MTV:n kysely parhaasta hallituskumppanista: Punamulta tuoksuu – kokoomusta paheksutaan

MTV Uutiset selvitti suurten puolueiden piiripäättäjien mieluisimmat hallituskumppanit 3:07

Keskustalla voi riittää kosijoita, kun hallitusta kasataan ensi keväänä. Niin SDP:n kuin kokoomuksen piiripäättäjät nimeävät keskustan mieluisammaksi hallituskumppaniksi. Tuoksuuko täällä jo punamulta, kysyy MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

MTV Uutiset kysyi puolueiden piirihallitusten jäseniltä, mikä kolmesta suuresta puolueesta on mieluisin hallituskumppani. Näistä kolmesta – SDP, kokoomus ja keskusta – kaksi on seuraavassa hallituksessa. Näin voi sanoa nojaten yleiseen elämänkokemukseen ja laskutaitoon, mitä tarvitaan enemmistöhallitukseen.

SDP on gallupien ykkönen

Ainakin nyt näyttää siltä, että gallupien ykkönen SDP on kuskin paikalla ensi kevään hallitusneuvotteluissa.

SDP:n piiripäättäjien suosikki hallituskumppaniksi on keskusta, jonka valitsi 35 prosenttia vastaajista MTV Uutisten piirikyselyssä. Kokoomuksen nimesi mieluisimmaksi hallituskumppaniksi 23 prosenttia vastaajista.

Vienoa punamullan tuoksua siis. Demarien piiripäättäjien sanallisissa arvioissa keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tosin saa laajalti kritiikkiä ja keskustan toivotaan palaavan alkiolaiselle linjalle, jolloin yhteistyö olisi helpompaa.

Kaupunkilaisuus "ilman maakuntahimmeleitä" yhdistää puolestaan SDP:n piiriväkeä ja kokoomuslaisia.

Huomionarvoista demarien piiriväen vastauksissa oli se, että viidennes ei halunnut valita kumpaakaan, ei keskustaa eikä kokoomusta. Ja toinen viidennes ei ottanut vielä kantaa parhaaseen hallituskumppaniin.

"Kokoomus poimii rusinat pullasta"

Punamullan tuoksu voimistuu, kun kysytään keskustan piiripäättäjien kantoja.

Keskustalaisista vastaajista yli puolet eli 53 prosenttia nimeää SDP:n mieluisimmaksi hallituskumppaniksi. Kokoomuksen valitsi MTV Uutisten kyselyssä 27 prosenttia keskustan piiripäättäjistä.

Keskustalaisten piiripäättäjien arvioista ei saa kovin hyvää kuvaa hallitusyhteistyöstä kokoomuksen kanssa, sillä esiin nousevat sanat kampitus, venkoilu, kiristys, uhkailu, temput.

"Kokoomus osaa poimia rusinat pullasta ja viestiä sitten hallituksen esitykset parhaiten omiin nimiinsä", kuuluu keskustalaisen piiripäättäjän kritiikki.

Antti Rinne ja vaalilupaukset

Kokoomus sen sijaan näyttää viihtyvän paremmin keskustan kanssa hallituksessa kuin toisinpäin. Kokoomuksen piiripäättäjistä peräti 76 prosenttia pitää keskustaa parhaana hallituskumppanina. Vain 15 prosenttia vastaajista nimeksi suosikikseen SDP:n.

Kokoomuksen kenttäväki karsastaa erityisesti SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen läheisiä suhteita ay-liikkeeseen. Keskusta saa kehuja harjoitetusta talouspolitiikasta ja vaalikauden hyvistä tuloksista työllisyyden parantamiseksi. Kokoomuslaiset arvioivat, että yhteistyön jatkaminen voi olla vaikeaa, jos keskusta kärsii musertavan vaalitappion.

Yksi asia tuntuu yhdistävän nykyisten hallituspuolueiden ihmisiä. Antti Rinteen vaalilupaukset ja niiden hintalappu herättävät arvostelua niin kokoomuksen kuin keskustan piiripäättäjissä.

SDP viehättää vihreitä

Ja lisätään vielä yksi mielenkiintoinen luku MTV Uutisten piirikyselystä, niin hallitusasetelmat ovat valmiit.

Vihreiden piiripäättäjistä lähes puolet 49 prosenttia nimeää mieluisimmaksi hallituskumppaniksi SDP:n. Perustelu on ytimekäs: "Arvopohja on oikea", vihreä piiripäättäjä kirjoittaa.

Piirikyselymme perusteella kemiat tuntuvat kolahtavan parhaiten yhteen punaisilla ja vihreillä, mutta sen enempää en ennustele seuraavaa hallituspohjaa. Varmaa on ainoastaan se, että hallitusneuvotteluista tulevat vaikeat, jos suuretkin puolueet ovat vain 20 prosentin pikkujättiläisiä.

Vaalitulos ratkaisee. Nähtäväksi jää. 

Lue myös:

    Uusimmat