MTV:n tiedot: Itärajalle valmistellaan lakimuutoksia – luonnos rajamenettelystä "loppusuoralla"

Lakiluonnos rajamenettelystä on loppusuoralla, kerrotaan sisäministeriöstä.

Rajamenettelyä on valmisteltu sisäministeriössä pikavauhtia itärajan tilanteen vuoksi. Nyt luonnoksen kirjoittaminen on "loppusuoralla", kertoo maahanmuutto-osaston ylijohtaja Minna Hulkkonen MTV Uutisille.

Rajamenettely mahdollistaisi turvapaikkahakemusten käsittelyn nopeasti heti rajalla tai sen läheisyydessä, mikä estäisi hakijoiden liikkumisen Suomessa. 

Rajamenettelyä on valmisteltu sisäministeriössä heinäkuusta lähtien, mutta valmistelua nopeutettiin sen jälkeen, kun Venäjä alkoi ohjata itärajalle turvapaikanhakijoita. 

Rajamenettelyn lisäksi sisäministeriössä käydään parhaillaan läpi myös muita lakimuutoksia, joilla Suomi voi vastata Venäjän hybridioperaatioon itärajalla, kertoi sisäministeri Mari Rantanen (ps.) eilen.

Kuinka pitkäksi aikaa raja voidaan sulkea?

MTV Uutisten tietojen mukaan yksi pohdinnassa oleva asia on muun muassa se, kuinka pitkäksi aikaa nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa itärajan sulkemisen. 

Rajavartiolaissa ei otetaan asiaan suoraan kantaa, mutta perustuslakivaliokunta sen sijaan on todennut, että raja voidaan sulkea vain "lyhytaikaisesti" erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa, jos se on välttämätöntä.

Lyhytaikaisuutta ei ole määritelty tarkemmin, mutta hallitus joutuu ottamaan perustuslakivaliokunnan kannan huomioon tehdessään päätöksiä itärajan sulkemisesta. Viime viikolla hallitus päätti sulkea itärajan kuukaudeksi tammikuun puoliväliin saakka.

Vallitsevassa tilanteessa kuukauden määräaika on katsottu välttämättömäksi ja oikeasuhtaiseksi, koska kyseessä on vakavasti kansallista turvallisuutta ja yleistä järjestystä uhkaava välineellistetyn maahantulon ilmiö, hallituksen päätöksessä todetaan.

Sisäministeriössä joudutaan pohtimaan muun muassa sitä, tarjoaako nykyinen rajavartiolaki riittävästi keinoja toimia tilanteessa, joissa Venäjä jatkaa turvapaikanhakijoiden ohjaamista rajalle itärajan määräaikaisen ja lyhytaikaisen sulun purkamisen jälkeen. 

Esitys rajamenettelystä raukesi viime kaudella

Jo viime hallitus toi esityksen rajamenettelystä eduskunnan käsittelyyn, mutta esitys raukesi, koska sitä ei ehditty käsitellä valmiiksi. Tuolloin muun muassa oppositiosta kritisoitiin esitystä puutteelliseksi.

Rajamenettely on EU:n turvapaikkadirektiivin mahdollistama keino, jolla estettäisiin samalla myös turvapaikanhakijoiden liikkuminen Suomesta muihin EU-maihin. 

Rajamenettelyä voitaisiin soveltaa, jos hakija on esimerkiksi saapunut turvallisesta maasta tai jättänyt muulla tavalla ilmeisen perusteettoman hakemuksen. 

Lue myös:

    Uusimmat