Mainos

F1

F1Kansikuva

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Valtteri Bottaksen Mercedes jälleen kaksoisvoittoon, Kimi Räikkönen nousi komeasti – näin Kiinan GP eteni

F1-kauden kolmas osakilpailu ajettiin tänään sunnuntaina Kiinan Shanghaissa. Paalupaikalta kisaan lähtenyt Mercedeksen Valtteri Bottas sijoittui toiseksi, kun taas Alfa Romeon Kimi Räikkönen nousi yhdeksännelle sijalle lähtöruudusta 13. MTV Urheilu seurasi kisan tapahtumia hetki hetkeltä.

Seuranta, Kiinan GP:

Lopputulokset:

1. Hamilton
2. Bottas +6,5
3. Vettel +13,7
4. Verstappen +27,6
5. Leclerc +31.2
6. Gasly +89,3
7. Ricciardo +1 kierros
8. Perez +1 kierros
9. Räikkönen +1 kierros 
10. Albon +1 kierros

Maali: Lewis Hamilton voittaa, Valtteri Bottas toinen! Mercedes on nyt ottanut kaksoisvoitot kauden kaikista kolmesta kisasta. Vettel on kolmas. Räikkönen nousi komeasti pisteille yhdeksänneksi, Albon ottaa viimeisen pisteen. Kuudenneksi sijoittunut Gasly onnistuu kaasuttamaan lopussa tuoreilla renkaillaan nopeimman kierroksen ja ottaa siitä ekstrapinnan.

Kierros 56/56: Lewis Hamilton iskee viimeiselle kierrokselle kärjessä ja on ottamassa voittoa historian 1000. GP:stä. Jotenkin osuvasti, modernin ajan parhaana pidettynä kuskina.

Kierros 55/56: Romain Grosjean (11:s) taistelee vielä viimeisestä pistesijasta, jossa on kiinni Alexander Albon. Kaksikon ero on yhden sekunnin luokkaa.

Kierros 54/56: Red Bullin Pierre Gasly vielä pysähdykselle ja tuoreet, pehmeät renkaat alle. Gasly on turvallisesti kuudennella sijalla.

Kierros 53/56: Lando Norris nitkutteli pitkälle vaurioita alussa kokeneella McLarenillaan, mutta keskeyttää nyt. Auto pilttuuseen.

Kierros 52/56: Bottas on pystynyt kiskomaan lisää eroa kolmantena kaasuttelevaan Vetteliin. Kaula nyt 5,4 sekkaa.

Kierros 51/56: Jos mitään maatamullistavaa ei tapahdu, maaliin tullaan tänään järjestyksessä Hamilton, Bottas, Vettel, Verstappen, Leclerc. Hamilton nousisi voitolla MM-sarjan kärkeen ohi Bottaksen.

Kierros 50/56: Räikkönen on joutunut antamaan hiukan siimaa edellään kahdeksantena ajavaan Pereziin ja kovin hyökkäys on toistaiseksi tyrehtynyt. Kaksikon ero nyt 2,5 sekuntia.

Kierros 48/56: Hamilton kysyy, onko Valtteri "paineen alla". Hänelle vastataan, että kaikki on tällä hetkellä kontrollissa ja kisan lopussa voi tulla haasteita. Ero Vetteliin kuitenkin turvallisesti 4,5 sekunnin luokkaa, ja saksalainen on pystynyt ottamaan edellisellä kierroksella vain 0,2 sekuntia kiinni.

Kierros 48/56: Vettel on 4,7 sekunnin päässä kakkossijalla ajavasta Bottaksesta. Hätää nastolalaisella ei pitäisi olla. Bottas on itse 7,1 sekkaa kärkikuski Hamiltonin perässä.

Kierros 45/56: Kimi on takasiipi auki Perezin kannassa. Vielä Jäämies ei pääse ohi, mutta iskukyky näyttää vahvalta kuusi kierrosta meksikolaista tuoreemmilla renkailla.

Kierros 44/56: Räikkönen nyt alle sekunnin päässä Perezistä, joka ajaa sijalla kahdeksan. Vieläkö Kimi nousisi?

Kierros 43/56: Daniil Kvjatista Nico Hülkenbergin jälkeen kisan toinen keskeyttäjä. Alun kolarissa vaurioita kärsinyt Toro Rosso työnnetään varikkopilttuuseen.

Kierros 43/56: Vettel pyyhkäisee heittämällä Leclercin ohi kolmanneksi. Leclerc samalla varikolle, Ferrarin viestimä "suunnitelma B" käyttöön. Myös Leclercille keskikovat kumit alle. Radalle takaisin viidentenä, Verstappenin perään.

