Mainos

MTV seksuaalirikosaallon riivaamassa Oulussa: 17-vuotiaat Sonja ja Johanna uusimmista alaikäisten raiskausepäilyistä: “Eikö nää lopu koskaan?”

3:25
Näin Oulun kaupunginjohtaja kommentoi tutkintaa tammikuussa.

Vain harva kaupunkilainen oli ehtinyt kuulla uusimmista raiskausepäilyistä vielä maanantai-iltapäivänä Oulussa.

Poliisi epäilee Oulussa tapahtuneen viikonloppuna kaksi alaikäisiin kohdistunutta törkeää raiskausta, joissa toinen uhreista on alle 18-vuotias ja toinen alle 16-vuotias tyttö.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Eveliina Karjalainen ei ottanut aiemmin kantaa MTV Uutisten haastattelussa, onko tapauksilla yhteyksiä aiemmin maata kuohuttaneisiin seksuaalirikoksiin Oulun seudulla.

“Koko ajan tulee lisää”

MTV Uutiset jututti tänään Oulun kauppakeskus Valkean Kesäkadulla olleita nuoria ja vanhempia. Harva haastateltavista oli ehtinyt vielä kuulla viikonloppuna tapahtuneista uusista raiskausepäilyistä.

– Koko ajan tulee lisää näitä tapauksia, vähän semmonen fiilis, että eikö nää lopu koskaan, summaa 17-vuotias Sonja Fählt kaverinsa Johanna Kortelaisen kanssa.

Oululaistytöt kertovat, etteivät seksuaalirikostapaukset ole vaikuttaneet heidän liikkumiseen tai arkeen, sillä he eivät itse ole kohdanneet esimerkiksi ahdistelua.

– Ei ainakaan vaikuta liikkumiseen jos on kaverin kanssa liikkeellä. Ehkä yksin jos liikkuu, voi olla enemmän varuillaan, Fählt toteaa.

Myöskään kahvilan penkillä istuvat 17-vuotiaat Veera Javanainen ja Enni Puhakka eivät ole kokeneet kaupungissa ahdistelua tai muita ikäviä tilanteita.

– Vaikea käsittää tuollaisia asioita, kun ei ole itselle tapahtunut, Puhakka miettii.

“Sanon pikkusiskoilleni, että olkaa varovaisia”

23-vuotias nimettömänä pysyttelevä Irakista seitsemän vuotta sitten Suomeen muuttanut nainen kertoo MTV Uutisille olevansa järkyttynyt kaikista alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

– Itse olen myös joutunut seksuaalirikoksen uhriksi alaikäisenä, joten näistä tapauksista tulee minulle todella paha olo ja tunnen paljon sympatiaa uhreja kohtaan, nainen kertoo hieman syrjempänä kauppakeskuksen tiloissa.

Nainen kertoo, että Oulun seudun tapaukset ovat herättäneet turvattomuutta ja pelkoa sekä hänelle itselleen että naisen sisaruksille.

– Aina sanon minun 13- ja 16-vuotiaille pikkusiskoilleni, että olkaa varovaisia.

Somen tarkistaminen ja online-pelien vaarat

Valkean käytävää pitkin kävelevät 10- ja 12-vuotiaiden poikien vanhemmat Maiju ja Teemu Tuisku. Hekään eivät ole kuulleet uusimmista seksuaalirikosepäilyistä, mutta ottavat tiedon raskain mielin vastaan.

– Huoli on kova myös omista lapsista. Ei uskalleta päästää heitä liikkumaan julkisilla kulkuvälineillä, äiti toteaa.

Vanhemmat kertovat, että lapsien sosiaalisen median käyttöön on kiinnitetty kotona huomiota.

– Ollaan yleisesti keskusteltu somen käytöstä, miten ollaan kontaktissa ja kuka hyväksytään esimerkiksi seuraajaksi Instagramissa. Sovitusti myös tsekataan, mitä se somekäyttäytyminen lapsilla on, Maiju kertoo.

Hän myös huomauttaa, että esimerkiksi online-pelimaailmassa erilaisten käyttäjäprofiilien taakse voi käytännössä piiloutua minkälainen ihminen tahansa.

“Tuntuu tosi pahalta”

16-vuotiaat kaverukset Esa Hyrynkangas ja Anna-Riikka Liikanen istuskelevat Kesäkadun penkeillä koulupäivän jälkeen. Nuoret kertovat tapausten järkyttävän, mutta itse he eivät ole joutuneet minkäänlaisten yritysten kohteeksi.

– Mutta tuntuu kyllä tosi pahalta tuollaiset teot, Liikanen toteaa.

– Mua ei silleen huoleta liikkua esimerkiksi ulkona yksin, mutta voi olla, että minua 2–3 vuotta nuoremmat kokee sen sitten eri tavalla, Hyrynkangas sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja