MTV:n olympiaseuranta: Leijonat kaatoi Ruotsin dramaattisella tavalla!

Pekingin olympialaisissa oli sunnuntaina kahdestoista kilpailupäivä. MTV Urheilu seurasi tapahtumia tässä artikkelissa. 

Seuranta löytyy päivän kisaohjelman alapuolelta. Koko olympiaohjelman ja suomalaisurheilijat näet tästä linkistä.

Olympiapäivän seuranta 13.2.:

Kello 13.48: Ampumahiihdossa kilpailtiin myös miesten puolella takaa-ajo, jossa Tero Seppälällä oli vaikeaa. Seppälä paukutti peräti seitsemän ohilaukausta ja sijoittui lopulta 21:nneksi. Tuuliolosuhteet olivat Pekingissä vaikeat kisan aikana.

Seppälä kommentoi päivän hiihtoa Ylellä.

– Oli vaan niin hankala olosuhde penkalla. Ladulla oli varmaan raskain keli, missä olen ikinä hiihtänyt, Seppälä summasi kisaa.

Heikki Laitinen oli toisiksi paras suomalainen sijoittuen 49:nneksi kuudella ohilaukauksella. Olli Hiidensalon kisa oli täysi katastrofi. Hiidensalo ampui enismmäiseltä paikalta kaikki laukaukset ohi. Yhteensä ohilaukauksia kertyi kahdeksan. Hiidensalon lopullinen sijoitus oli 52:s.

Kello 13.28: Iiro Pakarinen (TV5:llä): "Tämmöiset takaa nousut antavat kovasti uskoa. Aika uskomaton fiilis oli tuossa, kun seisottiin siniviivalla”, Pakarinen totesi voiton jälkeen.

Kello 13.24: "Kyllähän tämä kokemus varmasti auttaa. Noustaan nolla-kolmesta, kun uhkana on se, että joudutaan pelaamaan karsintapelien puolella. Nyt saimme ylimääräisen huilipäivän ja pääsemme suoraan puolivälieriin", Leijonille tärkeän kavennuksen iskenyt Teemu Hartikainen sanoi TV5:llä panoksista ja Suomen voitosta.

Kello 13.20: Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen TV5:llä: "Teimme peli itsellemme vaikeaksi. Tunnetaso purkautui vääriin asioihin. Otimme epätyypillisesti turhia jäähyjä. Sitten kolmanteen erään saimme hyvän latauksen päälle. Tiesimme, että jos saadaan ekaan kymppiin maali, se voi hyvinkin kipsata vastustajaa. Kun tuli toinen maali, rupesimme olemaan jo lähellä. Harvinaisia herkkujahan nämä ovat. Tärkeää, että saadaan nyt yksi ylimääräinen huilipäivä. Voittomaali oli piste i:n päälle."

Kello 13.13: Raportti Leijonien pelistä:

Kello 13.10: Ruotsille ruotsit! Harri Pesonen naulaa kiekon ylänurkkaan ja Suomi nousee kolmen maalin takaa voittoon. 4–3 ja Leijonat on oman lohkonsa ykkönen.

Kello 13.04: Summeri soi ja kolmas erä paketissa. Tasatilanne tietää sitä, että sekä Suomi että Ruotsi varmistavat nyt suoran puolivälieräpaikan. Häviäjä kun on varmuudella paras lohkokakkonen.

Kello 13.02: Kolmannen erän viimeinen minuutti menossa. Huh, mikä käänne.

Pakarisen tasoitus videona (lähde: discovery+):

Kello 12.58: Ja mitä tapahtuukaan! Suomi nousee tasoihin! Sama mies asialla: Iiro Pakarinen! Ruotsi vapisee! 3–3.

Kello 12.56: Jännäksi menee. Pakarisen kavennus videona (lähde: discovery+):

Kello 12.53: Ja siellä on! Leijonien ykkösylivoima pyörii loistavasti. Iiro Pakarinen siivoaa lopulta kiekon pömpeliin. Ruotsi enää maalin päässä (3–2).

Kello 12.50: Lähellä on. Manninen, Iiro Pakarinen ja Hartikainen rakentelevat huipputontin. Valtteri Filppula meinaa lyödä vielä irtokiekon sisään. Ruotsi kestää.

Kello 12.48: Kuusi minuuttia kolmatta erää jäljellä. Suomi ylivoimalle. Saadaan vielä jännäri aikaiseksi.

Kello 12.38: Leijonat nyt aivan uudella ilmeellä kaukalossa. Sinipaidoilta jatkuvasti vyörytyksiä Ruotsin maalia kohti. Peli ei ole vielä ohi.

Video Hartikaisen kavennusosumasta (lähde: discovery+):

Kello 12.32: Suomi kaventaa ylivoimalla! Sakari Manniselta oivallinen pieni syöttö Teemu Hartikaiselle, joka naulaa neliön keskeltä turnauksen avausmaalinsa. Näin. Leijonat taas mukana pelissä. Lukemat nyt Ruotsin hyväksi 3–1.

Kello 12.25 Leijonien ja Ruotsin ottelussa kolmas erä käyntiin. Suomella takamatkaa, kun Ruotsi 3–0-johdossa.

Kello 12.12: Leijonien kannalta karu toinen erä. Ruotsi rankoi armotta ylivoimilla ja karkasi 3–0-johtoon. Sen lisäksi Suomi menetti tähtihyökkääjänsä Markus Granlundin, joka lensi pihalle päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Kello 12.08: Jäähyistä on tullut päivän teema Leijonien pelissä. Suomelle tipahti muutamia hyviä tontteja alivoiman loppuvaiheilla. Ruotsi kuitenkin pitkällä karkumatkalla.

Kello 12.01: Ja kun oli jäähyistä puhe. Juuso Hietasen maila osuu Ruotsin hyökkääjää kasvoihin. Tarkistelun jälkeen 2+2-minuuttia. Oi voi.

Kello 11.53: Tyhmät jäähyt maksavat nyt Leijonille kovaa hintaa. Sami Vatanen ottaa älyvapaan kaksi minuuttisen ja Ruotsi iskee heti ylivoimalla. Anton Lander on valppaana takatolpalla ja kiekko tyhjiin. Ruotsi 3–0-johdossa.

Kello 11.46: Näytti jo, että Suomi selvittäisi Granlundin viiden minuutin rangaistuksen. Mutta sitten kolahtaa. Levityssyötön jälkeen Lukas Bengtsson tykittää kiekon Jussi Olkinuoran jalkojen alta sisään. Ruotsi 2–0-johtoon.

Klo 11.43: Mari Eder on tänään 30:s (+4.28,7) neljän sakkokierroksen jälkeen. Puhtaasti ampunut Suvi Minkkinen on 43:s (+5.51,1).

Klo 11.39: Ingrid Landmark Tandrevold oli viimeisen ampumapaikan jälkeen kiinni olympiapronssissa, mutta hän taipuu viimeisellä hiihtolenkillä täysin! Hän on tänään vasta 14:s. Tandrevold tuupertuu uupuneena maalialueelle ja saa heti apua kilpakumppaneiltaan. Hän jaksoi hiihtää nipin napin maaliin! Toivottavasti norjalaisella on kaikki kunnossa.

Kello 11.39: Leijonille lisää vaikeuksia. Markus Granlund pelaa kiekkoa ja osuu samalla Ruotsin puolustajaa Philip Holmia päähän. Holm huojuvana pukukopin puolelle. Granlundille ulosajo päähän kohdistuneesta taklauksesta. Suomi vaikeuksissa.

Klo 11.37: Marte Olsbu Röiseland hiihtää ylivoimaiseen olympiavoittoon! Elvira Öberg ottaa hopeaa (+1.36,5) ja Tirill Eckhoff saa pronssia (+1.48,7).

Kello 11.35: Saku Mäenalasen jäähy kostautuu. Ruotsi ylivoimalla 1–0-johtoon. Kiekko pelataan Lucas Wallmarkille, joka lataa suoraan syötöstä. Suomen maalilla Jussi Olkinuora täysin voimaton. Heppoinen jäähy ja Ruotsi edelle.

Kello 11.32: Avauserässä kovia kokenut Valtteri Kemiläinen normaalisti mukana. Suomi vetää seitsemällä puolustajalla. Kokoonpanoon merkattu Atte Ohtamaa jäi siis kamppailun alla sivuun Leijonien pelaavasta vahvuudesta.

Kello 11.28: Leijonien ja Ruotsin ottelussa toinen erä käyntiin. 0–0-lukemista liikkeelle. Jatkuuko fyysinen vääntö? Kumpi saa paremman otteen pelistä?

Kello 11.26: Ederille jälleen yksi sakkokierros. Ero kärkeen lähes kolme ja puoli minuuttia. Vielä yksi ammunta jäljellä.

Kello 11.17: Naisten ampumahiihdon takaa-ajokilpailukin on parhaillaan käynnissä! Mari Eder on kahden ampumapaikan jälkeen 32:s (+3.01,0). Toiselta ampumapaikalta tuli yksi ohilaukaus.

Kello 11.13: Leijonien ja Ruotsin ottelussa avauserä paketissa. Suomella omat saumat muun muasa ylivoimalla. Jussi Olkinuora otti useita isoja koppeja, kun Ruotsi vyöryi kohti Leijonien maalia. Tilanne 0–0.

Kello 11.11: Suomi lähti otteluun seitsemällä puolustajalla, sillä Kärppien Atte Ohtamaa jäi kamppailun alla sivuun Leijonien kokoonpanosta.

Kello 11.07: Leijonille huolia, kun puolustaja Valtteri Kemiläinen sai ikävän iskun jalkaansa. Kemiläinen ontuu vaihtopenkillä. Fyysinen avauserä menossa. Isoja taklauksia ja useita nokkapokkia on jo nähty.

Kello 11.01: Tunteet kuumina Suomen ja Ruotsin pelissä. Leijonien ensimmäinen ylivoima päättyy Miro Aaltosen röyhkeään nousuun. Tuomaristo tarkistelee potentiaalista ulosajoa. Sen Aaltonen kuitenkin välttää.

Klo 10.57: Kläbon kiri puree Manificatia paremmin ja Norja ottaa tänään hopeaa! Ranskalle pronssiset mitalit kaulaan. Joni Mäki tuo Suomen kuudentena maaliin. Suomen viestisuoritus on tänään suuri pettymys Iivo Niskasen hurjaa osuutta lukuun ottamatta.

1) Venäjä
2) Norja +1.07,2
3) Ranska +1.16,4
4) Ruotsi +2.09,7
5) Saksa +2.55,8
6) Suomi +4.37,9

Klo 10.55: Venäjä voittaa olympiakultaa näytöstyyliin! Venäläisnelikko oli tänään omaa luokkaansa jokaisella viestiosuudella!

Klo 10.52: Hiihdossa suurin huomio keskittyy tällä hetkellä hopeataistoon. Norjan Kläbon suksi luistaa alamäessä rutkasti paremmin kuin Ranskan Manificatin, mutta Manificat iskee ylämäkeen. Kläbo pysyy kuitenkin kyydissä. Ruotsi on pudonnut jo kauas tästä kaksikosta. Venäjä on hiihtämässä suvereenisti kohti olympiakultaa.

Kello 10.49: Jääkiekon puolella Leijonat aloitti Ruotsi-ottelun terävästi. Erän puolen välin alla Ruotsi laittoi kutosvaihteen silmään. Marcus Krugerin johtama ketju loi kolme huippupaikkaa Suomen maalille. Jussi Olkinuora venyi maagisiin torjuntoihin. Tilanne yhä 0–0.

Klo 10.45: Ruotsi putoaa mitalitaistelusta, kun Ranskan Maurice Manificat lyö kaasun pohjaan. Manificat nappaa Kläbon kiinni ja kaksikko ratkaissee himmeämmät mitalit keskenään, sillä ero Venäjään on yhä lähes minuutin.

Klo 10.43: Joni Mäki on aloittanut oman hiihto-osuutensa tasaisesti ja hiihtää tukevasti kuudennella sijalla. Ero kärkeen 34,3 kilometrissä on kolme ja puoli minuuttia.

Kello 10.40: Suomen kokoonpanoon tulee muutamia muutoksia. Lähtökohtainen ykkösvahti Jussi Olkinuora pääsee vihdoin tositoimiin koronaeristyksen jäljiltä. Hyökkäyksessä Latvia-pelin kesken jättänyt Markus Granlund on mukana. Sen sijaan KHL:n maalitykki Niko Ojamäki on yhä sivussa.

Leijonien ketjut:
60 Markus Granlund – 65 Sakari Manninen – 70 Teemu Hartikainen
82 Harri Pesonen – 51 Valtteri Filppula – 81 Iiro Pakarinen
15 Miro Aaltonen – 28 Joonas Nättinen – 71 Leo Komarov
80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila

4 Mikko Lehtonen – 38 Juuso Hietanen
40 Petteri Lindbohm – 42 Sami Vatanen
3 Niklas Friman – 13 Valtteri Kemiläinen
55 Atte Ohtamaa – 2 Ville Pokka

45 Jussi Olkinuora (35 Frans Tuohimaa)

Ruotsin ketjut näkyvät puolestaan tästä:

Kello 10.38: Miesten viestin loppuhetkien yhteydessä siirrytään hiljalleen päivän toisen päätapahtuman, Leijonien pelin pariin. Suomi kohtaa alkulohkon päätösottelussa Ruotsin. Panoksena on lohkovoitto.

Suomi ja Ruotsi ovat tällä hetkellä kuudessa pisteessä. Olympiaturnauksessa alkulohkojen voittajat ja paras lohkokakkonen etenevät suoraan puolivälieriin. Loput puolivälieräpaikat ratkotaan jatkokarsinnoissa, joihin osallistuvat kahdeksan jäljelle jäävää maata.

Jatkokarsintojen välttäminen toisi Suomelle yhden ylimääräisen lepopäivän. Mikäli Suomi häviää Ruotsille, eikä yllä parhaaksi lohkokakkoseksi, pelaa se tiistaina jatkokarsinnoissa. Puolivälierät ovat ohjelmassa keskiviikkona ja välierät torstaina. Mitalipelit pelataan ensi viikonloppuna.

Klo 10.35: Johannes Hösflot Kläbo on aloittanut kirinsä. Ero Venäjään on 42,5 sekuntia. Ruotsi ja Ranska ovat jääneet Norjasta nyt jo 13 sekuntia.

Klo 10.33: MTV Urheilun toimittaja Ossi Karvonen välittää Pekingistä Iivo Niskasen kommentteja.

– Yksi urani kovimmista suorituksista. Kaikkeni jätin ladulle, Niskanen kertoi medialle.

Klo 10.30: Venäjä tulee viimeiseen vaihtoon! Spitsov lähettää Ustjugovin matkaan tukevassa johdossa! Ranska, Norja ja Ruotsi ovat yli 45 sekuntia perässä.

1) Venäjä
2) Norja +44,9
3) Ruotsi +45,4
4) Ranska +49,2
5) Saksa +1.55,5
6) Suomi +2.55,6

Klo 10.20: 26,6 kilometriä takana! 

1) Venäjä
2) Norja +53,0
3) Ruotsi +53,4
4) Ranska +53,8
5) Saksa +1.05,1
6) Suomi +2.03,9

Klo 10.17: Saksakin alkaa pudota Ranskan, Ruotsin ja Norjan kyydistä. Takaa-ajoryhmän ero Venäjään on kuitenkin yhä 56,7 sekuntia. Hyvärisen eväät on syöty. Suomi on jäänyt kärjestä jo lähes kahden minuutin päähän.

Klo 10.14: Hyvärinen on jäänyt jo kauas mitalitaistelusta! Ero on kasvanut äkillisesti jo yli 30 sekuntiin. 

Klo 10.10: Hyvärinen ei pysy takaa-ajajien kyydissä. Hän on pudonnut jo viiden sekunnin päähän Norjasta, Ruotsista, Ranskasta ja Saksasta.

Klo 10.08: Perttu Hyvärinen on hieman vaikeuksissa ja hän putoaa hieman takaa-ajoryhmästä. Hyvärinen sinnittelee kuitenkin muutaman metrin päässä muista.

Klo 10.07: Takaa-ajoryhmä on Norjan johdolla kaventanut Venäjän etumatkaa. Ero on nyt 53,1 sekuntia.

Klo 10.04: Suomi, Saksa ja Ranska ovat ajaneet Norjan ja Ruotsin kiinni! Venäjä marssii edessä aivan omia menojaan, mutta sijoilla 2-6 käydään vielä huimaa taistelua.

Klo 10.01: Bolshunov tuo Venäjän toiseen vaihtoon ykkösenä! William Poromaa ajoi Norjan Goldbergin  kiinni. Vahva veto ruotsalaiseltakin, mutta Iivo Niskanen hiihti hurjan osuuden ja nosti Suomen neljänneksi! Ero Norjaan ja Ruotsiin vain 10 sekuntia.

