Venäjä pysynee vaitonaisena Bidenin Helsingin vierailusta – Risto E.J. Penttilä: "Suuri epäonnistuminen Venäjälle"

Millaisen viestin Bidenin vierailu lähettää Venäjälle? Risto E.J. Penttilä arvioi 7:04
Risto E.J. Penttilä arvioi Yhdysvaltain presidentin Suomen vierailun merkitystä.

Venäjän presidentiltä tuskin tulee suuria kannanottoja Yhdysvaltain presidentin vierailuun liittyen, arvioi Risto E.J. Penttilä.

MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilän mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin vierailulla on iso merkitys Suomelle, Pohjoismaille ja Yhdysvalloille. 

– Suomelle tämä tarkoittaa, että se on Yhdysvaltojen luottopelaaja, osa ydinperhettä ja tärkeä Yhdysvalloille sekä diplomaattisesti että sotilaallisesti. 

Pohjoismaille on tarjolla iso rooli transatlanttisissa suhteissa eli Yhdysvaltain ja Euroopan välisissä suhteissa. 

Bidenille vierailu on hyödyllinen tulevien Yhdysvaltain presidentinvaalien valossa.

– Tämä on Joe Bidenille tärkeää osoittaa, että Suomesta tuli Naton jäsen hänen aikanaan. Tämä on hänen ulkopolitiikkansa suuri voitto, Penttilä kertoo.

Selvitetäänkö Vilnan keskeneräisiä asioita vielä Helsingissä?

Biden saapuu Helsinkiin Vilnasta, jossa järjestetään Naton huippukokous 11.-12. heinäkuuta. 

Ruotsin vielä jumissa olevan Nato-jäsenyyden on toivottu ratkeavan Vilnan huippukokoukseen mennessä. Ukrainalla on myös ollut toiveita edistää omaa Nato-jäsenyyttään Vilnassa. Sekä Ruotsin että Ukrainan toiveet saattavat kuitenkin jäädä toteutumatta Vilnassa, joten Penttilä uskoo kansainvälisen huomion pysyvän yllä vielä Bidenin Helsingin vierailulla. 

Penttilän mukaan Vilnassa kesken jääneitä asioita voidaan osittain vielä edistää Helsingissä.

– Tietysti tämä Ruotsin jäsenyysasia riippuu niin paljon Turkista ja Unkarista, niille ei oikeastaan voi Suomessa paljoa tehdä. Siinä ehkä se mahdollinen läpimurto tulee Vilnassa.

Penttilä uskoo kuitenkin, että Ukrainan osalta keskustelua voidaan jatkaa Suomessa siltä kantilta, kuinka Ukrainalle rakennetaan tie Natoon ja turvatakuut jäsenyysprosessin ajalle.

Penttilä näkee myös Helsingin potentiaalisena paikkana uuden turvajärjestyksen muodostamiselle, aivan kuten Etyk (Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi) teki vuonna 1975 Helsingissä. 

– Seuraavan kerran, kun muotoillaan Putinin jälkeistä eurooppalaista turvajärjestystä, se saattaa tapahtua Helsingissä.

Putinilta ei ole odotettavissa suurta kannanottoa

Penttilän mukaan Venäjältä saattaa kuulua jonkinlaisia reaktiota Bidenin vierailuun liittyen, esimerkiksi Venäjän ulkoministeriön tiedottajalta.

Presidentti Vladimir Putinilta sen sijaan hän ei odota erityisiä kannanottoja.

– On kuitenkin silmiinpistävää, että Venäjän presidentti Putin ei halua korostaa Suomen Nato-jäsenyyttä, koska se osoittaisi, kuinka suuri epäonnistuminen Venäjälle tämä on ollut, että Suomesta on tullut Putinin aikana Naton jäsen. En odota mitään kummallista siltä puolelta, Penttilä pohtii.

Rakkikoira

Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev on kirjoittanut, että Venäjän olisi parempi katkaista diplomaattisuhteet toistaiseksi Suomeen tai ainakin alentaa niiden tasoa.

Penttilä ei anna Medvedevin puheille suurta painoarvoa.

– Hän on ollut sellainen rakkikoira, joka on sanonut niitä asioita, joita Venäjä haluaa sanoa hyvin ääritapaan. Tässä lähtisin siitä, ettei mikään länsimaa kuitenkaan lähde Medvedevin tai Putinin kanssa läheisiin ja rakastavaisiin suhteisiin, joten ei tuolla ole merkitystä, Penttilä toteaa.

Millaista ohjelmaa Joe Bidenin puolisolle Jill Bidenille voidaan järjestää, mikäli hän saapuu myös Suomeen? Katso Penttilän veikkaukset ja koko haastattelu ylläolevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat