MT-kysely: Enemmistö suomalaisista on tyytymättömiä Orpon hallitukseen

Hallitus aikoo laatia konkreettisen toimenpideohjelman rasismin kitkemiseksi 2:19
Hallitus aikoo laatia konkreettisen toimenpideohjelman rasismin kitkemiseksi (uutisjuttu 16.8.2023)

Vain noin neljäsosa suomalaisista on tyytyväisiä Petteri Orpon (kok.) hallituksen toimintaan, kertoo Maaseudun tulevaisuuden kysely.

6,8 prosenttia kaikista vastaajista kertoi olevansa erittäin tyytyväisiä Petteri Orpon hallitukseen. Melko tyytyväisiä on 18,6 prosenttia. 

Tyytymättömiä on enemmistö, yhteensä 61,7 prosenttia kaikista vastaajista.

– Eipä noin alhaisia prosentteja ole yleensä ole nähty. Rinteen hallitusvaihdoksen aikaan ja Sipilän kauden päättyessä kannatusta oli enemmän, Helsingin yliopiston tutkija Jenni Karimäki kommentoi lehdelle. 

Hallituspuolueiden äänestäjistä selvästi tyytyväisiä oli kokoomuksen ja perussuomalaisten enemmistö. Pääministeripuolue kokoomuksen kannattajat antavat kaikkein eniten tukea hallitukselle.

Perussuomalaisten äänestäjät tyytyväisiä

Perussuomalaisten äänestäjien luvut eivät jää kauas, mutta äänestäjien kanta on molempiin laitoihin hajautuneempi. Erittäin tyytyväisiä on enemmän, samoin erittäin tyytymättömiä.

– Se kertoo siitä, että perussuomalaisten kohdalla äänestyspäätöksiä on tehty moninaisemmista lähtökohdista. Voisin ajatella, että mukana on työttömiä ja pienipalkkaisia, Karimäki arvioi. 

Maaseudun tulevaisuuden suuntaa-antavissa tuloksissa RKP:n äänestäjät ovat tällä hetkellä varautuneita. Erittäin tyytymättömiä on miltei puolet.

Kristillisdemokraattien äänestäjien tuki hallitukselle jakautuu otoksessa tasaisesti. Tyytyväisiä ja tyytymättömiä on molempia suunnilleen yhtä paljon. 

Opposition kannattajista ei löydy erittäin tyytyväisiä

SDP:n, vihreiden ja vasemmiston kannattajista selvä enemmistö on tyytymättömiä. Vasemmistolla 81,3 prosenttia kertoo olevansa erittäin tyytymättömiä, SDP:llä yli 72,9 prosenttia ja vihreillä yli 64,9 prosenttia. Erittäin tyytyväisiä ei ole. 

Kantar Agri Oy haastatteli 1101 henkilöä. Tiedonkeruu tehtiin 4.8.–9.8.2023. Puoluekantansa kertoi 749 henkilöä. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

    Uusimmat