Mopotyttöä paprikasumutteella sumuttaneille poliiseille sakot – hurjastellut tyttö selvisi ilman rangaista

Pippurisumutteella kaasutettu alaikäinen mopopoika kaahaili poliisia pakoon 1:18
Tapaus ei ole ainoa kerta, kun poliisi käytti kaasusumutetta mopoilijan pysäyttämiseksi. Videolla poliisi jahtasi mopopoikaa Liedossa, hyödyntäen myös kaasusumutinta.

Oulun käräjäoikeudessa puitiin tapausta, jossa poliisit pysäyttivät alaikäistä mopoilijaa käyttämällä kaasusumutetta toissavuoden syyskuussa. Oikeus katsoi toimenpiteen virheelliseksi.

Tyttö ajoi viallisella mopolla 70 kilometrin tuntinopeutta. Poliisi jahtasi tyttöä yrittäen saada tämän pysähtymään. Tyttö ei kuitenkaan pysähtynyt, ja lopulta poliisi päätyi käyttämään tähän paprikasumutetta kaksi kertaa.

Oikeus katsoi, ettei paprikasumute ole lain ja poliisin ohjeiden perusteella hyväksyttävä väline kulkuneuvon pysättämiseen, eikä tilanteeseenkaan nähden ollut lain tarkoittamalla tavalla tarpeellinen ja kohtuullinen voimakeino. 

Oikeuden mukaan käyttö aiheutti vaaran mopoilijan hetkellisestä sokeutumisesta kesken ajon, ja siten myös riskin muulle liikenteelle. 

Vuonna 1971 ja 1984 syntyneet poliisit tuomittiin 20 päiväsakkoon virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Vuonna 2001 syntynyt tyttö katsottiin syylliseksi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen nuorena henkilönä, mutta hänet jätettin rangaistukseen tuomitsematta.

Oikeuden mukaan tyttö oli saanut tilanteessa sellaiset vammat, että rangaistuksen määrääminen olisi ollut kohtuutonta. Tytölle aiheutui reisiluun vamma, minkä takia häntä on leikattu jo kolme kertaa.

MTV Uutiset kokeili, miltä kaasusumute tuntuu kasvoilla.

Miltä tuntuu saada pippurisumutteesta? 2:14

Lue myös:

    Uusimmat