Leijonat löi Latvian Mikael Granlundin johdatuksella – näin tiukka MM-ottelu eteni

Leijonat jatkoi urakkaansa jääkiekon MM-kisoissa, kun se kohtasi Latvian. MTV Urheilu seurasi Leijonien toista ottelua hetki hetkeltä.

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Latvia-Suomi, 1-2 (1-0, 0-1, 0-1)

3. erä

60.00: Summeri soittaa, Suomi voittaa! Mikael Granlund nousi Suomen sankariksi iskemällä 2-1-voittomaalin kolmannen erän loppuminuuteilla.

60. min: Juho Lammikko pääsee täräyttämään lähietäisyydeltä, mutta Merzlikins venyy upeaan torjuntaan.

59. min: Rihards Bukarts kaatuu loukkaantuneena jään pintaan ja peli lyödään poikki. Bukarts luistelee kuitenkin lopulta omin avuin vertavuotavana vaihtoon paikattavaksi.

59. min: Latvia ottaa aikalisän! Noin puolitoista minuuttia ottelua jäljellä. Merzlikins jää samalla vaihtoaitioon ja Latvia hakee tasoitusta ilman maalivahtia.

57.08: MAALI! SUOMI 2-1! Siinä ei kauan nokka tuhise, kun Mikael Granlund räväyttää kiekon ylivoimalla reppuun! Napakka ja tarkka rannekuti ohittaa vahvan ottelun pelanneen Merzlikinsin.

Syöttöpisteet Lehtoselle ja Manniselle.

56.50: JÄÄHY! Suomi saa oivalliseen paikkaan ylivoiman, kun Latvian Dzierkals lähtee kiinnipitämisestä boksiin.

55. min: Balcers laukoo napakasti ja Säteri koppaa kiekon syliinsä.

53. min: Maalipaikat ovat kortilla. Kumpikin joukkue puolustaa tällä hetkellä kurinalaisesti ja peli lainehtii päästä päätyyn. Kunnollisia tekopaikkoja ei kuitenkaan synny kummassakaan päässä.

47. min: Latvia tulee jälleen vauhdikkaasti kohti Suomen maalia. Balcers tavoittelee syötöllään takatolpalle luistelevaa joukkuetoveria, mutta Suomen onneksi kiekko ei löydä latvialaisen lapaa.

46. min: Suomen ykkösketju luo hyvän maalipaikan, kun Granlund jättää kiekon keskikaistalla Manniselle. Merzlikins kuitenkin torjuu Mannisen yrityksen.

44. min: Latvia on aloittanut kolmannen erän vahvasti. Suomella on ollut vaikeuksia saada painetta Latvian päätyyn.

42. min: Latvia luo vaarallisen maalipaikan, mutta Säteri ehtii juuri ajoissa kiekon eteen. Vielä kaksi sekuntia Marko Anttilan jäähyä jäljellä.

41. min: Latvia pääsee aloittamaan erän ylivoimalla ja saa heti paineen Suomen alueelle. Saku Mäenalanen pelaa kuitenkin väkevästi ja purkaa kiekon väljemmille vesille.

Kolmas erä on käynnissä!

2. erä

40.00: Toinen erä on päättynyt! Erän ainoasta osumasta vastasi Suomi. Sakari Manninen toi Leijonat tasoihin ylivoimamaalillaan.

39.32: JÄÄHY! Marko Anttilan maila jää Rogrigo Abolsin jalkoihin ja Latvia-kapteeni kaatuu jäähän. Anttila kahdeksi minuutiksi jäähyaitioon.

39. min: Kiekko pyörii nyt Suomen alueella, mutta Leijonien onneksi Latvia ei pääse vaarallisille maalipaikoille.

36. min: Suomen ylivoima ei tuota tällä kertaa tulosta. Latvia on jälleen täysilukuinen.

34. min: Mikko Lehtonen tällää sydämensä kyllyydestä, mutta Merzlikins ottaa hienon hanskatorjunnan.

33.27: JÄÄHY! Suomi pääsee toista kertaa ylivoimalle. Kristaps Sotnieks komennetaan jäähyaitioon.

32. min: Harri Säteri ottaa hienon torjunnan. Martins Dzierkals laukoo kohti yläkulmaa, mutta Säteri saa kilpensä eteen.

30.58: MAALI! SUOMI 1-1! Mikael Granlundin napakka laukaus kimpoaa maalin takaa Sakari Manniselle, joka tuikkaa pelivälineen verkkoon! Ottelu on tasan!

Syöttöpisteet Granlundille ja Mikko Lehtoselle.

30. min: Suomen ylivoima pyörittää vahvasti. Sami Vatanen ja Joel Armia pääsevät vuorollaan kokeilemaan, mutta Merzlikins ja Latvia kestävät.

29.39: JÄÄHY! Leijonat pääsee hakemaan tasoitusta ylivoimalla, kun Roberts Bukarts rikkoo Teemu Hartikaista. Nyt kiekkoa rysään Suomi!

28. min: Suomen vahva ote on nyt hieman hiipunut ja Latvia on saanut jälleen paremmin pelistä kiinni. Suomella on yhä vaikeuksia päästä huippupaikoille.

26. min: Nyt oli Latvian toinen maali erittäin lähellä!  Kiekko pomppii vaarallisesti Säterin jaloissa, mutta Suomen onneksi peliväline lipuu kulmaukseen.

24. min: Suomi luo nyt jatkuvasti painetta Latvian päätyyn. Ville Pokka pääsee laukomaan lähietäisyydeltä, mutta Merzlikins poimii kiekon varmasti räpyläänsä.

