Ylivoimaa! Valtteri Bottas murskasi muut täysin voitollaan – näin Australian GP eteni

F1-kauden ensimmäinen osakilpailu ajettiin Australian Melbournessa Suomen aikaa sunnuntaiaamuna. Mercedeksen Valtteri Bottas otti kilpailusta suvereenin voiton. Alfa Romeon Kimi Räikkönen oli kahdeksas. MTV Urheilu seurasi GP:tä hetki hetkeltä. 

Bottas pohjusti ylivoimaisen voittonsa loistavalla startilla, jolla hän ohitti tallitoverinsa Lewis Hamiltonin. Tämän jälkeen suomalaiskuski pitä ylivoimaista vauhtia radalla.  

Bottas otti vielä jaossa olleen lisäpisteen kisan nopeimmasta kierroksesta.  

Liveseuranta:

Kärki maalissa: 1. Bottas (1), 2. Hamilton (1), 3. Verstappen (1), 4. Vettel (1), 5. Leclerc (1), 6. Magnussen (1), 7. Hülkenberg (1), 8. Räikkönen (1)

Suluissa varikkostopit

Klo 8.44: Kiitos seuraajille! Kilpailun jatkot osoitteessa mtvuutiset.fi/urheilu. Jatketaan liveseurontojen parissa kahden viikon päästä Bahrainin GP:ssä!

Klo 8.42: Mieletön kisa Bottakselta! Voittomarginaali peräti 20,8 sekuntia. Ja Räikkönenkin avasi pistepottinsa kahdeksannella sijallaan. 

Maali: Bottas voittaa! Uran neljäs ykköstila suvereenilla esityksellä. Ja hän ottaa myös lisäpisteen nopeimmasta kierroksta – se on 26 pisteen potti!

57. kierros: Bottas takoo hurjan kierroksen tauluun: parantaa päivän parasta aikaa sekunnilla! Voitto ja lisäpiste on nyt suomalaisen näpeissä. 

55. kierros: Verstappen ajaa nyt nopeimman kierroksen ja nappaa otteen lisäpisteestä. 

54. kierros: Bottas ohittaa kohta Räikkösen kierroksella. Tätä ei näe joka päivä F1-sarjassa, mutta tällä kaudella todennäköisesti useammankin kerran. 

53. kierros: Mercedes ilmoittaa Valtterille, ettei häntä oteta enää varikolle, jotta hän saisi uudet renkaat nopeimman kierroksen jahtaamiseen. Bottas sanoo, että hän yrittää parantaa kierrostaan alla olevilla renkailla.  

52. kierros: Leclerc alle sekunnin päässä Vettelistä, mutta vaikea uskoa, että Ferrari-tulokas saisi ohittaa Vettelin. 

51. kierros: Sijoilla 7-11 käydään tulista taistoa: viisikko neljän sekunnin sisällä toisistaan. Räikkönen 8. sijalla. 

49. kierros: Verstappen ajautuu hetkeksi nurmikolle, ero Hamiltoniin nyt 3,2 sekuntia. 

48. kierros: Bottas on tällä hetkellä kiinni myös nopeimman kierroksen tuovassa lisäpisteessä. Ero Hamiltoniin 25 sekuntia. 

47. kierros: Räikkönen nyt ainakin hetkellisesti lähempänä Hülkenbergiä, ero nyt 1,5 sekuntia. Vieläkö Kimi nousisi yhden sijan? Toisaalta Stroll on tullut takaa lähelle Räikköstä. 

45. kierros: Verstappenille sanotaan tiimiradiossa, että autosta otetaan kaikki irti viimeisellä 10 kierroksella. Tämä tietää vaikeita aikoja 1,5 sekunnin päässä ajavalle Hamiltonille. 

43. kierros: Vettel kysyy tiimiradiossa: "Miksi olemme näin hitaita?" Vastaus: "Emme tiedä." Tämä summaa Ferrarin tuskan sijoilla 4 ja 5. 

42. kierros: Bottas paukuttaa jatkuvasti nopeimpia kierroksia. Valtteri ajaa huikeaa kisaa! 

40. kierros: Bottaksen johto 21 sekuntia Hamiltoniin. Räikkönen 2,5 sekunnin päässä edellä ajavasta Hülkenbergistä. 

Klo 8.10: Giovinazzin ja Alfa Romeon varikkostoppisähläys 27. kierrokselta alla olevalla videolla. 


38. kierros: Gasly ensimmäiselle stopilleen. Räikkönen nousee samalla kahdeksanneksi. Gasly palaa radalle 11. sijalle. 

38. kierros: Kvjat ajautuu radan ulkopuolelle yrittäessään ohitusta Strollista. Aikaa menee hukkaaan, mutta sijoitus säilyy 11:ntenä. 

37. kierros: Kisassa nyt rauhallisempi hetki. Kärjessä erot muuten turvalliset, mutta Verstappen painostaa Hamiltonia 1,8 sekunnin päässä. 

34. kierros: Räikkönen on nyt yhdeksäntenä. Ero edellä ajavaan Hülkenbergiin on 2,6 sekuntia. 

34. kierros: Verstappen on nyt jo Hamiltonin kontissa kiinni. Red Bull -kuskin vauhti on loistavaa, mutta Bottas ajaa kärjessä vieläkin kovempaa.  

33. kierros: Bottas johtaa kisaa 18 sekunnin erolla Hamiltoniin! Huh huh!

32. kierros: Haasin Romain Grosjean keskeyttää. Aiemmin hänen varikkostoppinsa venähti pahasti pitkäksi (video alla). 


31. kierros: Verstappen ohittaa Vettelin ja nousee kolmanneksi. Samalla Ricciardo keskeyttää varikolle. 

Klo 7.58: Alla video Carlos Sainzin keskeytyksestä, jossa McLaren-auton moottori iski liekkiä. 


29. kierros: Leclerc varikolle ja alle kovat renkaat, muista kärkikuskeista poiketen. Leclerc nyt viidentenä. 

28. kierros: Hamilton jo 15 sekunnin päässä Bottaksesta. Nyt näyttää siltä, että suomalaisen voiton voi viedä vain paha epäonni. 

27. kierros: Räikkönen nousee 10. sijalle Daniil Kvjatin varikkostopin myötä. Räikkönen noussee kohta pari sijaa, kun Stroll ja Gasly tulevat varikolle. 

26. kierros: Ja sieltä Verstappen tulee varikolle, alle mediumit. Bottas taas kärkeen. Suomalaisen vauhti on loistavaa myös mediumilla, taas kisan nopein kierros!

25. kierros: Bottas on vain 5 sekunnin päässä Verstappenista, vaikka on käynyt varikolla, hollantilainen ei. Hamilton avautuu samalla radiossa: hän ei usko, että renkaat kestävät maaliin saakka. 

24. kierros: Bottas varikolle, alle medium-rengas, joka ei ole toiminut kovin hyvin Hamiltonilla. Toivottavasti meno on parempaa kuin tallitoverilla. 

24. kierros: Hamilton tiedusteli tallilta, miksi hänet piti ottaa niin ajoissa varikolle. Syy oli ilmeisesti Ferrarin ja Vettelin stoppi. 

Klo 7.46: Ja tässä Bottaksen loistava lähtö vielä in car -kuvakulmasta. 


23. kierros: Hamiltonin vauhti medium-renkaalla on kehnoa. Ottaako Mercedes Bottakselle kovat kumit alle, kun suomalainen tulee varikolle? Vauhti edelleen loistavaa ensimmäisellä setillä. 

22. kierros: Räikkönen ajaa sijalla 11. Edellä ajava Hülkenberg on 2,3 sekunnin päässä. 

20. kierros: Bottas pysyy edelleen radalla, ja miksi ei pysyisi: hän ajoi juuri kilpailun nopeimman kierroksen! Bottas dominoi tätä kilpailua. 

18. kierros: Bottaksen vauhti edelleen kilpailukykyistä. Talli ilmoittaa, että pari kierrosta vielä, sitten varikolle. 

Klo 7.38: Alla video startista, jossa Bottas ohitti upeasti Hamiltonin. 


16. kierros: Hamilton varikolle. Alle mediumit. Haas-tallin Grosjeanin stopissa ongelmia, ranskalaiskuski menettää paljon arvokkaita sekunteja. Haas tyri myös vuosi sitten stoppien kanssa Melbournessa.    

15. kierros: Vettel kaartaa Ferrarinsa varikolle. Alle medium-renkaat. Radalle sijalle 6.  

14. kierros: Hülkenbergin vuoro tulla varikolle. Alle kovat renkaat, joten tässä eroa Räikköseen. Tulee radalle juuri Räikkösen eteen 14. sijalle.  

13. kierros: Räikkönen varikolle. Alle medium-renkaat. Pysähdys venyy hieman pitkäksi. Räikkönen palaa radalle 16. sijalle. 

12. kierros: Leclercin vauhti Ferrarin ratissa on heikkoa. Hän on jäänyt neljäntenä olevasta Verstappenista jo 7 sekuntia. Bottakselle taas kisan nopein kierros kärjessä.  

11. kierros: Kauden ensimmäinen keskeytys nähty. Sainzin McLaren-auton Renault-moottori pettää ja auton perästä iskee lieskoja. Sainz oli 14. sijalla keskeytyksen hetkellä. 

10. kierros: Bottas hallitsee kisaa kärjestä, ero Hamiltoniin 3,7 sekuntia.

9. kierros: Räikkönen edelleen yhdeksäntenä, ero edessä ajavaan Hülkenbergiin noin 1,5 sekuntia.  

8. kierros: Tiimi kertoo, että Bottaksen vauhti on loistavaa. Bottas vastaa, että renkaat tuntuvat hyvältä, pientä ylikuumenemista, mutta sekin on hallussa. Hyvältä näyttää!

7. kierros: Bottaksen johto 2,4 sekuntia. Nyt kärkiviisikko mahtuu 9 sekunnin sisään. Kärkiasetelmat ovat vakiintuneet.  

6. kierros: Kubican Williamsiin on vaihdettu uusi keula ja samalla myös medium-renkaat. 

4. kierros: Kärjen takan komeimmat nousut on nähty Carlos Sainzilta (4 sijaa) ja Nico Hülkenbergilta (3 sijaa). Hülkenberg on kahdeksantena, Sainz 14:ntenä. 

3. kierros: Bottas johtaa Hamiltonia 1,2 sekunnilla. Kärkiviisikko on viiden sekunnin sisällä toisistaan. 

2. kierros: Ricciardo tulee varikolle ja saa autoonsa uuden etusiivin. Kärkikymmenikössä ei muutoksia.  

Lähtö: Bottas rynnistää kärkeen Hamiltonin ohi! Räikkönen pitää sijansa yhdeksäntenä. Ricciardon Renault-autosta irtoaa etusiipi. 

Klo 7.10: Kuljettajat lämmittelykierrokselle. Bottas ruudussa 2, Räikkönen ruudussa 9. 

Klo 7.02: Mercedeksen tallipomo Toto Wolff C Morelle avauskierroksesta: "Sanoin Valtterille ja Lewisille, että pysykää kaukana toisistanne." Ja perään leveä hymy. Saa nähdä miten käy. 

Klo 6.52: Tänään jaetaan myös ensimmäisen kerran lisäpiste kisan nopeimman kierroksen ajajalle. Studiotiimin veikkaukset lisäpisteen saajaksi olivat Daniel Ricciardo, Charles Leclerc ja Valtteri Bottas. 

Klo 6.42: Studiossa nostetaan yhdeksi kuumaksi taistelupariksi neljännen ja viidennen ruudun Verstappen ja Ferrarin Charles Leclerc. Verstappen tunnetaan rohkeaksi ohittajaksi ja Leclerc ruoski itseään avoimesti lauantain aika-ajon jälkeen. Tässä parissa saattaa kipinöidä! 

Klo 6.33:Tästä voi vertailla vuosien 2001 ja 2019 F1-luokkakuvia – vain eräs Kimi Räikkönen on molemmissa kuvissa. 


Klo 6.29: Alla olevassa twiitissä tiivistyvät hyvin avauskisan suomalaisodotukset. 

Klo 6.28: Oikarinen varikkotaktiikasta: "Odotamme yhden stopin kisaa. Kaksikin on mahdollista, mutta siinä on suuri riski joutua ruuhkaan."

Klo 6.26: C More ja S.U.F Helsinki järjestävät Jarno "Paroni" Saarisen kunniaksi C Moren tilaajille kilpailun, jossa palkintona on Stepan Sarpanevan valmistama, 2 500 euron arvoinen Paroni-kello. C Moren asiakkaat voivat osallistua kilpailuun täällä.

Klo 6.20: Vaikka ohittaminen on hankalaa Albert Parkin radalla, paalupaikkamies on voittanut Australian GP:n vain kerran seitsemän viime vuoden aikana. Hamilton nappasi lauantaina Melbournessa jo kuudennen peräkkäisen paalupaikkansa, mutta tästä huolimatta hän on jäänyt ilman voittoa neljässä viidestä edellisestä Australian GP:ssä.

Klo 6.18: C Moren studiossa puntarointiin uusia teknisiä sääntöjä, joiden pitäisi helpottaa ohittamista. Asiantuntija Ossi Oikarinen ja selostaja Niki Juusela painottivat, että sääntöjen vaikutuksia voi arvioida kunnolla vasta toisesta osakilpailusta lähtien, sillä Australian GP:ssä on tunnetusti erittäin vaikea tehdä ohituksia. 

Klo 6.07: Otetaan alkuun vielä suomalaiskuskien kommentit eilisten aika-ajojen jälkeen (alla). 



Klo 5.50: Huomenta kaikille F1-virkuille ja tervetuloa seurantaan! Kisa pyörähtää käyntiin klo 7.10, mutta ennakoidaan sitä ennen GP:tä muun muassa C Moren F1-studion kommenteilla. 

Lue myös:

    Uusimmat