Mainos

MTV:n kirjeenvaihtajan kolumni: Olympialaiset osoitus Kim Jong-unin pelisilmästä – kurjistuva kansa unohtaa hetkeksi huolensa

Kim Jong-un tuntuu hallitsevan mediapelin ja hämmästyttävän muuta maailmaa jatkuvasti tempauksillaan.

Pohjois-Korean osallistuminen Pyeongchangin talviolympilaisiin on jälleen osoitus nuoren johtajan pelisilmästä, jolla hän ohjaa kansansa huomioon maan kurjistuvasta tilasta ihmisystävälliseen, rauhaa rakastavaan ja omiensa puolesta kamppailevaan uuteen aikakauteen – ja lyö kiilaa Etelä-Korean ja Yhdysvaltain suhteisiin.

Panmunjeomin pikkukylässä käydyt 11 tunnin neuvottelut olivat ensimmäinen avaus pohjoisen ja etelän suhteiden normalisoimiseksi yli kahteen vuoteen.

Niiden tuloksena Koreoiden urheilijat marssivat talviolympialaisten avajaisissa yhdessä ensimmäisen kerran sitten vuoden 2007 Aasian talvikisojen.

Korean Demokraattisen tasavallan urheilijat, virkamiesjohto, toimittajat ja kannustusjoukot ilmestyvät kaikkien hämmästykseksi pienen Korean tasavallan Pyeongchangin kaduille 9.–25. helmikuuta kaikista sanktioista ja vihapuheista huolimatta.

Etelä-Korea ilmoitti lisäksi olevansa valmis löysäämään pakoitteita tilapäisesti, ja yhteisiä sotaharjoituksia USA:n kanssa lykätään olympilaisten ja paralympialaisten jälkeiseen aikaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen:

1:45

"Todellisuudessa ei valmis tinkimään ydinaseohjelmasta"

Mutta mihin Kim Jong-un oikein pyrkii?

Uuden vuoden puheessaan hän esiintyi länsimaisessa harmaassa puvussa ja kravaatissa. Tällä kertaa Mao-takki, joka on kuulunut virallisiin tilaisuuksiin jo hänen isänsä ja isoisänsa ajoista lähtien, oli jätetty kaappiin.

Hänen koko olemuksensa huokui ihmisystävällistä ja tulevaisuuteen suuntautuvaa asennetta, jossa nuorisolle omistettiin suuri rooli. Viesti Washingtonille oli myös selvä: “Pysykää erossa Koreoiden asioista ja antakaa meidän ratkaista ongelmamme itse.”

Todellisuudessa Kim Jong-un ei ole valmis tinkimään tuumaakaan maan ydinaseohjelmasta. Sitä hän on ajanut määrätietoisesti heti valtaan noustuaan. Kuudessa vuodessa ydinasekokeiden on kolmikertaistunut.

Vastaavasti pakotteet ovat ravistelleet maan taloutta jo raskaasti. Öljyn, teräksen, koneiden, rautamalmin, kuorma-autojen tuonti maahan on lähes katkennut. Kiinakin on viimein saatu taivuteltua mukaan yhteisrintamaan.

Pohjois-Korean ulkomaanvienti on pudonnut ainakin kolmanneksella.

Mutta nuori diktaattori ymmärtää myös urheilun tarjoaman propaganda-arvon. Pohjois-Korean liput tulevat viuhumaan hurjasti, kun maan talviurheilun supersuosikit Ryom Tae-ok ja Kim Ju-sik luistelevat pariluisteluareenalle.

Ja kurjistuva kansa unohtaa hetkeksi huolensa kotikatsomoissa. Silloin nautitaan runsaan kolmen viikon ajan “Koreoiden kansojen yhtenäisyydestä” ja sirkushuveista.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja