Bosnia murjoi Huuhkajat täysin pystyyn – oikeusmurhasta ikävä sivumaku Suomen iltaan, näin ottelu eteni

Suomen jalkapallomaajoukkue taipui Bosnia ja Hertsegovinalle EM-karsintojen vierasottelussa Zenicassa maalein 1–4. MTV seurasi peliä hetki hetkeltä.

Bosnia ja Hertsegovina–Suomi, lopputulos 4–1:

2. puoliaika

Klo 20.54: Taisto on tauonnut. Bosnia ja Hertsegovina voittaa 4–1. Bosnia nousee kahden pisteen päähän lohkokakkosesta Suomesta, ja molemmilla on vielä kolme karsintaottelua jäljellä.

90. min: Bosnian Amer Gojak karkaa lisäajan toisella minuutilla läpi, mutta yritys on vaisu ja painuu oikealta ohi maalin.

90. min: Lisäaikaa annetaan kolme minuuttia. Huuhkajat pitää pallollisia ohjia.

90. min: Pukki tarjoaa Lodille lyhytsyötön rangaistusalueella, mutta Lodin kuti painuu oikealta ohi maalin.

88. min: Teemu Pukki ja Krunic vääntävät rinta rinnan. Krunic kaatuu kylkikontaktista, Pukki saa varoituksen.

86. min: Myöhemmin illalla pelataan Liechtenstein–Armenia. Jos Suomi jää nyt nollille, Armenia nousisi Liechtenstein-voitolla tasapisteisiin lohkokakkosen Huuhkajien kanssa. Huuhkajat on voittanut aiemmin Armenian vieraissa 2–0, ja joukkueiden toinen keskinäinen on luvassa tiistaina Turussa.

83. min: Keskinäisten otteluiden etu on näillä lukemilla Bosnian puolella. Jos joukkueet päätyisivät karsintojen lopussa kahdestaan tasapisteisiin, Bosnia olisi edellä keskinäisten pelien maalieron perusteella; Suomi voitti Bosnian aiemmin Tampereella 2–0 ja Bosnia on nokittamassa nyt kolmen maalin voitolla. Bosnia on nousemassa voitolla kahden pisteen päähän lohkokakkosesta Suomesta, ja molemmilla on vielä kolme peliä jäljellä.

79. min: MAALI! Hajrovic rikkoo Tuomista suhteellisen lähellä Bosnian rangaistusaluetta. Robin Lod lähettää vapaapotkun maalille. Paine jää Bosnian maalille, ja lopulta Pohjanpalo tykittää pallon yläriman kautta häkkiin. Suomi kaventaa, Bosnia johtaa nyt 4–1.

76. min: Bosnian vaihdot ovat nyt täynnä. Kaksi maalia viimeistellyt Pjanic otetaan aplodien saattelemana vaihtoon, Rade Krunic pääsee kentälle.

75. min: Maalin juuri tehnyt Hodzic ajaa röyhkeästi Jere Urosen jaloille ja nappaa keltaisen kortin.

73. min: MAALI! Bosnia myllyttelee taas aikansa Suomen maalilla. Huuhkajat ei saa putsattua pelivälinettä pois, ja sitten helähtää. 4–0-lukemat tuikkaa Armin Hodzic.

71. min: Myös Huuhkajat vaihtaa: Tim Sparv pois, Joni Kauko kentälle. Suomen vaihdot ovat nyt täynnä.

70. min: Bosnia tekee toisen vaihtonsa: Elvis Saric ulos, Mato Jajalo sisään.

68. min: Huuhkajat ei ole saanut luotua ottelussa käytännössä yhtään todellista vaaratilannetta. Pallo on takaa-ajoasemassa enemmän Huuhkajien hallussa, mutta Bosnian puolustuksella ei ole toistaiseksi ollut käytännössä hätää. Pallo on pyörinyt vaarattomasti muodon ulkopuolella.