Kierros 41/56: Hamilton nykii lisää kaulaa Bottakseen, nyt 6,7 sekuntiin. Vettel on 1,7 sekunnin päässä kolmantena olevasta Leclercistä, jolla on vyöllään yksi stoppi vähemmän.

Kierros 40/56: Hamiltonin ero Bottakseen nyt 6,1 sekuntia.

Kierros 39/56: Nyt Bottas puristaa Leclercin ohi pitkällä suoralla. Nastolalainen sijalla kaksi, Hamiltonin takana.

Kierros 39/56: Bottas hakee vimmatusti ohitusta Leclercistä, mutta ei vielä pääse ohi. Monacolainen peittelee sitkeästi. Aikaa kuluu.

Kierros 37/56: Räikkönen jatkaa sijalla yhdeksän, nyt enää 1,9 sekuntia edellä ajavan Sergio Perezin perässä.

Kierros 37/56: Mercedes ottaa molemmat Mercedekset peräkanaa varikolle. Bottas menettää hiukan aikaa, mutta ei liialti. Hamilton palaa radalle ykkösenä, Bottas kolmantena. Välissä on Leclerc, jonka ohi Bottas tulee kuitenkin kaiken järjen mukaan nousemaan. Bottaksella ja Hamiltonilla Verstappenin ja Vettelin tapaan nyt keskikovat renkaat, Leclerc ajaa kovilla.

Kierros 36/56: Vettel palaa radalle sijalla neljä, reilut 8 sekuntia Verstappenin edelle.

Kierros 35/56: Ferrarilta yksiselitteinen viesti Vettelille. Sisään nyt, Verstappen pysähtyi. Vettel oli radalla pykälän Verstappenin edellä kolmossijalla.

Kierros 35/56: Verstappen sisään. Red Bullilla siis kahden pysähdyksen taktiikka.

Kierros 34/56. Verstappen kysyy, onko tuuli voimistunut. Kisainsinööri vastaa, että vähän enemmän on nyt puuskittaista tuulta.

Kierros 34/56: Hamilton kyselee, kenellä on nopein kierros hallussaan. Se on tällä hetkellä tallikaveri Bottaksella.

Kierros 32/56: Kvjat varikolle. Auto kärsinyt jo alun kolaroinnissa vahinkoa. Pysähdys kestää ja kestää. Kvjat palaa radalle sijalla 18, takanaan yhä kisaa jatkavista kuskeista vain Robert Kubica.

Kierros 32/56: Jos suurempaa hämminkiä ei tapahdu, Mercedes on ottamassa kaksoisvoittoa. 

Kierros 30/56: Ferrari lähettää Leclercille radioviestin: "Mietimme suunnitelmaa B, suunnitelmaa B." Jotain tarttis tehdä, kuten sanonta kuuluu.

Kierros 30/56: Viiden kärki: Hamilton, Bottas (+3,3), Vettel (+11,9), Verstappen (+16,6), Leclerc (+23,0).

Kierros 29/56: Kimillä takasiipi auki. Suomalainen kuittaa yhdeksänneksi ex-tallikaverinsa Romain Grosjeanin ohi mutkassa sisäpuolen ohituksella!

Kierros 28/56: Katsaus yhä peräpään pitäjiin: Robert Kubica on yhä radalla olevista kuskeista viimeisenä, 19:ntenä. Hänen tapaansa Lando Norris (18:s) ja George Russell (17:s) ovat jääneet kärjestä kierroksen.

Kierros 27/56: Hamilton on pystynyt nyt puristamaan hiukan gappia lisää Bottakseen. Ero kärkikaksikon välillä nyt 2,7 sekkaa.

Kierros 27/56: Räikkönen puristaa tuoreilla renkaillaan välittömästi Magnussenin ohi! Jäämies nyt pistesijalla 10:ntenä.

Kierros 26/56: Räikkönen otetaan sisään. Hän palaa radalle 11:ntenä, edelle ehtii juuri ja juuri Haasin Kevin Magnussen.

Kierros 26/56: Ferrari uhrasi taktiikallaan Leclercin. Monacolainen on nyt viidentenä, yhdeksän sekuntia Verstappenin takana.

Kierros 25/56: Bottas tulee taas hieman lähemmäs. Eroa 1,2 sekuntia kisaa johtavaan Hamiltoniin.

Kierros 24/56: Hamilton utelee radiossa, miksi Bottas pysähtyi ensin. Bottas nyt vain 1,6 sekunnin päässä brittitallikaveristaan. Mercedes vastaa, että oleellisessa asemassa kilpailun loppua kohden on rengaskuluma. Kummatkin Mersut radalla kovalla renkaalla, kuten muutkin kärkikuusikon kuskit.

Näin Räikkönen ohitti Hülkenbergin, joka joutui sittemmin keskeyttämään:

0:25

Kierros 23/56: Nyt pysähtyy Hamilton samoin Leclerc. Mercedekset jälleen radalla omissa asemissaan, Hamilton ykkösenä, Bottas toisena. Leclerc palaa radalle viidenneksi Verstappenin taakse. Räikkönen ei ole vielä pysähtynyt ja on nyt kuudentena.

Kierros 22/56: Bottas varikolle, kova rengassetti alle ja kelpo 2,3 sekunnin pysähdys. Nastolalainen palaa radalle kolmantena, mutta pykälän edellä olevalla Leclercillä ei vielä pysähdystä ole vyöllä.

Ferrarin tallimääräys videona:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Kierros 21/56: "Keep pushing", viestittää Ferrari Leclercille. Mutta puskeminen ei riitä, Verstappen tulee menemään monacolaisen edelle tämän tulevan stopin kohdalla.

Kierros 20/56: Hurjaa taistelua! Verstappen jättää jarrutuksen mutkaan todella myöhään ja nousee hetkeksi Vettelin edelle. Kaksikko ajaa rinta rinnan, mutta Vettel kuittaa takaisin hollantilaisen eteen!

Kierros 19/56: Bottas on edellisellä kierroksella yli sekunnin Leclerciä nopeampi. Kuluneilla renkailla kolmossijalla ajava Leclerc on putoamassa Verstappenin taakse, kun monacolainen käy varikolla.

Kierros 19/56: Ferrari vastaa Verstappenin stoppiin: Vettel pysähtyy ja tulee radalle Verstappenin edelle. Vettel nyt viides, Verstappen kuudes.

Kierros 18/56: Verstappen menee varikolle ja putoaa kahdeksanneksi. Miten Ferrari vastaa? Pystyykö hollantilainen nousemaan punaisten edelle, kun nämä ovat käyneet varikolla?

Kierros 18/56: Hülkenberg varikolle, ja kisa on siinä. Saksalainen keskeyttää.

Kierros 18/56: Viitossijalla ajava Verstappen tulee koko ajan Ferrareita lähemmäs. Eroa nyt Leclerciin vain 1,5 sekuntia.

Kierros 16/56: Ferrari viestittää Vettelille, että vauhtia pitää nyt löytyä. Tämä sataa täysin Mercedeksen laariin. Ei pysy saksalainen hopeanuolten kyydissä, ja Leclerc on Vettelin takana jumissa.

Kierros 15/56: Vettel lukkii renkaitaan tuon tuosta. Leclerc sanoo tiimiradiossa, että hän menettää aikaa Vettelin perässä ajaessa kaiken aikaa. Leclercille sanotaan, että asiasta käydään keskustelua.

Kierros 15/56: Hamilton on vankistanut asemiaan kärjessä. Ero Bottakseen nyt 4,7 sekuntia ja Vetteliin 11,5 sekkaa.

Kierros 13/56: Leclerc ihmettelee tiimiradiossa, mitä tehdään. Hän pysyy Vettelin vauhdissa. – Teemme työtämme, kuuluu vastaus.

Kierros 11/56. Kimi iskee Hülkenbergin ohi ja nousee yhdeksänneksi! Jäämies napsii sijoja liukuhihnalta.

Kierros 11/56. Leclercille kova radioviesti Ferrarilta: Anna Sebastianin ohittaa! Tallimääräys kehissä, ja ohihan monacolainen saksalaisen päästää.

Kierros 10/56: Räikkönen jahtaa nyt vimmatusti Nico Hülkenbergiä, jonka renkaat alkavat olla kuluneet. Kaksikko sijoilla 9 ja 10.

Kierros 8/56: Räikkösen tallikaverilla Giovinazzilla on vaikeaa. Hän joutuu tulemaan renkaanvaihtoon ja putoaa 18:nneksi. Alfa Romeolla on stopin aikana vaikeuksia etutunkin kanssa.

Kierros 7/56: Hamilton nyt 2,3 sekuntia Bottaksen edellä. Mercedes-kuskit vankasti sijoilla 1 ja 2. Kvjatille varikon läpiajorangaistus, tuomaristo katsoo hänet syylliseksi avauskierroksen rytäkkään.

Kierros 6/56: Räikkönen on noussut jo pistesijoille, 10:nneksi. Viimeisimmäksi suomalaiselle sai tehdä tietä entinen tallikaveri Romain Grosjean.

Kierros 5/56: Viiden kärki tällä hetkellä järjestyksessä Hamilton, Bottas, Leclerc, Vettel, Verstappen. Hamilton noin 1,5 sekuntia Bottaksen edellä.

Kierros 4/56: Vettel jahtaa ärsytettynä ohi mennyttä tallikaveriaan Leclerciä, mutta monacolainen pysyy edellä.

Kierros 4/56: Räikkönen ohittaa nyt Haasin Kevin Magnussenin vaivatta ja iskee 11:nneksi.

Kierros 3/56: Räikkönen on noussut yhden pykälän ja ajaa 12:ntena. 

Kierros 2/56: Leclerc ohitti lähdössä tallikaverinsa Vettelin ja nousi kolmanneksi. Sainz ja Norris ovat tehneet jo varikkopysähdykset.

Kierros 1/56: Virtuaalinen turva-auto.

Kello 9.14: Startti! Hamilton saa huikean lähdön ja ampuu Bottaksen ohi kärkeen. Startissa sutinut Bottas toisena. Heti myös rytisee, kun Toro Rosson Daniil Kvjat törmää McLarenin Carlos Sainziin ja Lando Norrisiin.

------------------------------------------------------------------------

Kello 9.11: Lämmittelykierros menossa. Max Verstappen ja Robert Kubica pyörähtävät renkaita lämmitellessään!

Kello 9.09: Kohta kiskaistaan lämmittelykierrokselle. Herkku käsillä!

Kello 9.05: Kiinan GP:ssä on nähty toistaiseksi yksi suomalaisvoitto: Kimi Räikkönen ajoi ykköseksi Shanghaissa vuonna 2007. Kilpailu on ajettu vuodesta 2004 lähtien ja useimmiten Kiina-voittoja on juhlinut Lewis Hamilton: viisi kertaa. F1-sarjan jättäneillä Fernando Alonsolla ja Nico Rosbergilla on kisasta kaksi voittoa.

Kello 8.59: Toni Vilander kiteyttää: En näe mitään syytä, miksei Bottas olisi tänään voittaja.

Kello 8.54: Haastattelija avasi kisaa edeltävässä paraatissa paletin kertomalla Räikköselle nähneensä tästä edeltävänä yönä unta. Kimin vastaus oli taattua Jäämiestä. Kimi virnisti, ettei halua tietää, mitä unessa tapahtui.

Kello 8.52: Hamilton oli Bottaksen parasta aika-ajokierrosta edellä viimeisen sektorin aikana, mutta Bottas naulasi viimeisen mutkan häikäisevällä tavalla kohdilleen. Vertailu kaksikon aika-ajokierroksista on katsottavissa alla.

2:24
Missä Valtteri Bottaksen ja Lewis Hamiltonin erot syntyivät aika-ajoissa?

Kello 8.44: Ylenpalttisia riskejä Hamilton tuskin lähdössä tallikaveriaan vastaan ottaa, mutta ei muuten antane startissa tuumaakaan periksi. Voittajaluonteinen brittikuski lyö Bottakselle heti lähtövalojen sammuessa valtavan haasteen. Entä onko Ferrareista iskemään seuraavista ruuduista kapulaa hopeanuolille?

Kello 8.35: Tiedot Shanghaista kertovat, että sateen uhkaakin on ilmassa. 

Kello 8.33: Shanghaissa itsekin kilpaillut C Moren asiantuntija Toni Vilander ruotii radan erityisluonteisuutta niin, että se kuluttaa rengasta tosi paljon. Suurin haaste on Vilanderin mukaan auton säätötyössä, ja radalla voidaan nähdä yllättäviä suorituskyvyn heittelyitä.

Kello 8.25: Kimi Räikkönen on suosittu kuski (myös) Kiinassa, ja se näkyy. Alfa Romeo jakoi komean Instagram-kuvan Shanghain katsomossa liehuvasta Suomen lippumerestä.

Kello 8.15: Tämän kisan voittajalle on tarjolla tavallista juhlavampi merkkipaalu. Kyseessä on F1-historian 1000. GP.

Kello 8.10: Kauden kahdessa aiemmassa kisassa paalupaikka ei ole tuonut voittoa. Tulisiko tilastoon uusi luku tänään?

Kello 8.09: Bottas on aiemmin ajanut kuudesti paalulle. Näistä kisoista vain kaksi on päättynyt hänen voittoonsa. 

Kello 8.08: Vuosi sitten Kiinassa nähtiin mielenkiintoinen kisa. Bottas nousi kakkosruudusta kisassa toiseksi, ja kakkosena kisaan startannut tuolloinen Ferrari-kuski Räikkönen oli moninaisten vaiheiden jälkeen kisassa lopulta kolmas. Voitto, siihen puolestaan kaasutti kuutosruudusta – turva-autoepisodin avittamana – Red Bullia tuolloin ajanut Daniel Ricciardo! Paalumies Vettel törmäsi aikarangaistuksen saaneen Verstappenin kanssa ja putosi lopulta kahdeksanneksi. Tarkemmin kilpailun vaiheista pääsee lukemaan tästä.

Kello 8.01: Alfa Romeon Antonio Giovinazzin aika-ajot menivät piloille moottoriasetusten ongelmien takia. Tallikaveri Kimi Räikkösen kisaan piirtyy myös pienoisia uhkakuvia. 

0:47
Kimi Räikkönen aika-ajoista: Paljon oli hyvääkin.

Kello 7.53: "Ei täällä olla leikkimässä, täällä ollaan voittamassa." Näin linjasi paalupaikkamies Valtteri Bottas Kiinan GP:n aika-ajojen jälkeen. "Bottas 2.0" on ollut yksi alkukauden kuumimmista teemoista, ja niin tai näin, sesongin alussa on nähty nastolalainen, joka ei ole ottanut taka-askelia tai käännellyt toista poskeaan. Viikonlopun vakuuttavien esitysten ja paalupaikan jälkeen vain sija numero 1 kelvannee 29-vuotiaalle suomalaiselle.

1:18
Valtteri Bottas ei ollut täysin tyytyväinen aika-ajosuoritukseensa paalupaikasta huolimatta.

Kello 7.47: Aika-ajot päättyivät eilen suomalaisittain kutkuttavalla tavalla. Loppuratkaisut katsottavissa alla.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Kello 7.38: Kisaan starttaa viidennestä ruudusta ärsytetty hollantilainen. Max Verstappen kävi todella kuumana, kun hän ei ehtinyt aika-ajossa viimeiselle nopealle kierrokselle ylitettyään maalilinjan myöhässä. Renault'n autot ja Ferrarin Sebastian Vettel olivat painelleet tätä ennen viimeistä sektoria hitaasti ajaneen Red Bull -kuskin ohi. Verstappen sanoi muistavansa tilanteen ja uhosi jatkossa pilaavansa hänet ohittaneiden kilpakumppaniensa aika-ajot. Nuoren rämäpään kanssa on syytä olla kisassakin varuillaan – Vettel on lähtöruudukon vasemmalla puolella juuri Verstappenin edellä.

1:09
Max Verstappen antoi palaa tiimiradiossa aika-ajopettymyksensä jälkeen.

Kello 7.32: Lähtöjärjestys alla kokonaisuudessaan.

Kiinan GP:n lähtöjärjestys:

1. Valtteri Bottas, Mercedes

 

 

2. Lewis Hamilton, Mercedes

3. Sebastian Vettel, Ferrari

 

 

4. Charles Leclerc, Ferrari

5. Max Verstappen, Red Bull

 

 

6. Pierre Gasly, Red Bull

7. Daniel Ricciardo, Renault

 

 

8. Nico Hülkenberg, Renault

9. Kevin Magnussen, Haas

 

 

10. Romain Grosjean, Haas

11. Daniil Kvjat, Toro Rosso

 

 

12. Sergio Perez, Racing Point

13. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

 

 

14. Carlos Sainz, McLaren

15. Lando Norris, McLaren

 

 

16. Lance Stroll, Racing Point

17. George Russell, Williams

 

 

18. Robert Kubica, Williams

19. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

 

 

20. Alexander Albon, Toro Rosso

Kello 7.28. Suomalaisjännitys on katossa, kun MM-sarjaa johtava Mercedeksen Valtteri Bottas iskee kilpailuun lähtöruudusta 1. Perässä vaanii kuitenkin uhka, kun toisessa ruudussa on kivikova, kaiken voittanut tallikaveri Lewis Hamilton, joka on MM-sarjassa vain yhden pisteen Bottaksen perässä. Kauden kahden avauskisan voitot ottivat juuri Bottas ja Hamilton.

Alfa Romeon Kimi Räikkönen on napannut kauden kahdesta ensimmäisestä kisasta sijoitukset 8 ja 7. Aika-ajoissa Kimi jäi kuitenkin nyt 13:nneksi, ja 53 aika-ajon putki 10:n parhaan joukossa katkesi. Onnistuuko Räikkönen nousemaan kuitenkin kisassa kymppisakkiin ja jatkamaan kauden alun kisaputkeaan?

Kello 7.23. Tervetuloa Kiinan GP:n liveseurannan pariin! Kilpailu nytkähtää käyntiin kello 9.10.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja