Valtteri Bottakselle karu takaisku viime hetkillä, Charles Leclerc hurjasteli paalupaikan – näin Itävallan GP:n aika-ajot etenivät

F1-kauden yhdeksännen osakilpailun, Itävallan GP:n, aika-ajot ajettiin lauantaina. Mercedeksen Valtteri Bottas sijoittui neljänneksi, kun taas Alfa Romeon Kimi Räikkönen oli seitsemänneksi nopein. MTV Urheilu seurasi tapahtumia hetki hetkeltä. 

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Itävallan GP suorana 28.-30.6.
Su: Itävallan GP klo 16.05, ennakkotunnelmat klo 15.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Itävallan GP:n aika-ajojen seuranta:

3. osio:

Klo 17.03: Aika-ajot päättyivät järjestykseen: Leclerc, Hamilton, Verstappen, Bottas, Magnussen, Norris, Räikkönen, Giovinazzi, Gasly ja Vettel.

Leclerc iski Ferrarinsa paalulle 0,259 sekunnin erolla ennen Hamiltonia. Bottas jäi Leclercistä 0,534 sekkaa, Räikkönen 1,163 sekuntia.

Mutta aika-ajojen avausosion Hamilton–Räikkönen-tapaus on tutkinnassa. Britille voi tulla vielä lähtöruuturangaistus.

Räikkönen nousee kuudenteen ruutuun Magnussenin aiemmin saaman lähtöruuturangaistuksen myötä.

Klo 17.01: Hamilton parantaa kierroksen alun vaikeuksien jälkeen ja nousee toiseksi. Bottas menettää asemiaan ja jää vasta neljänneksi, Mercedesten väliin ehtii Verstappen. Paalupaikka Leclercille. Räikkönen seitsemänneksi juuri ennen Giovinazzia.

Klo 16.58: Järjestys tässä kohtaa Leclerc, Bottas, Verstappen, Hamilton, Gasly, Räikkönen, Giovinazzi, Norris, Magnussen. 

Klo 16.57: Millainen on Hamiltonin isku, kun lähdetään viimeiselle aikakierrokselle? Leclerc löi Mercedeksiä selvästi kovemman ajan, onko vaikeuksissa pitkin aika-ajoja olleista Mersuista vastaamaan?

Klo 16.56: Sebastian Vettel ei aja enää näissä aika-ajoissa, vaan hyppää ohjaamosta kokonaan pois. Autoa ei saatu parsittua päätösosioon kuntoon.

Klo 16.54: Hamilton tekee pieniä virheitä useissa mutkissa. Bottas lyö kärkiajan yli kolmella sekunnin kymmenyksellä ennen Hamiltonia. Mutta perään tulee Leclerc, joka lyö pohjat 0,351 sekunnilla ennen Bottasta.

Klo 16.54: Bottas jää kauas hänen edessään ajavasta Hamiltonista, C Moren asiantuntijan Mika Salon mukaan liian kauas saadakseen imuapua. Mersut nyt aikakierroksella.

Klo 16.52: Huh, Räikkönen lyö pohjat 0,008 sekunnilla ennen Giovinazzia. Jäämiehen pohja-aika tässä kohtaa 1.04,734.

Klo 16.50: Alfa-kuskit Giovinazzi ja Räikkönen ensimmäisinä radalle päätösosiossa. Vettelin autoa ei olla saamassa radalle ainakaan pian.

Klo 16.48: Vettelin auton kimpussa on suuri määrä Ferrarin väkeä. Moottorin kate on irroitettu, C Moren asiantuntija Ossi Oikarinen arvioi, että kyseessä voi olla mahdollisesti jäähdyttimen nestevuoto. 

2. osio:

Klo 16.42: 3. osioon selvinneet järjestyksessä: Leclerc, Vettel, Hamilton, Verstappen, Bottas, Gasly, Räikkönen, Giovinazzi, Norris ja Magnussen.

Jatkosta karsiutuivat: Grosjean, Hülkenberg, Albon, Ricciardo ja Sainz.

Klo 16.40: Räikkönen jatkaa aika-ajojen päätösosioon. Hän nousee seitsemänneksi. Hamilton onnistuu nousemaan kolmanneksi Ferrarien perään, Bottas on osion viidenneksi nopein – Mercedeksillä on ollut tavallista vaikeampaa.

Klo 16.38: Hamilton valittaa ensin tiimiradioon epäluottamusta auton suorituskykyyn radalla ja jättää sen jälkeen nopean kierroksensa kesken. Mercedeksen pakka on sekaisin myös aika-ajojen toisessa osiossa.

Klo 16.36: Keskikova seos on taas Mercedesten alla, kun hopeanuolet iskevät uudestaan radalle.

