Joe Biden on pitkän linjan veteraanipoliitikko, jonka elämää ovat varjostaneet tragediat

Yhdysvaltojen kaikkien aikojen vanhin presidentti tunnetaan möläytyksistään ja henkilökohtaisista tragedioistaan.

Torstaina Suomeen saapuva Joe Biden on tehnyt ennen presidenttikauttaan pitkän uran Yhdysvaltain politiikassa. Hänet valittiin Delawaren osavaltion senaattoriksi vuonna 1972 yhtenä kaikkien aikojen nuorimmista ehdokkaista. Biden oli tuolloin 29-vuotias.

Hän toimi osavaltion senaattorina yhteensä 36 vuotta. Senaattorin ura päättyi, kun hänestä tuli Barack Obaman hallinnon varapresidentti vuonna 2009.

Ennen poliittista uraansa Biden valmistui juristiksi Syracusen yliopistosta vuonna 1968.

Aikoinaan yksi kaikkien aikojen nuorimmista yhdysvaltalaissenaattoreista on saavuttanut uransa ehtoopuolella uuden virstanpylvään. Marraskuussa 81 vuotta täyttävä Biden on kaikkien aikojen vanhin Yhdysvaltojen presidentti.

Pitkän uran tuoma kokemus on Bidenin selkeä vahvuus, arvioi Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen Turun yliopiston John Morton -keskuksesta.

– Biden on pitkän linjan veteraanipoliitikko. Vankka kokemus määrittää hänen osaamistaan, Heiskanen sanoo STT:lle.

– Hän tuntee puoluekentän hyvin, ja hänellä on ollut paljon yhteistyötä myös niin sanotusti käytävän toisella puolella eli republikaanien kanssa.

Heiskasen mukaan Bidenin vahvuudeksi luetaan usein myös hänen empatiakykynsä. Toisaalta Biden tunnetaan möläyttelijänä, joka päästää suustaan sammakoita, joita joudutaan jälkikäteen paikkailemaan.

Pitkä ikä on myös rasite

Heiskasen mukaan on päivänselvää, että Bidenin korkea ikä tuo mukanaan omat haasteensa. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei Biden ole karttanut aihetta.

– Kyllä hän on myöntänyt, että hän on iäkäs, ja onhan se merkittävää, että hän täyttää 81. Silti Biden on sanonut pystyvänsä hoitamaan tehtävänsä.

– Ihmiset kyllä tietävät iän tuomat rasitteet. Ei tarvitse olla tutkija tiedostaakseen sen.

Bidenin ikä on ollut tapetilla koko hänen kautensa ajan. Presidentti on muun muassa sekoillut puheissaan ja kaatuillut. Uutistoimisto Reutersin mukaan hän esimerkiksi sekoitti Ukrainan ja Irakin sodat viimeksi kesäkuussa vastattuaan toimittajien kysymyksiin Valkoisen talon nurmella.

Kaliforniassa pidetyssä kampanjatilaisuudessa hän väitti keskustelleensa insuliinilääkkeen kehittäjän kanssa, vaikka lääkkeen keksijät kuolivat ennen Bidenin syntymää.

Viimeksi Biden kaatui kesäkuussa Yhdysvaltain ilmavoimien akatemian valmistujaisseremoniassa.

Valkoinen talo julkaisi helmikuussa muistion Bidenin terveystarkastuksesta, jossa hänet todettiin täysin terveeksi ja työkykyiseksi, Reuters kertoo.

Bidenilta poistettiin tarkastuksessa rintakehästä ihosyöpäkudosta onnistuneesti, eikä Biden tarvitse Valkoisen talon mukaan jatkohoitoa syövän vuoksi.

Muistion mukaan presidentti on toipunut koronataudista, jonka hän sairasti viime kesänä. Hänelle ei jäänyt myöskään taudin pitkäaikaisia oireita.

Kompuroinneista ase vastustajille

Biden on kärsinyt lapsena änkytyksestä. Los Angeles Timesin mukaan Biden ei käynyt puheterapiassa, mutta hän harjoitteli lukemalla runoutta ääneen peilin edessä pieniä kiviä suussaan. Puheasiantuntijoiden mukaan Bidenin historia änkytyksen kanssa ei kuitenkaan selitä kaikkia hänen sanoissa sekoamisiaan.

Bidenin poliittiset vastustajat ovat sanoneet kaatumisten ja puheongelmien vihjaavan, ettei Bidenin terveydentila ole riittävä presidentin tehtävien hoitamiseen.

Heiskasen mukaan takeltelut ja kompuroinnit tarjoavat helpon aseen Bidenia vastaan. Niiden merkitys ensi vuoden presidentinvaalikamppailussa riippuu kuitenkin siitä, kenet republikaanit valitsevat ehdokkaakseen, Heiskanen arvioi.

Hänen mukaansa Biden on joka tapauksessa demokraattien toistaiseksi varteenotettavin ehdokas. On siis hyvin mahdollista, että Biden joutuu puolustamaan työkykyään tulevissa vaaliväittelyissä.

Myös Bidenin poikaa, Hunteria, yritetään republikaanileirissä käyttää aseena Bidenia vastaan. Hunter Biden on kärsinyt päihdeongelmista ja erilaisista taloussotkuista.

Perhetausta näkyy politiikassa

Biden on lähtöisin keskiluokkaisesta perheestä. Hänen taustaltaan ei löydy esimerkiksi Kennedyjen suvun kaltaista poliittista dynastiaa. Tämä näkyy hänen harjoittamassaan politiikassa.

– Biden korostaa nimenomaan keskiluokan ja työväen asemaa, Heiskanen sanoo.

– Hänen koko politiikkansa punainen lanka on, että talouskasvu tapahtuu ruohonjuuritasolta ylöspäin työväen ja keskiluokan nostamana.

Bidenin poliittisen ajattelun keskiössä on Heiskasen mukaan aina ihminen. Heiskasen mukaan Bidenin humanismi näkyy esimerkiksi suurissa infrastruktuurihankkeissa, lapsilisien ajamisessa ja digitalisaatiouudistuksissa.

Hän on myös aikoinaan edistänyt "Violence Against Women Act" -lakialoitetta, joka pyrki parantamaan väkivaltaa kokeneiden naisten asemaa.

Biden on harras katolilainen ja vastustaa henkilökohtaisesti aborttia. Politiikassa hän kuitenkin puolustaa aborttioikeutta. Hän on tämän vuoksi joutunut eräänlaiseen ristituleen katolisen kirkon ja edustamansa demokraattipuolueen linjausten välissä.

Republikaanien silmissä radikaali

Yksi Bidenin politiikan polttopisteistä on ilmastonmuutos ja sen torjunta. Biden esimerkiksi toi maan ensimmäisen ilmastolakiehdotuksen senaattiin vuonna 1987.

– Se on Yhdysvalloissa aika radikaalia, kun ottaa huomioon, että esimerkiksi kaikki republikaanit eivät edes hyväksy ilmastonmuutoksen olevan totta, Heiskanen sanoo.

– Jos republikaaneilta kysyy, he pitävät Bidenia oikeastaan kaikissa asioissa radikaalina.

Vaikka Bidenin politiikka on ihmislähtöistä ja republikaanien mielestä radikaalia, hän ei edusta puolueensa edistyksellisintä siipeä.

– Biden on ehdottomasti osa Washingtonin eliittiä. Hän on myös tehnyt paljon kaikenlaisia lehmänkauppoja republikaanien kanssa, Heiskanen sanoo.

Elämää ovat varjostaneet tragediat

Joe Bidenin ensimmäinen vaimo Neilia Biden ja perheen yksivuotias tytär Naomi kuolivat auto-onnettomuudessa vuonna 1972 vain viikkoja sen jälkeen, kun Biden oli valittu senaattiin. Bidenin pojat Beau ja Hunter loukkaantuivat kolarissa vakavasti mutta selvisivät.

Poliitikkona ja lakimiehenä tunnettu Beau Biden kuoli myöhemmin aivosyöpään vain 46-vuotiaana.

Bidenilla on nykyisen vaimonsa Jill Bidenin kanssa tytär Ashley. Lapsenlapsia Joe Bidenilla on seitsemän.

Biden ryvettyi plagiointikohussa ensimmäisen presidenttikampanjansa aikana 1980-luvulla, kun hänen kerrottiin käyttäneen osia muiden poliitikkojen puheista. Häntä syytettiin plagioinnista myös yliopistossa opiskellessaan.

Bidenia on kuvailtu ihmiseksi, joka tulee lähelle ja koskettelee usein keskustelukumppaniaan. Joukko naisia on kertonut Business Insider -lehden mukaan Bidenin koskettaneen heitä epäsopivasti tai rikkoneen heidän henkilökohtaista tilaansa.

Yksi naisista, Tara Reade, on syyttänyt Bidenia seksuaalisesta väkivallasta. Biden on kiistänyt syytökset.

 

Lue myös:

    Uusimmat