MTV:n rikostoimituksen päällikkö: Näin poliisi vältti viime vuoden mielenosoituskaaoksen

MTV Uutisten rikostoimituksen päällikön Jarkko Sipilä arvioi, että 612-soihtukulkue sujui rauhallisesti poliisin ammattitaitoisen toiminnan ansiosta.

Viime vuonna soihtukulkue kohtasi runsaasti vastamielenosoittajia, jotka aiheuttivat häiriöitä. Tänä vuonna kulkue sujui huomattavasti rauhallisemmin. Kiinniottoja tehtiin viisi, kun viime vuonna niitä tehtiin toista sataa. Näiden lisäksi aiempaan uusnatsimielenosoitukseen liittyen tehtiin kaksi kiinniottoa.

Poliisit olivat näkyvästi paikalla ja puuttuivat häiriöihin alhaisella kynnyksellä. Kulkueen lähtiessä syntyi sen häntäpäässä Sipilän tietojen mukaan pieni rähinä, jonka seurauksena muutama henkilö otettiin kiinni. Itse matka Töölöntorilta Hietaniemeen sujui rauhallisesti.

– Poliisi vältti mahdolliset konfliktitilanteet ohjaamalla kulkueen niin, että se kiersi vastamielenosoittajien ryhmät, hän kertoo.

Pieniä, selvästi kulkuetta odottaneita pienehköjä vastamielenosoittajien ryhmiä Sipilä näki kaksi, minkä lisäksi paikalla oli yksittäisiä huutelijoita. Poliisi oli selvittänyt, missä vastamielenosoittajat ovat ja ohjasi kulkueen sellaisille kaduille, joissa vastamielenosoittajia ei ollut.

Kulkue oli Sipilän arvion mukaan yhtä pitkä mutta ohuempi kuin Helsinki ilman natseja -mielenosoitus. Hän arvioikin, että osallistujia oli soihtukulkueessa vähemmän, mutta muistuttaa arvioinnin olevan olosuhteissa vaikeaa. Poliisin arvion mukaan kulkueessa oli 2500 osallistujaa. Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa poliisi arvioi olleen alle 3000 mielenosoittajaa.

Sipilä kehuu myös poliisin toimintaa Kaisaniemen kentällä. Paikalle ohjattu uusnatsien mielenosoitus ja sitä natseja vastustanut mielenosoitus eristettiin toisistaan poliisiautojen rivistölle, jolloin osapuolet eivät päässeet kontaktiin keskenään. Uusnatsit poistuvatkin pian paikalta liittyäkseen 612-soihtukulkueeseen.

4:36

3:50:00

0:57

2:10

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja