynnä mellakka-aitoja odottivat kasaamistaan.

"Turvatoimet ovat mahtavan kauheat"

Katukuva oli keskiviikkona aamupäivällä viranomaisten järjestelyjä lukuun ottamatta hyvin tyypillinen heinäkuun lomakuukaudeksi. Ympäri Suomea ja maailmaa saapuneita lomalaisia ja turisteja oli menossa katsomaan nähtävyyksiä, kuten esimerkiksi historiallista Suomenlinnaa.

Raumalainen Irmeli Alankoja pohti mansikkaostosten äärellä, pääseekö torstaina enää Stockmannille ykkösratikalla, jos Bidenin vierailu sotkee aikatauluja.

– Turvatoimet ovat täällä niin mahtavan kauheat, että kaikki Suomen maan poliisit on tänne agiteerattuja, Alankoja hämmästeli.

– Jännittävää tämä tietysti on, mietin että olisiko Britannian kuningas Charlesin turvatoimet vielä Yhdysvaltain presidenttiä isommat. Lapsuudessani kuningas olisi saanut suuremmat järjestelyt, hän pohti.

Sekä aikataulut että yksityiskohdat tarkentuvat jatkuvasti, joten MTV Uutiset päivittää myös tätä artikkelia tuoreiden tietojen perusteella. 

Lue myös:

    Uusimmat