24. min: Toni Rajala yrittää lähes identtistä osumaa kuin perjantaina Norjaa vastaan. Terävä laukaus kilpistyy kuitenkin Latvia-vahti Merzlikinsin olkapäähän. Ei se kaukana ollut!

22. min: Armia rynnistää väkevästi kohti Latvian maalia. Armian laukaus kuitenkin kilpistyy edessä seisovan puolustajan polvisuojiin ja hyökkäys kuivuu kasaan.

21. min: Granlund lähettää tarkalla syötöllään Sakari Mannisen vauhtiin, joka yrittää harhauttaa Latvia-puolustajaa, mutta kiekko karkaa viime hetkellä Merzlikinsin haltuun.

Toinen erä on käynnissä!

1. erä

Kello 20.57: Mikael Granlund totesi avauserän jälkeen, että Leijonien on löydettävä keinot Latvian tiiviin puolustuksen murtamiseen.

– Pitää koittaa saada miehiä ja kiekkoa viisikon sisään, Granlund perkasi erätauolla.

20.00: Summeri soi ensimmäisen erän päättymisen merkiksi. Latvia johtaa ottelua 1-0-lukemin Rudolfs Balcersin osumalla.

Latvian Elvis Merzlikins venyi avauserässä vain kahteen torjuntaan. Harri Säterille torjuntoja kertyi kolme.

19. min: Latvialla on nyt vahva ote pelistä. Roberts Mamcics laukoo tulisesti, mutta Atte Ohtamaa laittaa kroppansa likoon ja blokkaa laukauksen.

19. min: Suomi on täysilukuinen!

18. min: Latvia pääsee laukomaan useamman kerran vaaralliselta etäisyydeltä, mutta Harri Säteri selvittää tilanteen hienosti.

16.37: JÄÄHY! Suomi joutuu alivoimalle, kun Sami Vatanen komennetaan jäähyaitioon koukkaamisesta.

16. min: Suomi on lähellä onnekasta tasoitusta! Latvia ottaa maalivahdin pois kaukalosta siirretyn rangaistuksen johdosta ja kiekko on pomppia yllättäen tyhjänä ammottavaan rysään. Kiekko kuitenkin kilpistyy sivurautoihin.

15. min: Suomen kakkosketju Pesonen-Filppula-Armia saa vahvan ja pitkän pyörityksen Latvian alueelle. Latvia kuitenkin tukkii keskustan erinomaisesti ja Suomi joutuu pyörimään pitkälti laidan tuntumassa, eikä pääse täten maalipaikoille.

12. min: Suomi hakee vimmatusti tasoitusta ja Latvian maalin edustalle syntyy ruuhkaa. Suomi ei kuitenkaan saa kiekkoa rysään.

08.52: MAALI! LATVIA 1-0! Latvia iskee ottelun avausmaalin terävästä vastahyökkäyksestä. Kenins tarjoilee kiekon Balcersille, jolla on helppo työ laittaa kiekko maaliin.

7. min: Mikael Granlund pääsee ensimmäistä kertaa näyttämään syöttötaitojaan ja Suomi saa nyt ykkösketjun johdatuksella luotua kaksi hyvää maalipaikkaa. Latvia kestää kuitenkin Suomen yritykset.

6. min: Latvia on aloittanut ottelun terävästi. Suomi ei puolestaan ole saanut vielä koneitaan kunnolla käyntiin.

4. min: Ronalds Kenins testaa ensimmäistä kertaa Harri Säterin torjuntavirettä. Säteri torjuu latvialaisen laukauksen kilvellä kulmaukseen.

3. min: Kunnolliset laukaukset loistavat toistaiseksi poissaolollaan. Ottelu on alkanut hyvin tasaisesti.

Ottelu on käynnissä!

Kello 20.15: Tunnelma Nokia Arenalla tiivistyy! Yleisö odottaa Leijonia jäälle! Viisi minuuttia ottelun alkuun.

Kello 20.08: Leijonat-luotsi Jukka Jalonen tiedostaa hyvin Latvian vaarallisuuden.

– Siellä on taitavia hyökkääjiä, jotka kääntävät peliä nopeasti. Siellä on paljon hyökkäysvoimaa ja meidän pitää pystyä siihen vastaamaan, Jalonen ennakoi C Moren haastattelussa.

Kello 20.02: C Moren asiantuntijatiimi pureutui ennakkostudiossa puhuttavaan kysymykseen. Mitä Mikael Granlund tuo Leijonien peliin?

Kello 19.45: Latvian joukkueen kirkkain tähti on NHL-seura Columbus Blue Jacketsia edustava Elvis Merzlikinis, joka torjuu tänäänkin Latvian maalilla.

Hyökkäyspäässä uhkaa luo San Jose Sharks -hyökkääjä Rudolf Balcers, joka iski päättyneellä NHL-kaudella 23 tehopistettä.

Kello 19.35: Suomi ja Latvia kohtasivat MM-kisoissa myös viime vuonna. Tuolloin kisaisäntänä toiminut Latvia teki Suomen pelin vaikeaksi ja Leijonat raapi voiton vasta jatkoajalla 3-2-lukemin.

Kello 19.25: Latvia pelasi kisojen ensimmäisen ottelunsa Suomen tapaan perjantaina. Latvia taipui avausottelussaan USA:lle 1-4-lukemin.

Suomi puolestaan otti vakuuttavan 5-0-voiton Norjasta.

Kello 19.15: Leijonien kokoonpanossa on pari muutosta. Torjuntavastuun ottaa Harri Säteri. Granlund puolestaan ottaa Jere Innalan paikan ykkösketjusta ja Innala putoaa 13. hyökkääjäksi.

Maalilla: 29 Harri Säteri (45 Jussi Olkinuora)