Mainos

MTV kysyi asiantuntijalta: Miten ärhäkkä norovirus tarttuu? Voiko vatsataudilta välttyä?

0:48

Norovirus on yleisin vatsataudin aiheuttaja Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle ilmoitetaan vuosittain useita kymmeniä sen aiheuttamia vatsatautiepidemioita.

Noro on ollut tällä viikolla isosti otsikoissa, kun useat Silja Symphonylla matkustaneet ovat sairastuneet ärhäkkään vatsatautiin. Sairastuneita on noin 200.

THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne korostaa, että hyvällä hygienialla moni voi välttyä erittäin herkästi tarttuvan noroviruksen aiheuttamalta vatsataudilta. 

– Miten norovirus tarttuu?

Noroviruksen voi saada koskettamalla viruksen saastuttamaa pintaa tai sairastunutta ihmisestä. Niin sanotun aerosolitartunnan voi saada, jos on liian lähellä oksentavaa ihmistä. Myös viruksella saastunut vesi ja elintarvikkeet voivat aiheuttaa tartunnan.

– Mitkä ovat norovirusinfektion oireet?

Oireet alkavat usein äkkillisesti 12-48 tuntia tartunnan saamisesta. Yleensä virus aiheuttaa kouristavia vatsakipuja ja oksentelua. Suurella osalla sairastuneista on myös ripulia. 

– Kauanko vatsatauti kestää ja miten sitä hoidetaan?

Noroviruksen aiheuttama vatsatauti kestää yleensä puolesta vuorokaudesta yhteen vuorokauteen. Varsinaista lääkehoitoa tälle taudille ei ole, mutta on tärkeää huolehtia levosta ja nesteytyksestä.

Vauvojen ja ikäihmisten riittävästä nesteytyksestä huolehtiminen on erityisen tärkeää. Jos vatsatauti on poikkeuksellisen raju, kannattaa hakeutua lääkäriin.

– Miten noroviruksen tarttumista voidaan ehkäistä?

Noroviruksen torjunnassa on kaikkein tärkeintä huolellinen käsienpesu runsaalla vedellä ja saippualla. Se on jopa hieman tehokkaampaa kuin käsien desifiointiaineiden käyttö.  

Erilaisten pintojen tehopuhdistus klooripitoisella puhdistusaineella on myös järkevää, sillä norovirus pysyy eritteissä tartuntakykyisenä parin viikon ajan. Viruksella likaantuneet vaatteet ja sänkyvaatteet kannattaa pestä välittömästi kuumalla vedellä.

Myös eritteiden tahrimat huonekalut ja matot suositellaan pestäviksi nopeasti tarkoitukseen sopivilla puhdistus- tai desifiointiaineilla tai käyttää niihin kuumahöyrypesua. 

– Voiko norovirukselle kehittyä immuniteetti?

Norovirukselle kehittyy hyvin lyhyt immuniteetti. Sen uskotaan kestävän korkeintaan puoli vuotta.  Norovirus kuitenkin muuttuu hyvin nopeasti ja silloin, kun tulee uusia norovirusvariantteja, epidemiatkin lisääntyvät.

1:17

Ruotsinlaiva Silja Symphonylla on käynyt tällä viikolla noin kymmenentuhatta matkustajaa. Laiva liikennöi edelleen Helsingin ja Tukholman välillä, mutta sunnuntaina tehtävän desinfioivan suursiivouksen vuoksi laiva kulkee poikkeusaikatauluin 4.-6. kesäkuuta 2016.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.