VTT testasi kertakäyttömaskin puhdistusta kotikonstein: Tuloksena melkoinen yllätys – lue ohjeet maskien uudelleenkäyttöön

0:41
Katso video: Voiko hengityssuojaimia ja kangasmaskien käyttää uudelleen? VTT selvitti – Tuloksena melkoinen yllätys

VTT on selvittänyt, onko hengityssuojainten ja maskien uudelleenkäyttö mahdollista puhdistamalla ne kotikonstein. 

Tutkimuksen mukaan kangasmaskien puhdistamiseksi keittäminen on kotioloissa paras menetelmä. Kangasmaskien huolto kotona onnistuukin täten hyvin.

Kertakäyttöisten hengityssuojainten puhdistaminen mikrobeista on VTT:n mukaan haastavampi tehtävä. Kertakäyttöiset suojaimet muun muassa menettävät eri menetelmin puhdistettaessa tehokkuuttaan. Tutkimus antoi kuitenkin yllättäviä tuloksia kertakäyttöisen suojaimen tehosta vielä useankin puhdistuksen jälkeen.

– Meille oli yllätys, että jopa 10 kertaa puhdistettu kertakäyttöinen kirurginen suu-nenäsuoja on ainakin yhtä tehokas kuin kangasmaski, toteaa tutkimusprofessori Ali Harlin.

Tutkimukseen valittiin seuraavat puhdistusmenetelmät: keitto, konepesu, höyrytys, lämpökäsittely, silittäminen sekä pitkä säilytys ilmavasti huoneenlämmössä. 

Vinkkejä maskien erilaisista puhdistusvaihtoehdoista

 • Yleinen johtopäätös on niinkin yksinkertainen kuin: pese lika pois. Se on desinfiointia tehokkaampaa.
 • Kangasmaskit puhdistuvat kotona parhaiten keittämällä ainakin 5 minuuttia. Pesuohjeiden mukainen konepesu on toiseksi paras keino. Testeissä käytettiin 60 celsiusasteen pesuohjelmaa.
 • Kangasmaskit kestävät konepesuja ja myös kertakäyttösuojainten rakenne kestää mekaanisesti jopa kymmenen pesua.
 • Kertakäyttösuojaimet puhdistuvat keittämällä ja konepesulla, mutta käsittely heikentää nopeasti pienimpien hiukkasten erotuskykyä. Suojaimet ovat kuitenkin puhdistuksen jälkeen suodatusteholtaan kangasmaskeja parempia. Koska kertakäyttösuojainten puhdistus heikentää merkittävästi suojausominaisuuksia, ei niiden puhdistusta kotikonstein voi suositella ammattikäyttöön.
 • Lämpökäsittely uunissa on lupaava vaihtoehto edellyttäen, että uunin lämpötila on lähellä 100 celciusastetta, mikä on kuitenkin riski erityisesti suojaimien rakenteelle. Puoli tuntia alemmassa 70 celciusasteen lämpötilassa ei riittänyt tuhoamaan viruksia tehokkaasti. Menetelmä on epävarma, koska kotitalouksien uunien lämpötilan säätö ei ole tarkka tällä lämpötila-alueella.
 • Puhdistushöyryttimellä ei pystytä eliminoimaan viruksia luotettavasti.
 • Silitys viruksia tappavalla lämpötilalla heikentää etenkin suojaimien ilmanläpäisyä lisäten hengitysvastusta.
 • Esimerkiksi Espanjassa on suositeltu maskeille pitkää säilytysaikaa kuivassa ja aurinkoisessa paikassa, mutta syksyn koleassa säässä Suomessa ohjetta on vaikea noudattaa.
 • Mikroaaltokäsittelyn vaikutuksia ei tutkittu, koska maskit sisältävät usein metalliosia, jotka tuhoaisivat tuotteet ja mahdollisesti mikroaaltouunin.
 • Lähde: VTT

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja