MTV paljasti kiekkoskandaalin 30 vuotta sitten: Salainen kisamatka Etelä-Afrikkaan uhkasi jopa Suomen olympiajoukkuetta – käsirysy lentokentällä tallentui videolle

MTV paljasti kiekkoskandaalin 30 vuotta sitten: Salainen kisamatka Etelä-Afrikkaan uhkasi jopa Suomen olympiajoukkuetta 5:20

Vuonna 1988 Suomen urheilupiirit olivat kohun ja huolenkin keskellä, kun suomalaisen jääkiekkojoukkueen kisamatka Etelä-Afrikkaan uhkasi vaarantaa jopa Soulin olympiakisat.

Lentokentällä televisiotoimittajiin suhtauduttiin jopa vihamielisesti. Yllä olevalla videolla nähdään, kuinka joukkueen edustajat pyrkivät erilaisin selityksin peittelemään matkan todellista tarkoitusta.

Videolla asiantuntijat pohtivat, miten tapaus olisi voinut vaarantaa jopa Suomen osallistumisen Soulin olympialaisiin.

Kymmenen uutiset paljasti vuoden 1988 toukokuussa, että suomalaisjoukkue oli salavihkaa matkalla kisaamaan maahan vastoin lajiliiton lupaa ja Suomen valtion tekemiä sopimuksia.

Etelä-Afrikassa harjoitettiin tuolloin apartheid-nimellä tunnettua rotuerottelupolitiikkaa. Rotusorron johdosta maa oli asetettu urheiluboikottiin, ja maan urheilijat suljettiin kansainvälisten kilpailujen ulkopuolelle.

Suomi oli itse vedonnut moniin maihin boikotin puolesta, mikä asetti kotimaisten kilpailijoiden matkan maahan entistäkin kyseenalaisemmaksi.

"Finnish Team" oli pääsemässä aurinkorannoille

Joukkue koostui 2. ja 1. divisioonan kiekkoilijoista, jotka oli koottu useista eri seuroista. Matkaa oli tiettävästi suunniteltu Etelä-Afrikan suurlähetystössä, ja Jääkiekkoliiton kantaakin oli tiettävästi pyritty etukäteen selvittämään välikäsien kautta. Matkan oli määrä kulkea Lontoon kautta Luxemburgiin, josta matka olisi jatkunut eteläafrikkalaisyhtiön koneella Nairobista Etelä-Afrikkaan.

Joukkueen oli määrä pelata maassa useita otteluita, ja palkkioksi oli kunnollisten rahallisten korvausten lisäksi luvattu ilmaiset matkat ja lekottelua Sun Cityn aurinkorannoilla. Kustannukset hoitaisi tiettävästi paikallinen olutpanimo. Joukkuetta mainostettiin paikallisessa lehdistössä nimellä ”Finnish Team”.

Ministeriöt tyrmistyivät tapauksesta

Matkan ilmitulo aiheutti suuren, kansainvälisiäkin mittasuhteita hätyytelleen kohun, ja ulko- ja opetusministeri huolestuivat asiasta, ollen eräiden kuvausten mukaan jopa tyrmistyneitä.

– Etelä-Afrikassa pelaamisen uskottiin vahingoittavan Suomen suhteita useisiin Afrikan maihin ja tekevän samalla asemamme naurunalaiseksi, Kymmenen Uutisissa kerrottiin tuolloin.

Opetusministeriö jopa painosti Jääkiekkoliittoa valtionosuuksien poistamisella, jotta tapaus saataisiin estettyä, ja lopulta matka saatiin pysäytettyä. Alla olevalla videolla silloinen Suomen jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Lalli Partinen kertoo, että matka olisi voinut tuoda pelaajille jopa elinikäiset pelikiellot.

​​​​​​​

Kansainvälinen selkkaus – suomalainen kiekkojoukkue oli matkata pelireissulle Etelä-Afrikkaan 5:27

Lajiliitto sai joukkueen pään käännettyä

Jääkiekkoliiton Lalli Partinen uskoi, että joukkueen pelaajille oli tullut yllätyksenä, miten suuren hälyn kisamatka oli maailmalla aiheuttanut.

– Luultavasti tuli, eivät he muuten olisi lähteneet tälle matkalle. Olisi täytynyt käyttää tervettä järkeä ennen kuin lähtivät, Partinen totesi.

Kun joukkue saatiin viimein luopumaan kisamatkasta, päättyi myös kohu. Kymmenen uutisissa kerrottiin tapauksen jälkeen, että koko Etelä-Afrikan suunniteltu jääkiekkoturnaus peruttiin. Etelä-Afrikassa todettiin perumisen syynä olevan Suomen poliittista syistä harjoittama painostus.

Rotusortopolitiikka päättyi kolme vuotta myöhemmin vuonna 1991. 

Jääkiekkoturnaus Etelä-Afrikassa peruttiin Suomen poliittisen painostuksen seurauksena 0:20

Lue myös:

    Uusimmat