Klo 16.32: Kärjessä nyt pehmeillä renkailla ajaneet Leclerc ja Vettel ennen keskikovalla seoksella kierroksensa iskenyttä Verstappenia. Bottas ja Hamilton sijoilla 4 ja 5, Räikkönen kahdeksantena juuri tallikaverinsa Giovinazzin edellä.

Klo 16.30: Hamiltonin ja Räikkösen välinen ensimmäisen osion episodi on mennyt tuomariston tutkittavaksi. Räikkösen kierros pilaantui tuolloin hitaalla kierroksella olleen Hamiltonin myötä.

Klo 16.29: Kärkikuski vaihtuu, kun Verstappen päihittää Bottaksen keskikovilla renkailla tässä kohtaa 0,101 sekunnilla.

Klo 16.28: Bottas iskee Hamiltonin takaa kärkiajaksi 1.03,996. Hamilton 0,221 sekuntia perässä.

Klo 16.27: Rengasratkaisuissa eroavaisuuksia: Ferrarit Leclerc ja Vettel Mersuista poiketen pehmeillä kumeilla baanalla.

Klo 16.26: Mercedekset ensimmäisinä autoina radalle toisessa osiossa. Keskikovat renkaat sekä Bottaksen että Hamiltonin alla.

1. osio:


Klo 16.22: Kvjat protestoi tiimiradiossa voimakkaasti sitä, että Russell pilasi hänen viimeisen aikakierroksensa. Venäläiskuski joutuu väistämään häntä kanttarien reunaan ja karsiutuu.

Klo 16.21: 2. osioon selvinneet järjestyksessä: Verstappen, Hamilton, Bottas, Leclerc, Vettel, Norris, Gasly, Giovinazzi, Sainz, Grosjean, Räikkönen, Ricciardo, Albon, Hülkenberg ja Magnussen.

Jatkosta karsiutuivat: Perez, Stroll, Kvjat, Russell ja Kubica.

Klo 16.19: Bottas pelastuu ja nousee kolmanneksi, 0,277 sekuntia Verstappenista. Hamilton toiseksi, 0,011 Verstappenia hitaampana. Räikkönen selviytyy toiseen osioon 11. sijalla.

Klo 16.17: Verstappen tykittää uuden kärkiajan 1.03,807. Bottas 13:ntena ja viimeisellä aikakierroksellaan.

Klo 16.15: Räikkönen nousee kahdeksanneksi. Tosin putoaa heti yhdeksännelle sijalle. Bottas nyt 12:ntena ja tiukille menee, pääseekö hän jatkoonkaan. Räikkösen tallikaveri Giovinazzi peräti kuudennella sijalla. Hamilton puolestaan juuri Räikkösen edellä kahdeksantena.

Klo 16.14: Hamilton nyt viidentenä, Bottas jatkaa seitsemännellä sijalla eikä aika parannu. 16:ntena oleva Räikkönen uudella aikakierroksella.

Klo 16.13: Verstappen nousee kakkoseksi, 0,201 Leclercin jälkeen. Bottas ei ole näillä näkymin parantamassa uudella aikakierroksellaan.

Klo 16.11: Giovinazzi on Alfa-kuskeista nyt nopeampi, 11:ntenä tulosliuskalla. Räikkönen 16:ntena, joten aikaa pitää parantaa tai Jäämies jää ensimmäiseen osioon. Q2:een pääsee 15 nopeinta kuskia.

Klo 16.10: Hamilton parantaa, mutta kuitenkin "vasta" neljänneksi, 0,422 Leclercistä. Bottakselta tätäkin vaisumpaa, nyt seitsemäs 0,600 sekuntia Leclerciä hitaampana.

Klo 16.09: Piikkipaikalla nyt Ferrarin Leclerc ajalla 1.04,304. Kakkosena Gasly, kolmantena Vettel. Mercedeksiltä vaatimaton alku: Bottas vasta 10:s, Hamilton vasta 11:s.


Klo 16.07: Lando Norris iskee uuden kärkiajan 1.04,661, Kevin Magnussen kakkoseksi. Räikkönen keskeyttää toisen aikakierroksensa, kun Lewis Hamilton oli mutkassa häiritsevästi suomalaisen tiellä ja kierros pilaantui. Räikkönen näytti, mitä hän oli mieltä ja näytti britille keskisormea. Räikkönen sanoi tiimiradioon Hamiltonin blokanneen hänet täysin.

Klo 16.04: Alfa Romeo kaksoisjohdossa Giovinazzin johdolla. Ajat myös taulussa Strollilla, Russelilla ja Kubicalla. Kärkitallit kuitenkin vasta tulossa radalle.

Klo 16.03: Giovinazzi lyö pohjat: 1.05,027. Räikkösen pienet virheet maksavat, suomalainen on tallikaveriaan 0,284 sekuntia hitaampi. 

Klo 16.02: Räikkönen on heti radalla tallikaverinsa Giovinazzin kanssa. Kohta aikaa tauluun.

Klo 16.00: Aika-ajot ovat käynnissä.

Ennakointi:

Klo 15.57: Hellettä puskee, Itävallassa revitään kuskeista mehuja irti. Ilman lämpötila on pyörinyt 30 asteen kupeessa, ja radan lämpötila on noussut jo 52 asteeseen. 

Klo 15.47: Tulisilla hiilillä jatkaa Verstappenin Red Bull -tallikaveri Pierre Gasly, jonka on spekuloitu olevan potku-uhan alla. Red Bullin neuvonantaja Helmut Marko latoi tuoreeltaan suoraa tekstiä tiskiin:

– Max Verstappenin tallikaverina oleminen ei ole mitenkään helppoa. Max on aivan poikkeuksellinen lahjakkuus. Mutta Gaslyn suoritustasoa ja sitä nopeutta, mitä hän on osoittanut, on aivan mahdotonta hyväksyä, Marko pauhasi Itävallan uutistoimistolle APA:lle.

Klo 15.43: Max Verstappenin Jos-isä linjasi C Morelle poikansa tulevaisuudesta kysyttäessä, että Maxin on hyvä jatkaa Red Bullilla. Vahva statement, jos kohta kuuliaisuus pojan nykyistä työnantajaa kohtaan onkin oletettavasti osa tietoista strategiaa.

Verstappen kaasutti Itävallan harjoituksissa järjestyksessä sijat 5, 9 ja 5.

Klo 15.35: Omaa väriään Itävallan viikonloppuun tuo Valtteri Bottaksen ympärillä kiihtynyt sopimusspekulointi. Kun ensi kauden tallipaikka ei ole varma, nastolalaiselta kysytään vakuuttavia näyttöjä. Bottas on MM-sarjassa 36 pistettä sarjaa johtavan tallikaverinsa Hamiltonin perässä, ja potentiaalisina vaihtoehtoina Mercedekselle on ensi kaudeksi tyrkytetty myös Red Bullin Max Verstappenia ja Mercedeksen varakuljettajaa Esteban Oconia.

– Emme halua ottaa paineita siitä, että meidän pitäisi tehdä kuljettajapäätöksiä ennen kesätaukoa, Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff sanoi tuoreeltaan Speed Weekille.

Klo 15.25: Itävallan GP:n lähtöjärjestykseen tulee useita muutoksia lähtöruuturangaistusten myötä. "Penalttia" olivat aiemmin moottoriosien vaihdoksista saaneet McLarenin Carlos Sainz, Toro Rosson Alexander Albon, Renault'n Nico Hülkenberg ja tuoreimpana listaan liitettiin Haasin Kevin Magnussen vaihdelaatikkovaihdoksen myötä. Sainz ja Albon lähtevät sunnuntain kisaan joukon hänniltä, kun taas Hülkenberg saa Magnussenin tapaan viiden lähtöruudun rangaistuksen.

Klo 15.18: Alfa Romeon Kimi Räikkönen on ajanut harjoituksissa vaihtelevia noteerauksia. Ensimmäisten treenien 17. sijaa seurasi toisten harjoitusten seitsemäs sija, ja lauantain harjoituksissa Kimi oli 13:s. Kahdesti harjoituksissa tallikaveri Antonio Giovinazzi oli Räikköstä nopeampi.


Klo 15.14: Toisissa harjoituksissa koettiin Bottaksen osalta myös draamaa, kun auton takapää lähti alta ja hän rysäytti Red Bullin Max Verstappenin tapaan suhteellisen rajusti seinään. Bottas on kuitenkin episodin jäljiltä kunnossa

Klo 15.10: Kahden edellisen Itävallan GP:n paalupaikkamies Valtteri Bottas on ollut harjoituksissa aavistuksen takaa-ajoasemissa. Ensimmäisissä ja kolmansissa treeneissä nastolalainen oli kolmas, toisissa harjoituksissa toinen. Kahdesti treenien pohja-ajasta on vastannut Ferrarin Charles Leclerc, kertaalleen Bottaksen Mercedes-tallikaveri Lewis Hamilton.

Klo 15.00: Tervetuloa seurantaan! Aika-ajot pyörähtävät käyntiin tunnin päästä. Lämpötila on jälleen noussut liki 28 asteeseen, joten luvassa on helteinen rypistys kaikille kuskeille.

Lue myös:

    Uusimmat