MTV laboratoriossa: Pestyistä kasvomaskeista voi löytyä homeinen yllätys – muista ottaa nämä asiat huomioon, kun puhdistat maskeja uudelleen käytettäviksi

4:47
Katso yllä olevalta videolta, mitä vierailulla VTT:n tutkimuslaboratorioissa selvisi!

VTT on selvittänyt, onko hengityssuojainten ja maskien uudelleenkäyttö mahdollista puhdistamalla ne kotikonstein. MTV Uutiset vieraili VTT:n Otaniemen labratorioissa tutustumassa testausmenetelmiin.

Testeistä saatiin tutkijoita yllättäneitä tuloksia erityisesti kertakäyttöisen suojaimen tehosta vielä useankin puhdistuksen jälkeen.

– Meille oli yllätys, että jopa 10 kertaa puhdistettu kertakäyttöinen kirurginen suu-nenäsuoja on ainakin yhtä tehokas kuin kangasmaski, toteaa tutkimusprofessori Ali Harlin.

Katso yllä olevalta videolta, mitä vierailulla VTT:n tutkimuslaboratorioissa selvisi!

Tutkimukseen valittiin seuraavat puhdistusmenetelmät: maskien keitto, konepesu, höyrytys, lämpökäsittely, silittäminen sekä pitkä säilytys ilmavasti huoneenlämmössä. Näistä kotona ehdottomasti tehokkain menetelmä on maskien keittäminen kiehuvassa vedessä ainakin viiden minuutin ajan, ehkä jopa kymmenen minuutin ajan. Keittäminen 80-asteisessa vedessä ei riitä, vaan veden täytyy olla 100-asteista.

– Sillä tavalla, kuin hyvän teevedenkin täytyy olla kiehumisen kolmannessa vaiheessa, että se oikeasti kuplii, Harlin kertoo.

Tehokkaalla pesulla ja kuivatuksella maskit voi saada puhtaaksi uudestaan käyttöä varten kotikonstein. Koska kertakäyttösuojainten puhdistus heikentää niiden suojausominaisuuksia, ei niiden puhdistusta näillä keinoin voi suositella ammattikäyttöön. Ammattikäytössä puhdistukseen on olemassa järeämpiä aseita, jotka taas voivat olla kotona käsiteltyinä jopa vaarallisia.

Muista kuivattaa pestyt maskit ennen uudelleenkäyttöä

Käytetystä maskista löytyy Harlinin mukaan todennäköisesti useita erilaisia bakteerikantoja, jonkin verran hometta ja huonolla tuurilla viruksia.

–  Voi olla, että kävelet jonkin viruspilven läpi. Niitä ei voi nähdä, Harlin sanoo.

Toinen tutkijoiden mukaan tehokas tapa on pestä maskit pesupussissa konepesulla. Testeissä kasvomaskeja käytettiin 60 celsiusasteen pesuohjelmassa. Tällöin on tietenkin tärkeää käyttää pesuainetta. Kangasmaskit kestävät konepesuja ja myös kertakäyttösuojainten rakenne kesti testeissä mekaanisesti jopa kymmenen pesua.

Harlin muistuttaa myös, että maskit täytyy ehdottomasti kuivata ilmavassa tilassa, ennen uudelleen käyttöä, jotta ne eivät homehtuisi.

–  Jos maskeja ei kuivaa kunnolla, voi käydä niin, että niissä alkaa kasvaa home. Sen jälkeen voi tulla ärsytysoireita, kun otat maskin käyttöön ja koska se menee suoraan hengitykseen, Harlin kertoo.

Lähde: VTT

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja