MTK: Ilouutisia varhaisperunoiden ystäville – juhannuksena herkutellaan

MTK:n mukaan varhaisperunoilla päästään herkuttelemaan juhannuspöydässä.

MTK:n mukaan varhaisperunaa päästiin tänä kesänä istuttamaan pari viikkoa tavanomaista myöhempään, vasta huhtikuun loppupuoliskolla. Sen jälkeen säät jatkuivat niin suotuisina, että nyt ollaan liki normaalissa aikataulussa. Juhannusviikko avaa juhlavasti oman maan varhaisperunoiden huippusesongin. Kotimaista varhaisperunaa pidetään syystä gourmet-herkkuna, joka on saanut myös nimen neitsytperuna.

Varhaisperunan viljelijöiden mukaan pääsato nostetaan markkinoille juhannuksen molemmin puolin. Lyhyt kasvukausi tuotti Suomessa otollisen sään ansiosta hyvälaatuisia varhaisperunoita. Hallaöiltä vältyttiin kokonaan. Kesäkuun alun paikoittaista kuivuutta torjuttiin ammattilaisten pelloilla kastelulaitteiden avulla. Nyt viljelijät toivovat, että ensisatoja voitaisiin korjata ilman rankkasateita.

Varhaisperunan aikaisimmat lajikkeet ovat tuttu Timo ja vähän uudemmat Solist ja Carrera. Monen suosikki Siikli tulee heti näiden jälkeen, ensimmäiset Siiklit jo juhannukseksi. Solist-perunan etu on matalasilmuisuus. Solist kypsyy keitettäessä nopeasti. Carrera on keltakuorista ja keltamaltoista, maukasta, rakenteeltaan aika kiinteää perunaa.

Valtakunnallista varhaisperuna- ja varhaisvihannesviikkoa vietetään 17.–23.6.2013.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja