Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mansikkakausi on venynyt Suomessa jo puoleen vuoteen – tässä syy

11:25Selvitämme millainen mansikkasesonki on luvassaHedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Heidi Wirtanen vieraili Viiden jälkeen -ohjelmassa kertomassa mansikkakaudesta. Koko Suomi leipoo -ohjelman voittaja Sarah Rhazzou valmisti myös kesän trendikkäimmän mansikkakakun!
Julkaistu 18.06.2025 12:01
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Kotimaisen mansikan ystävillä on kissanpäivät nykyaikana. 

Harva suomalainen on tajunnut, että kotimaista mansikkaa on nykyisin saatavilla jo puolet vuodesta. Aivan tavallista on, että vappua voi juhlia kotimaisen mansikan kera – toki silloin on syytä varautua tavallista korkeampaan hintaan.

– Pidentyneen mansikkakauden mahdollistavat viljelytekniikka ja lajikevalinnat, kertoi toiminnanjohtaja Heidi Wirtanen Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Aikaisimmat mansikat kypsyvät lämmitetyissä kasvihuoneissa ja tunneleissa. Kesän edetessä kypsyvät lämmittämättömissä tunneleissa kasvaneet mansikat, jonka jälkeen aloitetaan mansikoiden poimiminen harsojen alta avomaalta. Tämän jälkeen kypsyykin avomaan sato. 

Syksyllä tuoretta mansikkaa saadaan tänä vuonna istutetuista avomaan satotaimista sekä syksylle ajoitetusta tunnelituotannosta.

Lue myös: Saako mansikkamyyjältä pyytää maistiaisia?

Kuumin mansikkasesonki käsillä

Mansikkakasvustot selvisivät talvesta varsin hyvin kautta maan. Vakavia talvivaurioita ei ole havaittu, joten lähtökohdat ovat hyvät koko kesälle. Myös Pohjois-Suomessa talvehtiminen onnistui. 

– Mansikkasesongista on tulossa pitkä. Heinäkuun alkupuolella aloitetaan Etelä-Suomesta. Keski-Suomessa sesonki on heinäkuun puolivälissä, josta edetään pohjoisemmaksi, toteaa toiminnanjohtaja Heidi Wirtanen. 

Merkittävimmät mansikantuottajamaakunnat ovat Varsinais-Suomi, Pohjois-Savo ja Uusimaa. Mansikkaa viljellään Suomessa noin 3 500 hehtaarilla. Suomessa tuotetaan vuosittain noin 15 miljoonaa kiloa mansikkaa.

Katso jutun yllä olevalta videolta, kuinka Koko Suomi leipoo -ohjelman voittaja Sarah Rhazzou valmistaa kesän trendikkäimmän mansikkakakun!

Lisää aiheesta:

Kotimaista mansikkaa saakin jo valmistujaisjuhliin – miten tämä on mahdollista?Tiesitkö? Tämä takaa mansikoiden makeuden – kotimaisen marjan kausi on virallisesti alkanutIlouutinen herkkusuille: Kotimaisten marjojen satokausi voi jatkua jopa lokakuulle – ja vaihteleva sää on tehnyt marjoista laadukkaita! Uskomatonta, mutta totta: Kotimaista mansikkaa saadaan jo kevään ylioppilasjuhliin!Mansikoiden kohtalo on selvinnyt – saadaanko kotimaista juhannuspöytään?Mansikan satokaudesta viimevuotista lyhyempi – nyt kannattaa olla ripeä!
MarjatRuokaViiden jälkeenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Marjat
  • 16.8.17:28
    Leivonta

    Marjapiirakka, jota kaikki rakastavat – superhelppo valmistaa!

  • 13.8.07:43
    Ruoka

    Kotimaisilla ja ulkomaisilla marjoilla yksi selvä ero – Hanna Partanen muistuttaa riskistä

  • 12.8.07:43
    Ruoka

    Mustikkaa vai pensasmustikkaa? Hanna Partanen kertoo, kumpi on terveellisempää

  • 11.8.17:02
    Ruoka

    Älä tee tätä virhettä, jos pakastat marjoja!

  • 14.7.13:38
    mansikka

    Mansikkasesonki on nyt täällä – nämä seikat ratkaisevat, tuleeko marjoista makeita