MTV:n kysely paljastaa: Naiset kannattavat poliittisia lakkoja miehiä enemmän, yksi ammattiryhmä nousee ylitse muiden

MTV:n kysely: Naiset kannattavat poliittisia lakkoja miehiä enemmän 1:50
MTV:n teettämä kysely paljastaa: näin lakoista ajatellaan.

MTV Uutisten kyselyyn vastanneista naisista suurempi osa pitää työtaisteluja kohtuullisina kuin miehistä. Maatalousyrittäjistä puolestaan valtaosa vastustaa työtaisteluja.

MTV Uutisten teettämässä kyselyssä haluttiin tietää, mitä vastaajat olivat mieltä lakkojen kohtuullisuudesta suhteessa niiden aiheuttamiin taloudellisiin menetyksiin ja suhteessa hallituksen haluamiin muutoksiin työelämässä. 

Tutkimus tehtiin 21.3.–25.3. välisenä aikana ja siihen vastasi 1 539 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. 

Kyselyssä oli kaksi väittämää:

1. Poliittiset lakot ovat kohtuullisia suhteessa niiden aiheuttamiin taloudellisiin menetyksiin.

2. Poliittiset lakot ovat kohtuullisia suhteessa hallituksen haluamiin muutoksiin työelämässä.

Vastaajia pyydettiin arvioimaan väittämiä asteikolla: 1. täysin samaa mieltä, 2. osittain samaa mieltä, 3. ei samaa, ei eri mieltä, 4. osittain eri mieltä, 5. täysin eri mieltä ja 6. en osaa sanoa. 

Poliittiset lakot ovat kohtuullisia suhteessa niiden aiheuttamiin taloudellisiin menetyksiin.
 NaisetMiehet
Täysin samaa mieltä25 %26 %
Osittain samaa mieltä22 %14 %
Ei samaa, ei eri mieltä7 %9 %
Osittain eri mieltä13 %10 %
Täysin eri mieltä27 %39 %
En osaa sanoa5 %2 %
Poliittiset lakot ovat kohtuullisia suhteessa hallituksen haluamiin muutoksiin työelämässä
 NaisetMiehet
Täysin samaa mieltä41 %33 %
Osittain samaa mieltä19 %15 %
Ei samaa, ei eri mieltä6 %9 %
Osittain eri mieltä9 %11 %
Täysin eri mieltä21 %31 %
En osaa sanoa5 %2 %

Vastauksissa hajontaa

Kyselyyn osallistuneista naisvastaajista 41 prosenttia sanoo olevansa täysin samaa mieltä siitä, että poliittiset lakot ovat kohtuullisia suhteessa hallituksen haluamiin muutoksiin työelämässä. Miesvastaajista täysin samaa mieltä väitteen kanssa on 33 prosenttia. Osittain samaa mieltä naisvastaajista on 19 prosenttia ja miehistä 15 prosenttia.

Neljännes kaikista vastaajista on täysin samaa mieltä siitä, että poliittiset lakot ovat kohtuullisia suhteessa niiden aiheuttamiin taloudellisiin menetyksiin. 18 prosenttia vastaajista on väitteen kanssa osittain samaa mieltä. Kolmannes kaikista vastaajista oli väitteen kanssa täysin eri mieltä. 

Lakkojen kannatus on kyselyn mukaan suurinta 3 000-4 000 euroa sekä 1 000-2 000 euroa ansaitsevien vastaajien keskuudessa. Yli 10 000 euroa ansaitsevista 60 prosenttia oli täysin eri mieltä väittämän kanssa siitä, että poliittiset lakot ovat kohtuullisia suhteessa hallituksen haluamiin muutoksiin työelämässä. Toisaalta joka viides yli 10 000 euroa ansaitsevista oli väitteen kanssa täysin samaa mieltä. 

Ammattiryhmistä maatalousyrittäjät erottuivat, sillä peräti 83 prosenttia vastaajista oli täysin eri mieltä molemmissa väitteissä. 

Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa. Virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Lue myös:

    Uusimmat