Presidentti Niinistö piti tiedotustilaisuuden Vilnasta – "Minusta täältä lähtee hyvin yksimielinen ja yhtenäinen mielipide maailmalle"

Sauli Niinistön  tiedotustilaisuus Naton huippukokouksessa – katso! 18:20
Video: Presidentti Sauli Niinistön tiedotustilaisuus Naton huippukokouksessa.

MTV Uutiset Live seurasi tasavallan presidentti Sauli Niinistön tiedotustilaisuutta Vilnasta.

Presidentti Sauli Niinistö summasi Naton huippukokousta tiedotustilaisuudessaan  viimeisenä päivänä. MTV UUtiset seurasi tilaisuutta tässä artikkelissa.

Niinistö sanoo kokouksen olleen historiallinen monessa mielessä. Suomi oli ensimmäistä kertaa mukana Naton täysjäsenenä.

– Ja myöskin tämä Nato-Ukraina-kokoonpano oli historiallinen siinä mielessä, että se oli ensimmäinen neuvostomuotoinen kokoontuminen eli promovoitiin tätä Naton ja Ukrainan yhteyttä, Niinistö sanoi.

Niinistö sanoi myös, että Ukrainan tulevasta Nato-jäsenyydestä siirryttiin kahden askeleen rytmistä yhden askelen rytmiin.

Selvää on myös se, että Ukrainan Nato-jäsenyys ei tapahdu sodan kuluessa, Niinistö sanoi.

Toinen mielenkiintoinen aihe Niinistön mukaan erityisesti Suomelle oli Ruotsin jäsenyys. 

– Kuulimme jo eilen edistystä tapahtuneen, vihreää valoa vilautti myöskin presidentti Erdogan.

Niinistö sanoo, että tarkempaa päiväystä Turkin ratifioinnille on vaikeaa tällä hetkellä löytää.

Niinistö huomautti, että ratifioinnit vaativat parlamentin käsittelyn sekä Turkissa että Unkarissa. Niinistö kertoo ehtineensä keskustella Unkarin pääministerin Viktor Orbanin kanssa, joka oli yhä vakuuttanut, että Unkari ei jää viimeiseksi ratifioijaksi.

Toimittaja kysyy Niinistöltä, millaisen viestin hän välittäisi Venäjälle ja Putinille.

– Eiköhän tämän kokouksen kulku ole ihan riittävä viesti. Luin uutisen Ruotsille suunnatuista uhkauksista, ei niissä sen kummempaa ole, kuin mitä on vuosia jo kuultu, Niinistö vastaa.

"Minusta täältä lähtee hyvin yksimielinen ja yhtenäinen mielipide maailmalle"

Niinistöltä kysytään Naton yhtenäisyydestä, että millaisia asioita hän on ottanut esille Nato-kokouksessa, ja kuinka Niinistö tulkitsee yhtenäisyyttä.

– Minusta täältä lähtee hyvin yksimielinen ja yhtenäinen mielipide maailmalle. Jos ajatellaan Suomen tavoitteita, niin  korostimme juuri tätä yhtenäisyyden merkitystä, Niinistö vastaa

– Tietysti tuki Ukrainalle ja Ruotsille olivat meidän tavoitteitamme. Niistäkin vallitsi kyllä pitkälti yhteisymmärrys, Niinistö jatkoi.

Niinistö kommentoi myös Vilnassa sitoumuksia, jotka G7-maat ovat luvanneet Ukrainalle. Hänen käsityksensä mukaan on tarkoituksena auttaa Ukrainaa mahdollisimman paljon aseellisesti sodan aikana ja pyrkiä kaikin tavoin turvaamaan aikanaan rauhaa esimerkiksi kasvattamalla pelotetta.

G7 maat tarkoittaa Italiaa, Japania, Ranskaa, Saksaa, Iso-Britanniaa, Kanadaa ja Yhdysvaltoja. G7-ryhmä kertoi sitoumuksestaan keskiviikkona, jolloin päättyy myös Naton huippukokous Vilnassa.

Stoltenberg piti tiedotustilaisuuden Zelenskyin kanssa

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi tänään Naton huippukokouksessa Vilnassa Ukrainan siirtyneeksi lähemmäksi Natoa. Stoltenberg piti tänään tiedotustilaisuuden yhdessä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa.

– Kaikista suurin uhka on se, että Putin voittaisi. Se olisi myös meille vaarallista. Siksi Ukrainan tukeminen on tärkeää ja liikumme kohti Ukrainan Nato-jäsenyyttä. Moskova ei saa päättää, ketkä ovat Naton jäseniä, Stoltenberg sanoi.

Stoltenberg lisäsi, että Ukraina on lähempänä Natoa kuin koskaan aiemmin.

Presidentti Zelenskyi on aiemmin kertonut aikeistaan puhua Naton huippukokouksessa keskiviikkona aseavusta Ukrainalle, maan kutsumisesta Naton jäseneksi tilanteen salliessa sekä turvatakuista Ukrainan matkalla Natoon. Hän totesi myös tarpeen sille, että kaikki ovat asiassa samoilla linjoilla

Tänään Stoltenbergin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa Zelenskyi oli mielissään Ukrainan saamista tukipaketeista.

– Meillä on hyvä yhteistyö Naton kanssa. Voimme sanoa, että kokouksen tulos on hyvä, mutta olisi ollut parhain tulos, jos Ukraina olisi kutsuttu Naton jäseneksi, Zelenskyi totesi.

– Ymmärrämme, ettei Ukraina voi liittyä Naton jäseneksi niin kauan kuin maassamme on sota. Kyse on signaaleista, jotka antavat Ukrainalle liikkumatilaa sekä viestin Venäjälle.

Zelenskyi kommentoi aiemmin tulevaa päivää lyhyesti saapuessaan kokoukseen Vilnassa.

Lue myös:

    Uusimmat