1) Venäjä
2) Norja +59,5
3) Ruotsi +59,7
4) Suomi +1.09,4
5) Ranska +1.09,7
6) Saksa +1.10,0

Klo 9.59: Ruotsi on noussut kolmanneksi ja karkaa Saksalta ja Ranskalta. Niskanen on kuitenkin hiihtänyt jo aivan heidän kantaansa ja lähestyy kovaa vauhtia mitalisijoja! Suomi on yhä mitalitaistossa mukana!

Klo 9.57: Iivo Niskanen on hurjassa lennossa! Niskanen on hiipinyt jo todella lähelle mitalisijoja! Suomi on nousemassa takaisin mitalitaisteluun!

Klo 9.54: Avausosuuden hiihtänyt Ristomatti Hakola oli todella pettyneenä Ylen haastattelussa.

– Elämäni karmein kokemus. Viestikilpailu ja kaverit odottaa ja itse vetää ihan päin persettä. On se karu reissu, Hakola summasi suoritustaan Ylen haastattelussa.

Hakola totesi myös, ettei suksi ollut tänään paras mahdollinen. Hakola oli jo ensimmäisen hiihtolenkin jälkeen helisemässä.

Klo 9.51: 16,6 kilometrin jälkeen Venäjä johtaa 44,5 sekunnilla Norjaa! Saksa ja Italia ovat 58,1 sekuntia kärjestä. Niskanen on noussut seitsemänneksi ja ero kärkeen on kaventunut: +1.22,3.

Klo 9.50: Niskanen on tällä vauhdilla tuomassa Suomea takaisin mitalitaisteluun! Ero kolmantena hiihtävään Saksaan on enää 32 sekuntia. Niskanen on toistaiseksi ollut toisen hiihto-osuuden nopein hiihtäjä, mutta vielä reilu yksi kierros hiihdettävänä.

Klo 9.48: Niskanen on 30 sekunnin päässä Ruotsin, Ranskan ja Sveitsin muodostamasta kolmikosta. 

Klo 9.41: 13,3 kilometriä takana: Venäjä johtaa 37,8 sekunnin erolla Norjaan, joka on karannut kymmenen sekunnin päähän Italiasta ja Saksasta. Heidän takanaan hiihtävät Ruotsi, Ranska ja Sveitsi ovat reilun minuutin Venäjää perässä.

Niskanen on noussut kahdeksanneksi. Ero kärkeen +1.40,8.

Klo 9.40: Iivo Niskanen on aloittanut oman hiihto-osuutensa mainiosti. Suomi on ottanut Bolshunovia viisi sekuntia kiinni ensimmäisen 2,1 kilometrin aikana. Niskanen on myös ohittanut Slovenian ja Tshekin.

Klo 9.35: Bolshunov on kasvattanut etumatkaansa jo ensimmäisen hiihtokilometrinsä aikana. Norjan Pål Golberg ajoi Saksan ja Italian kiinni. Tämä kolmikko jahtaa nyt Venäjää.

Klo 9.30: Ensimmäinen 10 kilometriä takana ja Tshervotkin lähettää Bolshunovin matkaan! Hakola on pudonnut todella kauas kärjestä. Iivo Niskasella on nyt rutkasti kirittävää.

1) Venäjä
2) Saksa +23,5
3) Italia +24,1
4) Norja +34,4
5) Ranska +50,2
----------
11) Suomi +1.47,5

Klo 9.28: Tshervotkinin hiihto näyttää todella hyvältä. 8,7 kilometrissä ero Italiaan ja Saksaan on 21,9 ja 23,8 sekuntia. Norja on jäänyt nyt 32,1 sekuntia ja Ranska 35,1 sekuntia.

Hakola on jäänyt 11:nneksi. Ero kärkeen jo +1.33,9.

Klo 9.25: Takaa-ajoryhmä on harvenemassa neljään joukkueeseen, kun Ruotsi putoaa Saksan, Italian, Norjan ja Ranskan kyydistä. Venäjä kasvattaa koko ajan etumatkaansa kärjessä.

Klo 9.23: Hakolalla on suuria vaikeuksia pysyä nyt Sveitsin, Japanin ja Slovenian kyydissä. Eroa on syntynyt jo muutama metri.

Klo 9.20: 6,6 kilometriä takana! Tshervotkin johtaa yhä. 

1) Venäjä
2) Saksa +27,2
3) Italia +27,8
4) Norja +28,1
5) Ruotsi +28,7
6) Ranska +29,1
------------
9) Suomi +46,7

Klo 9.18: Venäjän ero takaa-ajoryhmään on jo 21,6 sekuntia. Hakola on yhdeksäntenä 43,3 sekuntia kärkeä perässä. Hakola tuo Suomen viestiä yhdessä Sveitsin, Japanin ja Slovenian kanssa.

Klo 9.14: Tshervotkin on repinyt jo 12,6 sekunnin etumatkan takana tulevaan ryhmään. Hakola on yhä seitsemäntenä, mutta ero kärkeen on jo 24,5 sekuntia. Edellä oleva ryhmäkin on 10 sekuntia Hakolan edellä.

Klo 9.11: Tshervotkin lisää vauhtia ja karkaa hieman muilta. Hakola alkaa väsyä, eikä pysy enää kärkikuusikon kyydissä. Eroa syntyy nyt jatkuvasti edellä hiihtäviin.

Klo 9.10: Ensimmäinen 3,3 kilometrin lenkki on takana. Venäjän johdolla mennään. Kärkiseitsikko hieman erossa muista. Hakola sijalla seitsemän. Kahdeksantena hiihtävä USA on jäänyt Suomesta pari sekuntia.

Klo 9.07: Venäjän Tshervotkin lisää selvästi vauhtia radan laskuosuudella ja pieniä hajurakoja on jo syntynyt. Hakola on kohentanut asemiaan ja on seitsemäntenä yhä mukana kärkiporukassa.

Klo 9.04: Ensimmäiselle 1 kilometrin väliaikapaikalle tullaan yhdessä nipussa. Hakola on sijalla 10. 

Klo 9.02: Saksan johdolla mennään! Ristomatti Hakola on ottanut paikkansa letkan keskivaiheilta. Toistaiseksi kaikki miehet ovat vielä yhdessä nipussa.

Klo 9.00: Kilpailu on käynnissä!

Klo 8.53: Tiedot Kiinasta kertovat, että lumisade on jälleen kiihtynyt. Luvassa on erittäin mielenkiintoinen kisa, sillä olosuhteet eivät ainakaan helpota miesten urakkaa tänään.

Klo 8.50: Suomen hiihtojärjestys on tänään seuraavanlainen: Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Joni Mäki. 

Venäjä iskee miehet ladulle järjestyksessä Aleksei Tshervotkin, Aleksandr Bolshunov, Denis Spitsov ja Sergei Ustjugov.

Norjan miehet puolestaan hiihtävät järjestyksessä Emil Iversen, Pål Golberg, Hans Christer Holund ja Johannes Hösflot Kläbo.

Klo 8.43: Leijonat on julkistanut ketjunsa klo 10.40 alkavaan Ruotsi-otteluun. 

Maalilla:
45 Jussi Olkinuora

Varalla:
35 Frans Tuohimaa

1:
60 Markus Granlund – 65 Sakari Manninen – 70 Teemu Hartikainen
4 Mikko Lehtonen – 38 Juuso Hietanen

2:
82 Harri Pesonen – 51 Valtteri Filppula – 81 Iiro Pakarinen
40 Petteri Lindbohm – 42 Sami Vatanen

3:
15 Miro Aaltonen – 28 Joonas Nättinen – 71 Leo Komarov
3 Niklas Friman – 13 Valtteri Kemiläinen

4:
80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila
55 Atte Ohtamaa – 2 Ville Pokka

Klo 8.29: Slovakian ja Latvian välinen jääkiekko-ottelu on päättynyt Slovakian 5-2-voittoon. TPS:ää seurajoukkuetasolla edustava 17-vuotias slovakki Juraj Slafkovsky teki ottelussa jo turnauksen neljännen täysosumansa. Nuorukainen johtaa turnauksen maalipörssiä.

Klo 8.25: Miesten viestin alkuun on enää reilu puoli tuntia. Lunta on tullut Zhangjiakoussa tänään tasaisesti koko päivän. Hiljalleen lumisade on kuitenkin hiipumaan päin. MTV Urheilun toimittaja Matti Nyrhinen viestittää kisapaikalta, että latuja putsataan parhaillaan muun muassa lehtipuhaltimien avulla.

Klo 7.48: Suurpujottelun toinen kierros viivästyy. Lumisateen vuoksi toinen kierros käynnistyy aikaisintaan klo 9.00.

Klo 7.30: Sankka lumisade luo tänään haasteita myös Suomen maastohiihton huoltotiimille suksien voiteluita ajatellen. Suomen huoltopäällikkö Mika Venäläinen kertoi Ylelle, minkälaisissa olosuhteissa miesten viesti tullaan viemään läpi.

– Ollaan jännän äärellä ja sataa kuivaa lunta. Tuntuu, että kaikki pitää, mutta mikään ei luista. Äärimmäisen hitaan oloinen keli ainakin perinteisellä tällä hetkellä, Venäläinen summasi Ylen haastattelussa.

Klo 7.06: Lumipyry loi omat haasteensa myös miesten suurpujottelun ensimmäiselle kierrokselle. Olosuhteiden haastavuuden joutui kokemaan myös Jamaikan Benjamin Alexander, joka reagoi laskuunsa nasevasti.

Klo 5.33: Naisten freestylehiihdon slopestyle-karsinta on nyt peruttu tältä päivältä kokonaan lumisateen vuoksi. Uudesta kilpailuajankohdasta tiedotetaan myöhemmin. Anni Kärävää ei siis nähdä tänään olympianäyttämöllä.

Klo 5.15: Samu Torstin avauslasku menee pilalle

Suomalainen kaatuu ja ajautuu ulos radalta noin viiden sekunnin laskemisen jälkeen miesten suurpujottelun 1. kierroksella. Torstin esitykset Pekingin olympialaisissa olivat siinä!

Kisan kärjessä on edelleen Sveitsin Marco Odermatt, kun alas on tullut 36 miestä. Keskeytyksiä lumipyryssä on nähty 12. 

Klo 4.55: Päivitys miesten suurpujottelun avauskierroksen tilanteesta: Kun rinnettä alas on tullut 21 laskijaa, kärjessä on Sveitsen Marco Odermatt. Kärkikuusikko mahtuu kuitenkin puolen sekunnin sisään, joten tilanne on hyvin tiukka. Samu Torsti on vuorossa numerolla 34. 

Klo 4.15: Miesten suurpujottelun avauskierros lähtee käyntiin lumipyryssä. Suomen Samu Torsti laskee siis numerolla 34. 

Klo 4.05: Myös miesten suurpujottelun avauskierroksen alkua on lumipyryn takia siirretty, mutta vain kymmenellä minuutilla. Tämänhetkisen tiedon mukaan kilpailun pitäisi alkaa klo 4.15 Yanqingissa (Samu Torsti laskee numerolla 34). 

Klo 4.00: Päivitys freestylehiihdon slopestyle-karsinnasta (Anni Kärävä mukana). Sen alkua on lykätty lumisateen takia, ja karsinta alkaa aikaisintaan Suomen aikaa klo 6.00 Zhangjiakoussa. Karsinnan piti käynnistyä klo 4.00.  

Klo 3.10: Zhangjiakoussa ja Yanqingissa tupruttaa lunta

Yksi sekoittava tekijä hiihtolajien pitopaikoissa Zhangjiakoussa ja Yangissa sunnuntain aikana voi olla lumisade. Aamu valkeni melko voimakkassa lumipyryssä, mutta sateen on ennustettu taukovan paikallista aikaa iltapäivällä, esimerkiksi miesten hiihtoviestin (alkaa Suomen aikaa klo 9.00) aikoihin.

Myös jo maahan satanut lumi voi kuitenkin heittää kisaan omaan mausteensa, sillä tuulikin puhaltaa nyt melko voimakkaasti, mikä saattaa pöllyttää irtolunta varsinkin perinteisen latu-uriin. 

Klo 3.05: Tervetuloa Pekingin olympialaisten sunnuntaipäivän seurannan pariin! Edessä on vilkas suomalaispäivä, sillä sinivalkoisia tapahtumia nähdään freestyle- ja alppihiihdossa, maasto- sekä ampumahiihdossa ja jääkiekossa. 

Suomalaisittain päivä käynnistyy freestylehiihdon slopestylen karsinnassa klo 4.00. Siellä mukana on jo big airiin osallistunut Anni Kärävä (vuorossa 17:ntenä). Karsinnassa on kaksi suoritusta, joista parempi otetaan tuloksiin. 27 laskijasta 12 parasta etenee finaaliin. 

Lisäksi miesten suurpujottelussa (avauskierros alkaa klo 4.05) on mukana Samu Torsti, joka laskee numerolla 34.  

Lue myös:

    Uusimmat