Mitä pitää tehdä, jos joku yskäisee tai aivastaa lähellä? Infektiolääkäri Asko Järviseltä selkeä neuvo: "Tärkein ja helpoin keino"

Hengitysteistä lähtöisin olevat pisarat leviävät pärskiessä niin nopeasti, että niiltä on vaikea suojautua. Tästä syystä turvavälien pitäminen, hyvä yskimis- ja aivastamishygienia sekä kasvomaskin käyttö on tärkeää.

Koronaepidemia on saanut ihmiset kuuntelemaan herkällä korvalla ympäristöstä kantautuvia pärskimisen ääniä. Jos lähellä oleva ihminen aivastaa tai yskäisee, voi houkutus pidättää henkeä ja väistää pärskijää olla suuri. Valitettavasti mahdollisesti saastuneilta pisaroilta suojautuminen tällä tavalla on hankalaa.

Mitä sitten pitäisi tehdä, jos huomaa lähellä olevan ihmisen pärskivän? 

– Se on vähän sama kuin kysyisi, mitä pitäisi tehdä, kun kuulee luodin lähtevän, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen vastaa.

Kovinkaan paljoa ei ole siis tehtävissä. Katseen kääntäminen voi hieman auttaa, kuten myös käsien ja kasvojen peseminen sekä silmien koskettelun välttäminen. Viruksen on päästävä aivastuksen pisaroista vielä limakalvoille ennen tartunnan syntymistä.

Suurin vastuu tilanteessa on kuitenkin pärskijällä itsellään.

Turvaväli, hyvä pärskimishygienia ja maskin käyttö avainasemassa

Kun huomaa, että aivastus tai yskänpuuska on tuloillaan, pitäisi pärskäys suunnata nenäliinaan tai hihaan. Myös kasvomaski pidättelee pisaroiden leviämistä ja suojaa ympärillä olevia ihmisiä tartunnalta.

Hyvin tärkeää on pitää turvaväli kanssaihmisiin. Järvinen sanoo, että kahden metrin välimatka on useimmissa tapauksissa riittävä, sillä sinä aikana isoimmat pisarat putoavat. Suurin osa koronavirustartunnoista tapahtuu pisaratartuntana, vaikka pidemmälle leviävistä aerosoleista on oltu huolissaan.

– Turvaväli on se kaikista tärkein ja helpoin keino [suojautua], Järvinen sanoo.

Pään kääntäminen tai hengityksen pidättäminen voivat vähentää viruskuormaa

Sen sijaan sisäänhengityksen välttäminen, huulien puristaminen yhteen, pois kääntyminen ja välimatkan ottaminen pärskijään eivät todennäköisesti suojaa tartunnalta. Ainoa potentiaalinen hyöty niistä on, että ne voivat vähentää viruskuormaa, jolle ihminen altistuu, kertoo Huffington Post

– Todennäköisesti jos on liian lähellä, vahinko käy. Kaikki eivät koskaan saa tartuntaa ja tartunnan saamisen riski kasvaa, kun tartuttavan lähellä ollaan pitkään, Järvinen toteaa.

Tartunnan saa todennäköisemmin sisä- kuin ulkotiloissa. Erityisesti sisällä tiivisti oltaessa tulisikin kiinnittää huomionsa koronaviruksen leviämistä ehkäiseviin toimiin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Osittaislähde: Huffington Post

Lue myös:

    Uusimmat