15-vuotias mopotyttö ei totellut poliisin pysäytysyrityksiä, poliisi sumutti tyttöä oc-kaasulla – syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta

Poliiseja syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta sen jälkeen, kun he käyttivät kahdesti oc-kaasua pysäyttääkseen 15-vuotiaan mopoilijatytön, joka ei totellut poliisin pysähtymiskäskyä. Tyttö törmäsi puuhun ja loukkaantui. 

Oululaiset vanhemmat konstaapelit saivat tiistaina syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta ja toissijaisesti tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteet tulivat tilanteesta, jossa konstaapelit käyttivät oc-kaasua pysäyttääkseen mopoilijan, joka ei totellut poliisien pysäytysmerkkejä ja suullista käskytystä pysähtyä. Tapaus sattui syksyllä 2016 Oulussa.

Konstaapelit olivat tehneet Haukiputaantietä ajaessaan päätöksen valottoman ja ylinopeutta ajavan mopon pysäyttämisestä.

Pysäytysvaloilla ja -äänillä annetuista pysäytysmerkeistä ja suullisesta käskytyksestä huolimatta mopoa kuljettanut 15-vuotias tyttö ei pysähtynyt.

Tämän vuoksi toinen konstaapeleista kysyi toiselta, käytetäänkö kaasua ja toisen vastattua kyllä, sumutti oc-kaasua mopon rinnalla ajavasta poliisiautosta kohti mopoa kuljettanutta tyttöä muutaman sekunnin ajan.

Koska sumuttamisella ei ollut vaikutusta, konstaapeli sumutti oc-kaasua uudelleen Vaunumiehentien liittymän kohdalla.

Ensimmäisen sumutuksen jälkeen tyttö kuljetti mopoa noin 660 metrin matkan, minkä jälkeen hän törmäsi kuntopolulla puuhun ja loukkaantui. Mopo vaurioitui törmäyksessä.

Syytteen mukaan konstaapelit ovat virkaansa toimittaessaan tahallaan rikkoneet virkatoiminnassa noudatettavaa poliisilain ja sisäministeriön asetusta poliisin voimakeinoista sekä kulkuneuvon pysäyttämisestä annetun asetuksen säännöksiä käyttämällä kulkuneuvon pysäyttämisessä voimakeinona oc-kaasua.

Sisäministeriön asetuksen mukaan kulkuneuvon pakkopysäyttämisessä saadaan käyttää vain asetuksessa lueteltuja voimakeinoja, joihin oc-kaasun käyttö ei sisälly.

Lisäksi syytteessä todetaan, että  koska tyttö on kuljettanut mopoa noin 50–70 kilometrin tuntinopeudella ja hänen kypäränsä visiiri ei ole ollut alaslaskettuna, ei kaasun käyttöä voi pitää puolustettavana eikä vähimmän haitan periaatteen mukaisena voimakeinona.

Syyttäjän mielestä konstaapelien tekoa ei voi pitää vähäisenä, kun otetaan huomioon kaasun käyttämisestä mahdollisesti aiheutuvat seuraukset mopon kuljettajalle ja muulle liikenteelle.

Mopoilijaa syytetään nuorena henkilönä tehdystä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat