MTV:n kysely: Selvä enemmistö tyytyväisiä Marinin hallitukseen – "Ikäviä sopeutustoimia ei ole tarvinnut juuri miettiä kriisien vuoksi", sanoo tutkija

Noin 60 prosenttia tyytyväisiä Marinin hallituksen toimintaan 2:42
MTV:n kysely: Noin 60 prosenttia tyytyväisiä Marinin hallituksen toimintaan

Suomalaisten tyytyväisyys Marinin hallitukseen on pysynyt vakaana koko hallituskauden ajan, sanoo tutkija.

Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista on tyytyväisiä Sanna Marinin (sd.) johtamaan hallitukseen, selviää MTV Uutisten teettämästä kyselystä.

Erittäin tai melko tyytyväisiä hallituksen tähänastiseen toimintaan on yhteensä 63 prosenttia, ja erittäin tai melko tyytymättömiä yhteensä 32 prosenttia vastaajista. 

Kannatus on pysynyt lähes ennallaan verrattuna Marinin hallituskauden alkuaikoihin.

– On aika poikkeuksellista, että hallituksen suosio säilyy näin vakaana koko hallituskauden, sanoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen.

Nykyisen hallituksen kaudelle sattuneet koronakriisi ja Ukrainan sota ovat Rahkosen mukaan lisänneet tyytyväisyyttä Marinin hallitukseen.

– Ylipäätään on niin, että äänestäjä tuppaa palkitsemaan elvyttävästä talouspolitiikasta ja rankaisemaan kiristävästä talouspolitiikasta. Hallituksen suosio perustuu hyvin suurelta osin siihen, että ei ole tarvinnut leikata, vaan on pikemminkin lisätty julkisia menoja.

Marinin hallitus on ottanut kautensa aikana noin 40 miljardia euroa lisää velkaa, josta noin 12 miljardia euroa ei selity kriiseillä.

– Marinin hallitus on voinut keskittyä kriisien hoitamiseen, eikä ikäviä talouden sopeutustoimia ole tarvinnut juuri miettiä. Ulkopuolelta on jatkuvasti tullut syitä, miksi lisätä menoja, Rahkonen sanoo.

Suomalaiset ovat kyselyiden perusteella tyytyväisempiä Marinin hallitukseen kuin kahden edeltävän, Antti Rinteen (sd.) ja Juha Sipilän (kesk.) hallituksiin.

– Varmasti menoleikkaukset, rakenteelliset uudistukset ja kiky-sopimus rapauttivat Sipilän hallituksen kannatusta, Rahkonen arvelee.

Vaikka Rinteen hallituksen hallituspohja oli sama kuin Marinin hallituksella, tyytyväisiä oli korkeimmillaankin alle 60 prosenttia.

Marinin hallitus jakaa miesten ja naisten mielipiteitä

Marinin hallitus jakaa etenkin miesten ja naisten mielipiteitä. Naisista tyytyväisiä on yli 70 prosenttia, miehistä hieman yli puolet.

– Meillä on yhä selvemmin kaksi blokkia: vihervasemmistolainen blokki, jolla on naisenemmistöinen kannattajakunta sekä porvariblokki, jota miehet kannattavat hyvin voittopuolisesti. Voidaan sanoa, että politiikan blokkiutumien ja jakautuminen sukupuolen mukaan ovat voimistuneet viime vuosina.

Rahkosen mukaan Sipilän hallituskaudella tyytyväisempiä puolestaan olivat miehet. Yhtä voimakasta jakautuminen ei kuitenkaan ollut.

Alueellisesti kaikkein tyytyväisimpiä Marinin hallitukseen ovat pääkaupunkiseudulla ja muissa suurimmissa kaupungeissa asuvat (73 prosenttia). Tyytymättömimpiä Marinin hallituksen toimintaan ovat yrittäjät, joista yli puolet on tyytymättömiä, ja vain kolmannes tyytyväisiä.

MTV Uutisten Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn vastasi puhelimitse 1008 suomalaista 6.–14. helmikuuta 2023. 

Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

    Uusimmat