64. min: Jos Bosnia ottaa voiton, se nousee kahden pisteen päähän lohkokakkosesta Suomesta. Jos peli päättyisi Bosnialle vähintään kolmen maalin erolla ja joukkueet olisivat karsintojen lopussa kahdestaan tasapisteissä, Bosnia olisi edellä keskinäisten otteluiden myötä: Suomi voitti aiemman keskinäisen "vain" 2–0.

62. min: Suomelta pientä piristymistä. Joel Pohjanpalo virittää vetonsa rangaistusalueen rajalta, mutta matala kuti painuu ohi maalin.

58. min: MAALI! Bosnia myllyttää hurjana Suomen maalilla. Hradecky ehtii torjua ennen kuin Pjanic painaa pallon maaliin: 3–0. Pjanicille jo ottelun toinen häkki.

57. min: Bosnialle sataa tilanteita samalla kun Suomen on otettava kiriä virittääkseen riskejäkin. Vasurin lähietäisyydeltä lataa nyt Amer Gojak, mutta ohi menee.

54. min: Huima vapaapotku Bosnian Pjanicilta. Hradecky saa käsiään väliin komealla venytyksellä, pallo osuu ylärimaan!

53. min: Bosnia saa vapaapotkun vaarallisesta paikasta aivan rangaistusalueen rajan tuntumasta. Jukka Raitala kaataa takaapäin Gojko Cimirotin ja keltainen kortti nousee.

51. min: Jere Uronen blokkaa vartalollaan pallon kanssa etenevän Hajrovicin. Suomalaiselle ottelun ensimmäinen varoitus.

50. min: Joel Pohjanpalo yrittää spurtata pallon kanssa karkuun, mutta yritys karahtaa heti alkunsa. Bosnia katkaisee ja nousee vastaiskuun, joka sekin kuitenkin tyssää.

47. min: Bosnia luo heti jakson alkuun vaaratilanteen oikealta laidalta. Gojko Cimirotin veto painuu kuitenkin ohi maalin.

Klo 20.06: Toinen jakso käynnissä. Suomi on tehnyt vaihdon: Pyry Soiri sivuun ja Joel Pohjanpalo kentälle.

1. puoliaika

Klo 19.56: Alla olevalla videolla kuvaa ottelun avausjaksolta.

Klo 19.51: Avausjakso takana, Bosnia ja Hertsegovina johtaa 2–0. Bosnia hallitsi kenttätapahtumia vahvasti, mutta tuomarin väärän käsivirhetulkinnan myötä tuomittu rangaistuspotku ja siitä syntynyt isäntien 2–0-maali oli karvas takaisku Suomelle.

45. min: Bosnian Hajrovic pääsee yrittämään maalintekoa lähietäisyydeltä lisäajan toisella minuutilla. Huuhkajien maalivahti Lukas Hradecky on kuitenkin hereillä, ja Suomi selviää Bosnialle tuomitulla kulmapotkulla.

45. min: Lisäaikaa avausjaksolla annetaan neljä minuuttia.

45. min: Suomi nousee pallon kanssa väkevästi ylös. Kamara, Soiri, Uronen, Soiri, Sparv... Sparv kokeilee lopulta vasemmalla jalallaan kaukolaukausta, mutta Bosnia-veskari Ibrahim Sehic liimaa yläkulmaa kohti suunnanneen vedon.

40. min: Bosnian Izet Hajrovic on kokenut kovia ja menee ainakin hetkeksi kentän sivuun toipumaan.

37. min: MAALI! Miralem Pjanic tykittää rangaistuspotkun voimalla vasempaan kulmaan. Bosnia 2–0-johtoon. Suomen leirissä rangaistuspotkua ei kuitenkaan sulateta, vaan tilanne koetaan oikeusmurhana.

36. min: Pallo osuu rangaistusalueella Pyry Soirin rintaan. Soiri heilauttaa kättään samaan aikaan, minkä myötä tuomari Ivan Kruzliak katsoo tilanteen käsivirheeksi. VAR-videotarkistelua näissä peleissä ei ole käytössä, ja Bosnia saa rangaistuspotkun.

32. min: Jasse Tuominen vetää rangaistusalueen rajan takaa. Pallo ottaa bosnialaisjalkoihin ja kimpoaa päädystä yli. Suomi ensimmäistä kertaa kulmalipulle.

31. min: Puolustaja Paulus Arajuuri on loukkaantunut. Sauli Väisänen otetaan tilalle kentälle. Arajuuri sai tällin jo avauskympillä, jolloin hän kävi hetken aikaa kentän ulkopuolella.

29. min: MAALI! Bosnia siirtyy pelitapahtumiin nähden täysin ansaitusti 1–0-johtoon. Zoran Kvrzic jakaa upean syötön maalin eteen Izet Hajrovicille. Hajrovic nostaa pallon takayläkulmaan – bosnialaisyleisö mylvii ja hyppii riemusta raukeana!

27. min: Oikealta nouseva Jasse Tuominen hakee Teemu Pukkia rangaistusalueelta. Idea hyvä, mutta pallo viuhuu takatolpan läheltä rajojen yli.

26. min: Bosnia on taas lähellä. Hodzic ampuu rangaistusalueella, mutta Joona Toivio saa upeasti jalkansa väliin, ja Suomi pelastuu. Kulma Bosnialle.

25. min: Tahtipuikko on edelleen Bosnialla. Pallo kiertää ympäri kenttää isäntien jauhaessa syöttömyllyä ja tehdessä puolenvaihtoja.

22. min: Tim Sparv luutii rangaistusalueella pallon yli rajojen. Bosnialle jo viides kulma.

21. min: Bosnia käy lähellä maalintekoa. Zoran Kvrzic ampuu Elvis Saricin tarjoilusta rangaistusalueen rajalta viuhuvan kudin, mutta se painuu niukasti ohi maalin.

20. min: Teemu Pukki väläyttelee ja nousee vaarallisesti ylös, mutta sotkeutuu palloon rangaistusalueella.

18. min: Jere Uronen taklaa laidalla Armin Hodzicin kumoon, mutta selviää ilman varoitusta. Samalla nähdään ensimmäinen vaihto: loukkaantunut Edin Visca ei pysty jatkamaan kentällä, ja Bosnia vaihtaa tilalle Izet Hajrovicin.

17. min: Huuhkajat on onnistunut jo hiukan pitämään palloa, mutta peli etenee silti vahvasti bosnialaiskomennossa.

14. min: Pallo käy Suomen maalissa, mutta tilanne on paitsio! Pjanic pääsee pelaamaan pallon muodon sisään, ja Gojak tuikkaa pallon yläkulmaan. Lippu kuitenkin nousee ylös.

13. min: Vaarallisesti napsahtaa nyt Bosnian kulma! Ermin Bicakcic pääsee puskemaan, mutta pallo suuntautuu hienokseltaan yli ja ohi.

13. min: Taas mennään kulmalipulle. Bosnialle neljäs kulmapotku, mutta tällä kertaa oikealta.

10. min: Pjanic antaa vapaapotkua oikealta. Pallo lentää Jasse Tuomisen päästä sivurajasta ulos.

7. min: Suomi ei ole päästä pois puolustusalueeltaan. Huuhkajat on bosnialaisessa pesukoneessa!

6. min: Miralem Pjanic antaa taas kulmapotkun. Suomi selviää.

5. min: Bosnia jyllää vahvasti ja Suomi on täysin puolustuskannalla. Isännille toinen kulmapotku. Kotiyleisö hyppii katsomossa tasajalkaa.

2. min: Bosnia aloittaa vauhdikkaasti. Isännät saavat hetki ensimmäisellä minuutilla kulmapotkun, jonka antaa Pjanic. Suomi purkaa tilanteen, mutta pian pallo on takaisin rangaistusalueella ja bosnialaisyleisö viheltää voimakkaasti, kun pallo putoaa Kamaran päästä hänen käsiinsä. Suomen onneksi tilanteesta ei vihelletä rangaistuspotkua.

-----------------------

Klo 19.01: Peli on käynnissä!

Klo 19.00: Homma käynnistyy aivan näillä hetkillä. Kohta mennään!

Klo 18.57: Seuraavaksi Bosnia ja Hertsegovinan kansallislauluun. Yleisö yhtyy äänekkäästi luritukseen.

Klo 18.56: Nyt soi sana kultainen! Maamme-laulun aika.

Klo 18.51: Tunnelmasta stadionilla pitävät huolen myös suomalaiskannattajat! Huuhkajat julkaisi pelin alun lähestyessä näyttävän kuvan Twitterissä.

Tuhatpäinen huuhkajafanilauma on valmiina kannustamaan Suomen voittoon – kannattajien viime hetken tunnelmat suoraan paikan päältä 7:15
Videolla Huuhkajien fanien tunnelmia paikan päältä Bosniasta.

6. Liechtenstein 1

Klo 18.41: Molemmilla on tämän illan jälkeen vielä kolme EM-karsintaottelua jäljellä. Bosnia ja Hertsegovina kaipaa kipeästi voittoa pitääkseen vielä EM-kisaunelmansa elossa, kun taas Huuhkajille tasapelikin jättäisi oivasti pelivaraa loppukarsintoihin, vaikka haussa on varmasti kolme pistettä.

Klo 18.29: Kumpikin lähtee otteluun EM-karsintatappio allaan. Armenia löi kuukausi sitten Bosnia ja Hertsegovinan kotonaan 4–2, kun taas Suomi taipui Tampereella lohkokärki Italialle 1–2. Tätä ennen Bosnia löi kotonaan Liechtensteinin 5–0 ja Suomi päihitti Kreikan 1–0.

Klo 18.22: Bosnia ja Hertsegovinalta merkittävä poissaolo on joukkueen nimekkäimmän pelaajan, tähtihyökkääjä Edin Dzekon puuttuminen loukkaantumisen takia. Huuhkajien puolustaja Joona Toivio arvioi, ettei tämä juuri muuttane Bosnian pelaamista.

Klo 18.11: Suomi ja Bosnia ja Hertsegovina kohtasivat aiemmin EM-karsinnoissa Tampereella. Tuolloin Huuhkajat nappasi Teemu Pukin maaleilla 2–0-voiton komean esityksen jälkeen.

Klo 18.06: Helppoon paikkaan Huuhkajat ei ole menossa. Bosnia ja Hertsegovina ei ole kärsinyt edellisissä seitsemässä kotiottelussaan yhtään tappiota, vaan sillä on niistä pelkkiä voittoja (4) ja tasapelejä (3). Bosnia on hävinnyt kotonaan viimeksi kaksi vuotta sitten, jolloin Belgia nappasi Sarajevossa niukan 4–3-voiton.

Klo 18.04: Suomi on EM-karsintojen J-lohkossa Italian jälkeen toisena. Huuhkajilla on 12 pistettä. Armenia on kolmen pinnan päässä ja illan vastustajaan, lohkoneloseen Bosnia ja Hertsegovinaan kaulaa on viisi pinnaa. Suomen tilanne on vahva, ja voitolla Bosniasta EM-kisapaikka olisi katkolla jo tiistaina Turussa Armeniaa vastaan.

Klo 17.58: Myös Bosnia ja Hertsegovinan avauskokoonpano on julki. Isännät lähtevät otteluun 4–3–3-muodostelmalla siinä missä Huuhkajat vetää 4–4–2:lla.

Bosnia ja Hertsegovinan avauskokoonpano:

Ibrahim Sehic

Zoran Kvrzic, Adnan Kovacevic, Ermin Bicakcic, Sead Kolasinac

Elvis Saric, Miralem Pjanic, Gojko Simirot

Edin Visca, Armin Hodzic, Amer Gojak

Klo 17.55: Tervetuloa mukaan liveseurantaan! Huuhkajat on julkaissut kokoonpanonsa illan otteluun. Pelaajisto on tuttu. Teemu Pukin kärkiparina nähdään tänäänkin Jasse Tuominen.