Mainos

MTV:n päätoimittaja: Hallituskriisi on poikkeuksellinen

MTV Uutisten vastaavan päätoimittajan Merja Ylä-Anttilan arvion mukaan sote-väännöstä jää hallituspuolue kokoomukselle ja keskustalle ryppy rakkauteen.

– Vaikka tästä jatkettaisiin, niin kyllä tunnelma hallitustyössä on pilalla. Tavallaan viedään kölin alta yhtä isoa kumppania hallituksessa, Ylä-Anttila kuvailee tilannetta MTV:n Huomenta Suomessa.

Hallitus ajautui eilen kriisin keskustan ja kokoomuksen sote-riidan takia. Keskusta haluaa Suomeen 18 sote-aluetta, mikä sopii perussuomalaisille. Kokoomus puolestaan haluaa, että alueet ovat suurempia ja niitä on vähemmän. 

2:39:14

Ylä-Anttila kuvailee hallituskriisiä poikkeukselliseksi. Etenkin eilen pääministeri Juha Sipilän ilmoittama uhkaus siitä, että marssii presidentin puheille jos sopua ei synny oli poikkeuksellinan, analysoi MTV Uutisten vastaava päätoimittaja. 

– Voi tietysti kysyä, mistä tässä on lopulta kysymys. Hallitus ei voi pelkästään sote-alueiden määrään kaatua, se tuntuisi aivan käsittämättömältä, Ylä-Anttila pohtii.

"Kasvoja menettämättä vaikea perääntyä"

Ylä-Anttila arvioi myös, että viime hallituksen päättämättömyyden kehästä on jäänyt hallitustyöskentelyyn trauma.

–  Halutaan näyttää johtajuutta: nyt tapahtuu ja nyt tehdään. En ihan tiedä, toimiiko se jyräämismentaliteetti ja kovan päivän yritysjohtaminen tämän päivän maailmassa ja valtiolaivan johtamisessa.

– Ehkä tässä on sitäkin, että sotesta on neuvoteltu vuosikaudet ja nyt halutaan tavallaan päätös siihen. Samanaikaisesti yritetään maakuntahallintoa uittaa mukaan ja hallituskumppanin pitäisi yhden yön aikana niellä se ratkaisu. Se on aika ainutlaatuista.

Ylä-Anttila arvioi, että hallitus voi tämän kriisin seurauksena hajota ikään kuin vahingossa. 

– Tämä tilanne on jostain syystä ajettu näin kuumaksi ja kasvoja menettämättä on vähän kummankin tahon vaikea perääntyä. Niin siinä voi sitten käydä, että on selvitty Kreikka-kriisistä, pakolaiskriisistä, kovista budjetti- ja säästöpaineista ja ties mistä mitä tässä viiden kuukauden hallitustaipaleella on tullut. Sitten se kaatuu tällaiseen tietyllä tavalla vahinkoon.

Perussuomalaisten rooli sote-väännössä on Ylä-Anttilan mukaan ollut pieni. 

– Perussuomalaisten rooli on tässä peesailla ja he ovat varmasti iloisia, että viime viikkojen Sebastian Tynkkynen -show kääntyi pois. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.