Monipuolinen peruna sopii myös laihduttajalle

Ravitsemusterapeutti päästää perunan pois lihottavien ruokien pannasta. Peruna kannattaa kuitenkin syödä mieluummin keitettynä kuin muusina tai paistettuna.

Tällä hetkellä vietetään perunaviikkoa. Peruna on olennainen osa suomalaista ruokakulttuuria, mutta viime aikoina perunan on väitetty olevan lihottavaa ruokaa.

Kuinka terveellistä ruokaa peruna on, ravitsemusterapeutti Hanna Partanen?

– Sanotaan, että peruna ei ole epäterveellistä, hän vastaa.

Sen sijaan peruna on monipuolista ja ravitsevaa. Se sisältää vähemmän energiaa kuin pasta ja riisi. Pro Peruna ry:n mukaan perunan on todettu vilkastuttavan serotoniinituotantoa. Tämä aiheuttaa mielihyvää ja torjuu stressiä.

Laihduttaja: Varo perunamuusia

Hanna Partasen mukaan peruna sopii myös laihduttajan ruokavalioon. Syödyn perunan määrään on hyvä kuitenkin kiinnittää huomiota.

– Erityisesti perunamuusin suhteen kannattaa olla varovainen, sillä sitä ottaessa syö helposti neljäkin perunaa.

Myös perunan glykeeminen indeksi on varsin korkea. Glykeeminen indeksi kuvaa hiilihydraattien imeytymisnopeutta. Partasen mukaan perunan korkeasta indeksistä ei kannata huolestua.

– Korkea indeksi ei ole paha asia, kun perunaa syö lisukkeena. Aterian glykeemiseen indeksiin vaikuttavat myös muut aterialla syödyt ruoat. Annoksen proteiinit ja kuidut vaikuttavat hiilihydraattien imeytymiseen, Partanen sanoo.

Melkein kaikki perunaruuat ovat Partasen mielestä terveellisiä. Keitetyt perunat, samoin lohkoperunat, toimivat lisukkeina. Perunamuusin kanssa voi olla hieman varovaisempi, mutta uppopaistetut perunaruuat, kuten ranskanperunat, kannattaa jättää väliin.

MTV3

Lue myös:

    Uusimmat